‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
De Update Collecties en musea is een tweemaandelijkse mailing. Hiermee attenderen we u op ontwikkelingen rond roerend erfgoed waar de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) bij betrokken is. Heeft u vragen of suggesties? Laat het ons weten.
 
 
Siculo-arabisch ivoren kistje eeuw, 12e eeuw, Stichting Schatkamer Sint Servaas
Siculo-arabisch ivoren kistje eeuw, 12e eeuw, Stichting Schatkamer Sint Servaas

Onvervangbaar en onmisbaar

Staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur en Media tekende het besluit waarmee zeven objecten zijn toegevoegd aan het register Beschermde cultuurgoederen. Het gaat om objecten in de verzameling van de Stichting Schatkamer Sint Servaas te Maastricht. De verzameling van dit museum van religieuze kunst en kunstvoorwerpen werd in 1985 al aangewezen als beschermde verzameling. De zeven objecten stonden toen abusievelijk niet op de lijst van beschermde kerkschat. Naar aanleiding van archiefonderzoek door de stichting is komen vast te staan dat deze zeven objecten al eeuwenlang tot de kapittelschat behoren. De Commissie Onvervangbaar & Onmisbaar, onder leiding van prof. dr. Rudi Ekkart, adviseerde de staatssecretaris om de objecten alsnog aan te wijzen als beschermwaardige cultuurgoederen. Met de wijziging zijn ze weer opgenomen in het geheel van de kerkschat.

Lees meer over beschermde cultuurgoederen
 
Webinar musea RCE

Musea, erfgoed en energiebesparing

We worden allemaal geconfronteerd met hoge energieprijzen. Maar kunnen musea probleemloos de kachel lager zetten of uitzetten en wat zijn de mogelijk schadelijke effecten daarvan op gebouw en collectie? Antwoorden op deze en andere vragen tijdens het Live Q&A webinar van de RCE en de ErfgoedAcademie op vrijdag 18 november om 10.00 uur. 

Ook buitenlandse erfgoedinstellingen hebben klimaat en energiebesparing hoog op de agenda. Het Britse consultancybureau voor erfgoedinstellingen Curating Tomorrow publiceerde een gids over wat musea en archieven kunnen doen ter ondersteuning van de klimaatopgaven: Action for Climate Empowerment, a guide for galleries, libraries, archives and museums.
 
 
Museumtalent Tijmen Dokter 2022 en Susan Lammers RCE
Susan Lammers en Tijmen Dokter

Tijmen Dokter is Museumtalent 2022

Jonge erfgoedprofessional

Tijmen Dokter (28) is de winnaar van de Museumtalentprijs 2022. De jury koos hem uit 14 jonge museumprofessionals die kandidaat waren gesteld. Waar Tijmen zich mee onderscheidt, is het vinden van de juiste publieksgerichte vorm om militair-historische inhoud over te dragen. Hij werkt in het Nationaal Militair Museum. De andere twee finalisten zijn Marie Stel (30) en Tim de Zeeuw (28), respectievelijk werkzaam in Museum Het Valkhof en het Teylers Museum.
 
Berkulin zeskantige kubus
'Zeskantige kubus' van Arie Berkulin

Kunst in de openbare ruimte

Podcast 'Wie Wat Bewaart'

In de vierde podcast van 'Wie Wat Bewaart' bezoekt audiocollectief Horens ‘Zeskantige kubus’ van Arie Berkulin. Het werk is gerestaureerd en zoekt een nieuwe plek. Maar hoe bepaal je waar kunst in de openbare ruimte ‘goed staat’? En hoe bewaar je kunst in de openbare ruimte? Tijdens hun zoektocht ontdekken de podcastmakers ook een kunstwerk dat je alleen kan horen, een illegaal kunstwerk en zelfs een kunstwerk dat je niet kan zien.
Lees het nieuwsbericht
 
Luister de podcast
   
Lab op pad

Lab op pad

Depot Boijmans Van Beuningen

Op 16 en 17 december bouwen onderzoekers uit het Rijkserfgoedlaboratorium wederom een mini-lab op, ditmaal in het Depot Boijmans Van Beuningen. Op een locatie die toegankelijk is voor publiek worden objecten uit regionale musea en van het gastmuseum onderzocht. Bezoekers krijgen de kans om mee te kijken met het onderzoeksproces en kunnen ook aan demonstraties meedoen. Met het Lab op pad-project geeft de RCE (regionale) musea de kans om op laagdrempelige wijze onderzoek naar hun pronkstukken uit te laten voeren.
 
Velbloemen Peter Mulder

Kunstwerk van de maand

Veldbloemen

In de jaren dat de kunstenaars van Cobra hoogtij vierden en bloemen als een kleurexplosie weergaven, werkte schilder/tekenaar Peter Mulder door in het vooroorlogse idioom. Hij gaf de bloemen gestileerd en apart van elkaar weer, tegen een lichte, effen achtergrond. Dit is het enige werk dat de RCE van hem bezit, verworven via de Beeldende Kunstenaarsregeling. Hij kreeg er 850 gulden (omgerekend naar nu bijna 3.500 euro) voor, een mooi bedrag voor die tijd.
Meer over Lab op pad
 
Lees de blog
   
R.N. Roland Holst detail glasraam
Detail glas-in-loodraam door R.N. Roland Holst

‘Kunst in glas’ tentoonstelling geopend in Museum Lunteren

De tentoonstelling ‘Kunst in glas’ in Museum Lunteren laat 23 historische glas-in-loodpanelen zien uit de Rijkscollectie RCE. Het glas-in-lood is uit afgebroken panden gered en wordt getoond naast hedendaagse (glas)panelen van kunstenaars Ewout Vis en Truusje Kuenen. Het museum organiseert demonstratiedagen over glas-in-lood op 19 november en 17 december 2022 en op 14 januari 2023.
 
CC NL depot rekken
Depot in CC NL

Benut de Rijkscollectie RCE voor overzichtstentoonstellingen

Met grote regelmaat openen tentoonstellingen met het oeuvre van één kunstenaar. De Rijkscollectie RCE bevat ruim 120.000 (kunst)objecten waaronder veel vroeg werk van beeldend kunstenaars. Maak er gebruik van!

Neem voor meer informatie contact op met bruikleenservice@cultureelerfgoed.nl.
 
 
 
   

Tentoongesteld uit de Rijkscollectie RCE

Steeds meer musea en niet-museale instellingen weten de Rijkscollectie RCE te vinden voor bruiklenen. Dit najaar zijn werken uit de collectie bijvoorbeeld te zien in:

Ik wil meer weten over bruiklenen
 

Lezen, kijken, luisteren

 
 
 
 

Overig nieuws

 
 
Meerjarenbrief 'De kracht van creativiteit'
Staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur en Media informeerde de Tweede Kamer met de Meerjarenbrief De kracht van creativiteit over de uitgangspunten van het cultuurbeleid voor de jaren 2023 - 2025. De brief gaat in op de invulling van de afspraken uit het coalitieakkoord en de structurele inzet van de € 170 miljoen voor de culturele en creatieve sector.

Museumbeurzen voor onderzoek
Het NWO-programma Museumbeurzen financiert projecten die bijdragen aan het versterken van de wetenschapsfunctie van musea. Het Ministerie van OCW heeft voor een nieuwe ronde € 1.024.624,- beschikbaar gesteld voor onderzoek van, over en voor musea. Aanvragen kunnen worden ingediend op uiterlijk 22 december 2022 en 18 mei 2023.

 
 
Agenda

RCE ‘Live Q&A-webinar’ voor musea - Energie besparen: effecten op gebouw en collectie

18 november, online

Lees meer

Platform Mobiel erfgoed - Restauratie van mobiel erfgoed

8 december, Amersfoort + online

Lees meer

Lab op pad in Depot Boijmans Van Beuningen

16 en 17 december, Rotterdam

Lees meer

Gecombineerd platform Kleurhistorie en Groen erfgoed

9 februari 2023, Veenhuizen

Lees meer
 
Verzorgd door MailingLijst