‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
De Update Collecties en musea is een tweemaandelijkse mailing. Hiermee attenderen we u op ontwikkelingen rond roerend erfgoed waar de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) bij betrokken is. Heeft u vragen of suggesties? Laat het ons weten.
 
 
Talens still video

Archief Royal Talens belangrijke onderzoeksbron

“Verf voor de eeuwigheid”

Bedrijven met een lange geschiedenis hebben vaak archieven met nuttige informatie voor historisch en wetenschappelijk onderzoek. Een voorbeeld is de bedrijfscollectie van Royal Talens. Dit bedrijf, dat al sinds 1899 bestaat, bezit oude grootboeken met details over leveranciers en klanten, grondstoffen en productie, recepten, kleurkaarten, verftubes, pastels, en nog heel veel meer. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) maakt hier dankbaar gebruik van bij onderzoek naar schilderijen en pigmenten, specifiek in het programma Erfgoed van de 20e eeuw. Daarnaast geeft de RCE advies over registratie en opslag van de historische informatie en de diverse voorwerpen. Over deze samenwerking is recent een video gemaakt. Neem een kijkje achter de schermen en duik in de bijzondere collectie van Talens.
Bekijk de video
 

Gedoogregeling lage-zuurstof bestrijding verlengd

Instellingen en bedrijven die in-situ gegenereerde stikstof (lage-zuurstof) gebruiken voor de bestrijding van insecten in cultureel erfgoed kunnen dit voorlopig blijven doen. Vanwege het grote belang van deze behandeling voor de erfgoedwereld heeft de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat de gedoogregeling om af te wijken van de Biocidenverordening verlengd tot eind 2024. Wanneer de behandeling op aanvraag van de Duitse collega’s in Europa is goedgekeurd, zal de RCE toelating in Nederland aanvragen.
Bekendmaking Staatscourant
 
Geldkist NK vierkant
Geldkist NK245

Hulp bij herkomst; bijzondere geldkist

Nieuwe blogreeks

Van lang niet alle voorwerpen en kunstwerken die tussen 1933 en 1945 geroofd, geconfisqueerd of onder dwang verkocht zijn, is de herkomst bekend. In de nieuwe blogreeks 'Hulp bij herkomst' wordt daarom maandelijks een object uit de NK-collectie uitgelicht, om publiek mee te laten helpen bij de zoektocht naar meer informatie. Zo hopen we de rechtmatige eigenaar of erfgenaam te kunnen vinden. Lees de eerste blog over een bijzondere geldkist. 
 
Broek Fong Leng CCNL Rijkscollectie RCE
Broek van Fong Leng

Fong Leng en Tomas Rajlich

Podcast 'Wie Wat Bewaart'

In december zijn twee afleveringen van de podcastserie 'Wie Wat Bewaart' online gezet. Eén gaat over de paarse broek van Fong Leng in het depot van de RCE, en in de andere podcast reizen de podcastmakers van Horens af naar de Tweede Kamer. Daar bespreken ze een heel klein, abstract werk van Tomas Rajlich uit de Rijkscollectie RCE. Luister de afleveringen via het medium van uw voorkeur.
Lees de blog
 
Luister de podcasts
   

Klimaatverklaring voor erfgoedorganisaties

Klimaatverandering en stijgende energieprijzen zijn voor veel erfgoedorganisaties een grote uitdaging. Nieuwe wetenschappelijke inzichten bieden daadwerkelijk mogelijkheden om minder energie te gebruiken terwijl de risico’s voor de objecten niet toenemen. Sommige aanpassingen leiden vaak juist tot een verbetering van het behoud. Generieke uitgangspunten voor mogelijke aanpassingen aan het binnenklimaat worden voorgesteld in de 'Klimaatverklaring voor erfgoedorganisaties'. Deze wordt momenteel gesteund door 8 belangenorganisaties, 2 opleidingen en 17 erfgoedbeherende instellingen in Nederland en Vlaanderen.
 

Indemniteitsplafond voor bijzondere bruiklenen verhoogd

Met ingang van 1 januari 2023 is het subsidieplafond van de indemniteitsregeling verhoogd van €300 miljoen naar €450 miljoen. Voor dit bedrag staat de Nederlandse staat garant voor bruiklenen uit een buitenlandse collectie of uit een niet openbaar toegankelijke privécollectie. Met de verhoging van het garantieplafond kunnen meer indemniteitsaanvragen worden toegekend en krijgen Nederlandse instellingen meer mogelijkheden om in tentoonstellingen bijzondere bruiklenen te laten zien. De RCE voert de 'Subsidieregeling indemniteitsgarantie bruiklenen' uit. Alle instellingen die aan de criteria voldoen kunnen indemniteit aanvragen.
Lees de klimaatverklaring
 
Meer informatie indemniteit
   
Erfgoedprikken

Erfgoedprikken in Apeldoorn

Erfgoedprikken is een door de RCE en het veld ontwikkelde werkwijze om lokaal erfgoed met elkaar te verbinden door samenwerking met vertegenwoordigers uit verschillende domeinen (archeologie, gebouwd, collecties, landschap en tradities). Deze aanpak om te komen tot een integrale erfgoedvisie helpt bij het maken van erfgoedbeleid, omgevingsvisies en citybranding. Het is geschikt als participatie-instrument en kan een leidraad zijn bij het inrichten van historische presentaties in culturele instellingen. Het Cultuurhuis CODA heeft deze methode ingezet, waardoor al het erfgoed van Apeldoorn nu aaneen is geregen tot ‘Het grote verhaal van Apeldoorn'.
 
Lab op pad

Lab op pad

Kasteel Doorwerth

Op 31 maart en 1 april plaatst het Rijkserfgoedlaboratorium het Lab op pad in Kasteel Doorwerth. Op zaal wordt een mini-lab nagebouwd waar onderzoekers objecten van het gastmuseum en musea uit de omgeving onderzoeken. Publiek is welkom om mee te kijken en soms zelfs mee te onderzoeken!
Lees meer over Erfgoedprikken
 
Meer over Lab op pad
   

Save the date: Kennisdag Collecties en Connecties 2023

Een inspirerende dag voor erfgoedprofessionals om elkaar weer te ontmoeten en live bij te praten over actuele collectievraagstukken. De RCE organiseert deze kennisdag vol workshops, case studies en presentaties in samenwerking met de Museumvereniging. Zet maandag 12 juni 2023 alvast in uw agenda.
 
 

Lezen, kijken, luisteren

 
 
 
 

Overig nieuws

 
 

Werkprogramma 2023-2024 Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed
Staatssecretaris Uslu heeft het werkprogramma 2023-2024 van de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed op vrijdag 27 januari jl. aangeboden aan de Tweede Kamer. Centraal staan het toezicht op informatiehuishouding, digitalisering en omgang met het erfgoed.

Grotere rol Rijk bij Collectie Nederland
De Rijksoverheid gaat een grotere en actievere rol spelen bij de ontwikkeling en het behoud van de Collectie Nederland. Staatssecretaris Uslu gaat er onder meer voor zorgen dat er betere ondersteuning komt voor particuliere eigenaren van kunstwerken en collecties. Ook wil ze het mogelijk maken om in uitzonderlijke gevallen onvervangbare en onmisbare kunstwerken voor Nederland te behouden.

ICOM - Call for papers voor Museum International (Vol. 74, Nº 297 – 298)
Onderwerp: Museum, sustainability and sustainable development' Deadline 20 februari.

ICCROM - Call for case studies voor cursusdoeleinden
Onderwerp: Collections and conservation supports sustainable development. Deadline 28 februari.

Cultuurbudget voor mbo-studenten
Mbo-scholen met een mbo-cultuurkaart krijgen een cultuurbudget waarmee studenten bijvoorbeeld naar musea, theatervoorstellingen of een concert kunnen gaan. Dat hebben minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs) en staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur) bekendgemaakt.

Benoemingen
 
 
Agenda

Gecombineerd platform Kleurhistorie en Groen erfgoed

9 februari 2023, Veenhuizen

Lees meer

Wikipedia schrijfsessie: mediakunst

20 maart, Amersfoort

Lees meer

Cursus Binnenklimaat in de praktijk

9 maart, Bunnik en online

Lees meer

GLAS 2023: kennismiddag

24 maart, Amersfoort

Lees meer

Lab op pad in Kasteel Doorwerth

31 maart en 1 april, Doorwerth

Lees meer
 
Verzorgd door MailingLijst