Header corners
Like glyph Tweet glyph Forward glyph
Sieboldhuis Nieuwsbrief april 2023
Lees verder
Laatste kans: 'Verborgen betekenissen. Vrouwen en mannen in de Japanse prentkunst 1765-1865'
27 januari 2023 - 23 april 2023
'Verborgen betekenissen' geeft met 123 topstukken van de beroemdste kunstenaars een groot overzicht uit de hoogtijdagen (1765-1865) van de Japanse prentkunst. Deze houtblokprenten vormen gelaagde raadsels met subtiele iconografie en symbolen die verwijzen naar verhalen uit de Japanse geschiedenis, literatuur, mythologie, mode, folklore, rages of roddels uit de Edo-periode. Vrouwen en mannen spelen de hoofdrol in de klassieke prentkunstthema’s als helden, schoonheden en acteurs. Bekijk de fenomenale werken uit museum- en privécollecties en ontdek de verborgen betekenissen in Japanmuseum SieboldHuis. 

Deze tentoonstelling kreeg 4 ●●●● van NRC. Lees de recensie hier
Lees verder
 
Binnenkort: Japanse fabels door de Gebroeders Miedema
4 mei 2023 - 27 augustus 2023
Speciaal voor Japanmuseum SieboldHuis zijn de 'Gebroeders Miedema' in de wereld van de Japanse verhalen gedoken. Zij brengen twintig bekende en minder bekende Japanse verhalen op geheel eigen wijze in beeld, waarbij dieren en demonen centraal staan. De broers hebben ruim negentig tekeningen op papier gemaakt, waarbij de zachte uitstraling in contrast staat met de soms gruwelijke verhalen.
Lees verder
 
Nieuws en activiteiten
 
Japanmuseum SieboldHuis ontvangt eervolle onderscheiding uit Nagasaki
Japanmuseum SieboldHuis is onderscheiden met de prestigieuze ‘Municipal Cooperation Commendation’. De burgemeester van Nagasaki in Japan, Tomihisa Taue, heeft de eervolle onderscheiding uitgereikt aan de directeur-bestuurder van Japanmuseum SieboldHuis, Kris Schiermeier. Het Leidse museum ontving de ‘Nagasaki City Commendation Award’ voor zijn inzet voor de stad Nagasaki.
Lees verder
 
Lees blog
Verhalen uit de SieboldHuis-collectie | Blog 2
Junior conservator Jim Dwinger onderzoekt en digitaliseert de Japanmuseum SieboldHuis-collectie.  Daarnaast schrijft hij een blog waarin hij een van de werken uit de Japanmuseum SieboldHuis-collectie in de spotlights zet.

Lees het tweede blog over 'Een Ontmoeting op de Ōi-rivier', gemaakt in 1826 door Utagawa Kunisada (ook bekend als Toyokuni III, 1786–1865). 

Lees blog
 
Meer informatie en aanmelden
De kimono in prenten uit de Edo-periode
16 april 2023
In deze lezing staat het meest herkenbare en iconische Japanse kledingstuk centraal; de kimono. Kom meer te weten over de mode uit de Edo-periode (1603-1868) en de verborgen betekenissen in de kimono op de prenten die momenteel de tentoonstellingsruimten sieren. Wegens succes wordt deze lezing herhaald. Er zijn nog een paar plaatsen beschikbaar. 

Datum: 16 april 2023, 15:00 – 16:00 uur
Kosten: € 5,00 (excl. museumentree)
Door: Joosje Smit

Meer informatie en aanmelden
 
meer informatie
Japanmarkt 2023
28 mei 2023
Op zondag 28 mei van 12.00 tot 17.00 uur organiseert Japanmuseum SieboldHuis de Japanmarkt in Leiden. In 2000 bezocht de Keizer van Japan tijdens een staatsbezoek aan Nederland het SieboldHuis. Ter herinnering aan dit bezoek en zijn wandeltocht over het Rapenburg organiseert Japanmuseum SieboldHuis de Japanmarkt. Zo'n zestig marktkramen bieden een gevarieerd aanbod met Japanse waren. Om 12.00 uur is de officiële opening op het bordes van Japanmuseum SieboldHuis.

meer informatie
Footer corners

Verzorgd door MailingLijst