Header corners
Like glyph Tweet glyph Forward glyph
Sieboldhuis Nieuwsbrief september 2023
Binnenkort te zien: Japan op de gevoelige plaat. 19e-eeuwse foto's uit de Kurokawa Collectie.
22 september 2023 - 3 maart
De foto’s van mooi aangeklede geisha’s, samoerai-krijgers, worstelaars en andere flamboyante figuren uit het dagelijks leven, prachtige tuinen, bruisende stadsgezichten en theatervoorstellingen geven een waarheidsgetrouw beeld van de Japanse samenleving in een tijd waarin Japan zich openstelde voor westerse ideeën. ‘Japan op de gevoelige plaat’ toont de bezoeker een unieke blik op een scharniermoment in de Japanse cultuurgeschiedenis en de geschiedenis van de fotografie.

De Kurokawa Collectie staat bekend om zijn volledigheid met werken van vrijwel elke fotostudio die actief was in Japan. De werken zijn in uitzonderlijk goede staat. De collectie is nooit eerder getoond en behoort tot de belangrijkste en omvangrijkste privécollecties van Meiji-fotografie in de wereld. Er is werk van fotografen zoals Felice Beato, Baron Raimund von Stillfried, Adolfo Farsari, Kusakabe Kimbei en Ueno Hikoma. Daarnaast worden er zesentwintig gerelateerde objecten getoond.

De tentoonstelling heeft zijn primeur in Leiden. Daarna reist de tentoonstelling door naar Winterthur en Sao Paulo.
 
Open Monumentendagen
9 september 2023 - 10 september 2023
Monumenten vertellen verhalen. Benieuwd welke? Bezoek dan Open Monumentendagen Leiden op zaterdag 9 en zondag 10 september. U kunt 32 locaties gratis bezoeken, waaronder Japanmuseum SieboldHuis. Ontdek bijzondere weetjes over ons pand en neem een kijkje in de speciaal geopende Europakamer. Komt u ook langs?

Meer informatie over de open monumentendagen in Leiden vindt u op www.omdleiden.nl.
 
Kunstroute
23 september 2023 - 24 september 2023
Op zaterdag 23 en zondag 24 september zijn er meer dan 150 ateliers open voor het publiek tijdens de Kunstroute Leiden 2023. In Japanmuseum SieboldHuis kunt u de kunstenares Caroline Stroeks ontmoeten. Zij maakt Sumi-e schilderingen, die u kunt zien in de speciaal geopende Europakamer. Komt u ook kijken?
 
Inschrijven
Masterclass Kurokawa Collection: Kajima Seibei and the End of Yokohama Photography
23 september 2023
Op zaterdag 23 september organiseert Japanmuseum SieboldHuis de Masterclass Kurokawa Collection: 'Kajima Seibei and the End of Yokohama Photography'. In deze (Engelstalige) Master Class over de Kurokawa Collectie wordt u door gastconservator Sebastian Dobson meegenomen naar het einde van de 19e eeuw. Hij zal onder meer ingaan op het leven van fotograaf Kajima Seibei en de Yokohama fotografie.

Inschrijven
 
Inschrijven
Mini Symposium: Siebold en Korea? – een verzameling met een verhaal
24 september 2023
Philipp Franz von Siebold staat in Leiden bekend als de grondlegger van de Japanse collectie in Museum Volkenkunde en het SieboldHuis, maar wist u dat hij ook een belangrijke start heeft gemaakt met de Koreaanse collectie? 

Op zondag 24 september zal Elmer Veldkamp (docent bij Koreastudies, Universiteit Leiden) u meenemen in de verhalen die Siebold heeft nagelaten over zijn ontmoetingen met Koreanen, de objecten die hij mee terug heeft gebracht en het belang van de dit stukje Koreacollectie in Nederland.

Deze lezing wordt in samenwerking met LIAS Korea Studies, Universiteit Leiden, georganiseerd.
 
Inschrijven
 
Inschrijven
Siebold’s Sakura: de hond als huisdier in de late Tokugawa en de Meiji periode in Japan
15 oktober 2023
Guita Winkel (studiecoördinator Regiostudies bij de Universiteit Leiden) neemt u mee in de geschiedenis van de trouwe viervoeters in Japan. Zij zal onder andere ingaan op de opvattingen op honden als huisdier, het importeren van nieuwe hondensoorten en de inheemse hondenrassen in de – late – Tokugawa (1600-1868) en Meiji (1868-1912) periodes. Een bijzondere rol in haar verhaal is weggelegd voor Siebold’s geliefde huisdier Sakura, die te zien is in de Flora en Fauna kamer van het museum.

Inschrijven
 
Vooraankondiging: Vriendenmiddag Japanmuseum SieboldHuis 30 oktober 2023
30 oktober 2023
Jaarlijks organiseert Japanmuseum SieboldHuis voor haar Vrienden een exclusieve bijeenkomst. Bent u Vriend van Japanmuseum SieboldHuis, dan zult u binnenkort een uitnodiging ontvangen. Nog geen Vriend? Meld u zich aan via: vrienden@sieboldhuis.org en doe mee aan onze Vriendenmiddag.

Vriend worden?
Voor €40,- wordt u Vriend van Japanmuseum SieboldHuis 2024. Meld u nu aan, dan bent u zeker van een plek voor deze workshop en geniet u ook alvast van de Vriendenvoordelen in 2023.
 
Bekijk de SneakPeak
Passie en vriendschap: een documentaire over de band tussen Japan en Nederland
De verzameldrift van Siebold op het witte doek! Momenteel werken de filmmakers Gwen Jansen en Jeroen Roseboom aan de documentaire ‘Passie en Vriendschap’. Een vrolijke, toegankelijke en kleurrijke documentaire over de enorme passie van veel Nederlanders voor de Japanse cultuur.

Het startpunt in de film wordt gevormd door de eeuwenoude banden tussen Japan en Nederland met als belangrijk ijkpunt Philipp Franz von Siebold. Door Siebold kennen praktisch alle Japanners Nederland. Zijn bijzondere band met Japan en zijn indrukwekkende nalatenschap wakkeren tot op de dag van vandaag de passie van vele Nederlanders voor de Japanse cultuur extra aan.

De opnames voor deze film zijn al gestart, echter om de benodigde research, opnames, productie, montage en (internationale) distributie te kunnen realiseren is er hulp nodig. Helpt u mee om deze bijzondere wereldprimeur mede tot stand te brengen? Kijk op: https://japannetherlands.com/jouw-hulp/. Meer weten over de inhoud van deze documentaire? Kijk op: https://japannetherlands.com/

Bekijk de SneakPeak
 
Footer corners

Verzorgd door MailingLijst