Header corners
Like glyph Tweet glyph Forward glyph
Sieboldhuis Nieuwsbrief oktober 2022
Lees verder
Nu te zien; 'Wabi-sabi. Japanse esthetiek in fotografie en keramiek'.
23 september 2022 - 15 januari 2023
Ruim honderd werken van nationale en internationale kunstenaars maken het Japanse begrip wabi-sabi inzichtelijk. De acceptatie en waardering van vergankelijkheid en imperfectie staan hierbij centraal en komen terug in alle Japanse kunstvormen, in de poëzie, de prentkunst en bij de theeceremonie.

De kunstenaars die deel uitmaken van de tentoonstelling zijn allen op hun eigen wijze beïnvloed door wabi-sabi. Dat is bijvoorbeeld te zien in een foto van smeltende sneeuw, gedrukt op handgeschept papier, of bij een simpele asymmetrische theekom met een barst in het glazuur. Bij deze tentoonstelling worden verschillende activiteiten georganiseerd. Houd de website in de gaten voor het actuele programma. 
 
Lees verder
 
Lees verder
Winnaars hedendaagse kunstwedstrijd ‘Schoonheid van de imperfectie?’ bekend. Resultaten nu te zien in Japanmuseum SieboldHuis en galerie YOMOOKA.
27 september 2022 - 15 januari 2023
Japanmuseum SieboldHuis, Galerie YOMOOKA en Galerie Café Leidse Lente organiseerden de kunstwedstrijd ‘Schoonheid van de imperfectie?’. Op maandag 26 september werd de eerste prijs uitgereikt aan Allart Lakke. Hij heeft de jury verrast met zijn werk “Sokkeltje voor een Kwetsuur” uit de serie Optocht van Afgekeurde Beelden. Elke deelnemende kunstenaar ging aan de slag met een aardewerken kom en het thema ‘Schoonheid van de imperfectie?’, waarbij zij geïnspireerd werden door het Japanse esthetische concept wabi-sabi. Tot en met 15 januari zijn 18 werken in Japanmuseum SieboldHuis te zien. De overige 67 inzendingen zijn te bekijken in Galerie Yomooka.
Lees verder
 
Bekijk de tentoonstelling online
Bekijk 'Shin hanga' online
Tot 11 september toonde Japanmuseum SieboldHuis de nieuwe prenten van Japan in ‘Shin hanga’. Deze tentoonstelling gaf een groot overzicht van deze 20ste-eeuwse stroming binnen de Japanse prentkunst met topstukken uit privécollecties. De ruim honderddertig werken worden gekenmerkt door grote technische perfectie en uitzonderlijke kwaliteit. Heeft u de tentoonstelling gemist? Dan kunt u via onderstaande link de tentoonstelling digitaal bezoeken. 
Bekijk de tentoonstelling online
 
Activiteiten en nieuws
 
Meer informatie en aanmelden
Workshop Maak een Momijigari stempel
16 oktober 2022
Maak tijdens deze creatieve workshop een eigen stempel. Er wordt extra aandacht besteed aan herfstkleuren en -motieven en u komt meer te weten over de Japanse traditie Momijigari. Deze workshop is geschikt voor iedereen vanaf 13 jaar. 

Datum: 16 oktober 2022, 14.00 – 15.00 uur
Kosten: € 15,- (excl. museumentree, inclusief materiaalkosten)
Docent: Julia Mestrum
Maximumcapaciteit: 10 personen

Meer informatie en aanmelden
 
Meer informatie en aanmelden
Workshop Teru Teru Bōzu gelukspoppetjes
23 oktober 2022
Teru Teru Bōzu zijn Japanse gelukspoppetjes die al eeuwenlang worden gebruikt met de wens om het weer te beïnvloeden. Leer meer over deze bijzondere Japanse traditie en maak een eigen Teru Teru Bōzu om mee naar huis te nemen. Deze workshops is extra leuk voor kinderen.

Datum: 23 oktober 2022, 14.00 – 15.00 uur
Kosten: € 17,50 (excl. museumentree, inclusief materiaalkosten)
Docent: Julia Mestrum
Maximum capaciteit: 10 personen
Meer informatie en aanmelden
 
Meer informatie en aanmelden
Lezing 'Waar is papa toch?'
30 oktober 2022
In de Panoramakamer van Japanmuseum SieboldHuis is de liefdesbrief van Sonogi (Kusumoto Taki) aan haar geliefde Philipp Franz von Siebold tijdelijk te zien. In deze lezing zal Dr. Aafke van Ewijk meer vertellen over deze meterslange bijzondere brief.

Datum: 30 oktober 2022, 14.00 – 15.00 uur
Kosten: € 5,- (excl. museumentree)
Door: Dr. Aafke van Ewijk
Meer informatie en aanmelden
 
Meer informatie en aanmelden
Workshop Schoonheid van verval in sumi-e
30 oktober 2022
Maak tijdens deze workshop kennis met de schildertechniek sumi-e. Sumi-e is het Japanse woord voor “inkt” (sumi) “schildering” (e). Het betreft een schildertechniek waarbij met zelfgewreven inkt op rijstpapier wordt gewerkt. Schilderen van sumi-e vraagt de nodige concentratie: het rijstpapier laat de inkt makkelijk vloeien en verbetering van de lijn is niet mogelijk. Elke tekening wordt hierdoor een uitdaging en avontuur.

Datum: 30 oktober 2022, 14.00 – 15.00 uur
Kosten: € 15,- (excl. museumentree, inclusief materiaalkosten)
Docent: Caroline Stroeks
Maximumcapaciteit: 8 personen
Meer informatie en aanmelden
 
Save the date: Woensdag 2 november Vriendenavond 2022
2 november 2022
Jaarlijks organiseert Japanmuseum SieboldHuis voor haar Vrienden een exclusieve bijeenkomst. Binnenkort ontvangen de Vrienden van Japanmuseum SieboldHuis een uitnodiging voor de Vriendenavond op woensdag 2 november. Tijdens deze gezellige en creatieve avond komt u alvast in de stemming voor de decembermaand. Onder begeleiding van workshopdocent Florence Stieber maakt u deze avond een shōji-lantaren. Na afloop is er tijd voor een hapje en een drankje.
Let op: Deze activiteit is alleen voor Vrienden van Japanmuseum SieboldHuis.

U kunt zich binnenkort aanmelden voor de Vriendenavond. Hoe? Dat leest u in de uitnodiging.

Wilt u ook Vriend worden en Japanmuseum SieboldHuis steunen? Klik hier.
 
Lees verder
Prijswinnaars Wereldkinderen Haikuwedstrijd
Onlangs was de feestelijke prijsuitreiking van de Wereld Kinderen Haiku Wedstrijd in Japanmuseum SieboldHuis. Deze internationale haiku- en tekenwedstrijd is voor kinderen tot en met 15 jaar en de zeventiende editie van deze wedstrijd had als thema ‘Steden’. Uit de vele inzendingen had de jury de lastige taak om de winnaars te kiezen.De eerste prijs ging naar Enzo Winterink. De tweede prijs was voor Pien Elfrink en de derde prijs was voor Jonas Giling.

Foto: Prijswinnaars Jonas Giling, Enzo Winterink en Pien Elfrink
Lees verder
 
Tips
 
Programma en kaartverkoop
Camera Japan
22 september 2022 - 2 oktober 2022
De laatste dagen van het filmfestival CAMERA JAPAN zijn ingegaan. Het festival heeft weer een veelzijdig programma met meer dan 50 films. Deze variëren van de beste en nieuwste Japanse arthouse, animatie en documentaires tot korte films, retrospectief en speciale vertoningen. Het festival is nog t/m 2 oktober in LAB111 in Amsterdam te bezoeken. Bekijk het programma via de website.
Programma en kaartverkoop
 
Koko ni iru
1 oktober 2022 - 11 november 2022
KOKO NI IRU is een kunsttentoonstelling met een verzameling Japanse memorabilia in Utrecht, die het resultaat zijn van een sociaal en artistiek onderzoek van Stichting Japanse Art & Culture Centre Utrecht (JACCU). KOKO NI IRU betekent 'Ik ben hier' in het Japans. Voor dit project werden 27 Utrechters met Japanse roots geïnterviewd, waarvan de resultaten werden verwerkt in een tentoonstelling. Deze kunsttentoonstelling is van 1 oktober t/m 11 november te zien in bibliotheek Neude, gratis toegankelijk voor alle bezoekers.

Lees verder
Footer corners

Verzorgd door MailingLijst