Header corners
Like glyph Tweet glyph Forward glyph
Sieboldhuis Nieuwsbrief winter 2023/2024
Prettige feestdagen!
Het gehele team van Japanmuseum SieboldHuis wenst u prettige feestdagen toe en een gelukkig nieuwjaar.

Deze kerstvakantie genieten van Japanse sferen? Wij bieden diverse (extra) workshops en rondleidingen aan! In deze nieuwsbrief leest u hier meer over. 

Graag onze tijdelijke en/of vaste tentoonstelling bezoeken deze vakantie? Wij zijn dinsdag t/m zondag geopend van 10.00 tot 17.00 uur met uitzondering van 25 december, 26 december en 1 januari. 

Tot snel in Japanmuseum SieboldHuis! 
 
Tickets
Nu te zien: Japan op de gevoelige plaat. 19e-eeuwse foto's uit de Kurokawa Collectie.
22 september 2023 - 3 maart
Laat u meevoeren naar 19e-eeuws Japan! De foto’s van mooi aangeklede geisha’s, samoerai-krijgers, worstelaars en andere flamboyante figuren uit het dagelijks leven, prachtige tuinen, bruisende stadsgezichten en theatervoorstellingen geven een bijzonder beeld van de Japanse samenleving in een tijd waarin Japan zich openstelde voor westerse ideeën. Kom ook kijken naar de nog nooit eerder getoonde foto's uit de Kurokawa Collectie. Boek nu uw toegangsticket!
Tickets
 
Meer informatie
Binnenkort: 'Kabinet der zeldzaamheden. Geïnspireerd door de samenwerking tussen Siebold en Keiga'
15 december 2023 - 18 februari
Van 15 december 2023 t/m 18 februari 2024 toont Japanmuseum SieboldHuis 'Kabinet der zeldzaamheden. Geïnspireerd op de samenwerking tussen Siebold en Keiga'. Deze presentatie van houten objecten in combinatie met schilderingen zal te zien zijn in de Panoramakamer. De Japanse meesterambachtsman Akihiko Maeda en de Nederlandse ontwerpster Carole Baijings hebben traditioneel Japans houtsnijwerk gecombineerd met Nederlands design. Het resultaat is een bijzonder samenwerkingsproject dat bekende beelden van schilder Kawahara Keiga (1786-1860) en van zijn leermeester Ishizaki Yūshi (1768-1846) uit de Siebold-collectie toont in een nieuw jasje.
Meer informatie
 
Meer informatie
Japanese Art Seminar: kalligrafie
16 december 2023
Op zaterdag 16 december verzorgt professor Seiu Takaki tussen 12.30 en 13.30 uur een ‘Japanese Art Seminar’ in Japanmuseum SieboldHuis. Hierin geeft hij uitleg over kalligrafie: welke materialen, technieken en aspecten zo typerend zijn voor Japanse kalligrafie. Professor Seiu Takaki is een gerenommeerde kalligraaf en is professor aan de Daito Bunka University in Tokyo.

Meer informatie
 
Meer informatie
Rondleiding 'Japan op de gevoelige plaat. 19e-eeuwse foto's uit de Kurokawa Collectie'
17 december 2023 - 28 januari
Op zondag 17 december 2023 en zondag 28 januari 2024 kunt u weer deelnemen aan onze rondleidingen! Bekijk samen met Marianne de Jong de tentoonstelling 'Japan op de gevoelige plaat. 19e eeuwse foto's uit de Kurokawa Collectie' en laat je meevoeren naar het Japan van de 19e eeuw. Krijg een unieke blik op het scharniermoment in de Japanse cultuurgeschiedenis en de geschiedenis van de fotografie.
Meer informatie
 
Meer informatie
Workshop Ema en Hamaya
3 januari
Vier de start van het nieuwe jaar op Japanse wijze! Tijdens deze creatieve workshop leert u meer over de nieuwjaarstradities in Japan en versiert u uw een eigen hamaya-amulet (gelukslootje) en ema-bordje (votiefbordje), waarop u uw wensen voor het nieuwe jaar kunt schrijven.
Meer informatie
 
Meer informatie
Tekenatelier Manga
7 januari
Tijdens het tekenatelier leert Japanoloog Julia Mestrum je stap voor stap de basistechnieken van manga en ga je zelf aan de slag met tekenen! Uiteindelijk ga je met je eigen ontwerp naar huis. Schrijf je snel in, want er zijn maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Het tekenatelier is vanaf 10 jaar.
Meer informatie
 
Meer informatie
Workshop origami
21 januari
Origami is de traditionele Japanse vouwkunst waarbij papier, zonder te knippen of te plakken, tot een waar kunstwerk wordt gemaakt. In deze workshop leert u meer over dit gebruik en leert u stap voor stap de belangrijkste basistechnieken. Pas deze nieuwe technieken toe om uiteindelijk zelf de mooiste kraanvogel te vouwen.
Meer informatie
 
Meer informatie
Vakantietip: Jubileumtentoonstelling '200 Jahre Ankunft Philipp Franz von Siebolds in Japan' in Siebold Museum, Würzburg
3 oktober 2023 - 28 januari
Van 3 oktober 2023 t/m 28 januari 2024 is de tentoonstelling '200 Jahre Ankunft Philipp Franz von Siebolds in Japan' in Siebold Museum, Würzburg, te zien. Deze jubileumtentoonstelling is ter ere van 200 jaar Siebold in Japan.

12 augustus 2023 was het 200 jaar geleden dat Philipp Franz von Siebold voor het eerst voet aan wal zette op Deshima, de Nederlandse handelspost in de baai van Nagasaki, Japan. Hij werd in 1823 door de Nederlandse regering als arts naar Deshima gestuurd met de speciale opdracht zoveel mogelijk informatie over het geheimzinnige land in te winnen. Japan was op dat moment afgesloten van de rest van de wereld. 

Meer informatie
 
Meer informatie
Vakantietip: 'Japanese lighting exhibition' in Time & Style, Amsterdam
23 november 2023 - 30 december 2023
Time & Style introduceert van 23 november t/m 30 december 2023 de tentoonstelling 'Japanese lighting exhibition'. Tijdens de tentoonstelling tonen zij meer dan 30 handgemaakte lampen, unieke voorbeeldmaterialen uit Japan en laten zij zien hoe ambachtslieden organische materialen en vakmanschap combineren tot een product dat tijdloos en innovatief is.

Meer informatie
 
Meer informatie
Vakantietip: 'Tajiri. A long homecoming: een eeuw Shinkichi Tajiri' in museum van Bommel van Dam, Venlo
2 december 2023 - 22 maart
Ter gelegenheid de 100e geboortedag van de Japans-Amerikaanse kunstenaar Shinkichi Tajiri presenteert museum van Bommel van Dam vanaf 2 december 2023 een jubileumtentoonstelling: A long homecoming: een eeuw Shinkichi Tajiri. De tentoonstelling leert de bezoeker meer over de ontwikkeling van Tajiri’s bekende krijgers, knopen, torens en machines. De ruim vijftig gepresenteerde sculpturen, foto’s, grafieken, tekeningen en films komen deels uit de eigen collectie van het museum en deels uit bruiklenen.

Meer informatie
 
Footer corners

Verzorgd door MailingLijst