Header corners
Like glyph Tweet glyph Forward glyph
Sieboldhuis Nieuwsbrief april 2024
Meer informatie
Nu te zien: ‘Roerige tijden. Nederland-Japan en de val van de samurai (1853–1867)’
15 maart - 7 juli
‘Roerige tijden’ laat zien hoe de Nederlanders en Japanners samen navigeren door het midden van de 19e eeuw: een turbulente tijd vol politieke en wetenschappelijke veranderingen waarin beide landen een nieuwe rol krijgen op het wereldtoneel. De tentoonstelling heeft een primeur met de vertoning van Souvenir du Japon, een zeldzame volledige set litho’s met gezichten op Deshima, Nagasaki en omstreken.

Aan de hand van kamerschermen, zwaarden, prenten, schilderijen, foto’s, landkaarten en maritieme objecten komen zeven thema’s aan bod waarmee de relatie tussen Nederland en Japan van 1853-1867 wordt uitgediept. De diversiteit van de meer dan honderd objecten afkomstig uit achttien museale en particuliere collecties, onderstreept de veelzijdigheid van deze tentoonstelling.

Meer informatie
 
Meer informatie
Nu te zien: ‘Kabinet der zeldzaamheden. Geïnspireerd op de samenwerking tussen Siebold en Keiga'
15 december 2023 - 18 augustus
Tot medio augustus toont Japanmuseum SieboldHuis 'Kabinet der zeldzaamheden. Geïnspireerd op de samenwerking tussen Siebold en Keiga'. Deze presentatie van houten objecten in combinatie met schilderingen is te zien in de Panoramakamer. De Japanse meesterambachtsman Akihiko Maeda en de Nederlandse ontwerpster Carole Baijings hebben traditioneel Japans houtsnijwerk gecombineerd met Nederlands design. Het resultaat is een bijzonder samenwerkingsproject dat bekende beelden van schilder Kawahara Keiga (1786-1860) en van zijn leermeester Ishizaki Yūshi (1768-1846) uit de Siebold-collectie in een nieuw jasje toont.

Meer informatie
 
Aankondiging: 'Kimono. Spiegel van moderniteit'
19 juli - 8 december
Van 19 juli t/m 8 december 2024 presenteert Japanmuseum SieboldHuis de tentoonstelling ‘Kimono. Spiegel van moderniteit’. Vanaf het einde van de 19e eeuw tot de eerste helft van de 20e eeuw vond er een bijzondere uitwisseling plaats tussen Japanse en Westerse kunst. Dit is onder meer terug te zien in de kimonokunst. Hierin komen Japanse traditie en Westerse moderniteit in harmonie samen. De kimono in deze tentoonstelling zijn afkomstig uit een Italiaanse privécollectie en tonen deze unieke samensmelting. Felle kleuren, opvallende patronen en bijzondere details nemen u mee naar het Japan van de 20e eeuw.


 
Aankondiging: 'Hokusai. De Grote Golf'
24 augustus - 29 september
Het meest iconische kunstwerk uit Japan is ongetwijfeld Hokusai’s Grote Golf nabij Kanagawa uit 1830. De reusachtige golf met in de verte de berg Fuji kom je overal tegen: van koffiemok tot T-shirt. Het is de beroemdste en meest afgebeelde Japanse prent ooit. Bekijk deze zomer dit meesterwerk van dichtbij! In de pop-up tentoonstelling ‘Hokusai. De Grote Golf’ kunt u de twee allermooiste exemplaren van deze houtblokdrukprent uit privécollecties zelf bewonderen. Beleef de dynamiek en het contrast in Hokusai’s werk. Ontdek zijn invloed op zowel zijn Japanse tijdgenoten als op de Westerse kunstenaars in de 19e en 20e eeuw. De prenten zijn afkomstig uit privé- en museale collecties en zijn slechts 5 weken te zien in Japanmuseum SieboldHuis. De tentoonstelling loopt van 24 augustus t/m 29 september 2024.
 
Aanmelden
Workshop origami - samurai
13 april
Kom in de sfeer van onze tijdelijke tentoonstelling 'Roerige tijden, Nederland - Japan en de val van de samurai' en ga tijdens deze workshop aan de slag met samurai origami! Leuk voor beginnende en gevorderde vouwers. Origami is de traditionele Japanse vouwkunst waarbij papier, zonder te knippen of te plakken, tot een waar kunstwerk wordt gemaakt. In deze workshop leert u meer over dit gebruik en leert u de belangrijkste basistechnieken. Pas deze technieken toe om zelf de mooiste samurai origami te vouwen.

Aanmelden
 
Aanmelden
Rondleiding 'Roerige tijden'
14 april
Ontdek samen met rondleider Ton van Zeeland de roerige tijden aan het einde van de Edo-periode (1603-1868): een turbulente periode waarin Japan zich opnieuw vorm geeft, inclusief de diplomatieke relatie met Nederland. Aan de hand van kamerschermen, zwaarden, prenten, schilderijen, foto’s, landkaarten en maritieme objecten wordt de relatie tussen Nederland en Japan van 1853-1867 uitgediept. Laat u verrassen door de diversiteit van de meer dan honderd objecten afkomstig uit ruim vijftien museale en particuliere collecties.

Aanmelden
 
Aanmelden
Workshop sumi-e
21 april
Op creatieve wijze Japanse cultuur ontdekken? Ga samen met Caroline Stroeks aan de slag met sumi-e en laat u inspireren door de tijdelijke tentoonstelling 'Roerige tijden'. Sumi-e is het Japanse woord voor inkt (sumi) schildering (e). Het betreft een schildertechniek waarbij met inkt op rijstpapier wordt gewerkt. In de tentoonstelling 'Roerige tijden' is te zien dat de baai van Nagasaki en de schepen en boten een belangrijke rol speelden in de Japanse geschiedenis. In aansluiting op deze tentoonstelling gaan we in de workshop onze eigen baai schilderen.

Aanmelden
 
Meer informatie
Tip: Japanse tuin in Hasselt
21 maart - 31 oktober
De Japanse Tuin in Hasselt is weer geopend! Deze tuin is de grootste in zijn soort in Europa. U kunt hier naar de kletterende watervallen luisteren, koivissen bezichtigen en voederen, picknicken onder de kersenbloesem of rustig rond wandelen en genieten van het wisselende uitzicht.


Meer informatie
Wijzig uw gegevens of meld u af
Footer corners

Verzorgd door MailingLijst