Header corners
Like glyph Tweet glyph Forward glyph
Sieboldhuis Nieuwsbrief juni 2024
Meer informatie
Nu te zien: ‘Roerige tijden. Nederland-Japan en de val van de samurai (1853–1867)’
15 maart - 7 juli
‘Roerige tijden’ laat zien hoe de Nederlanders en Japanners samen navigeren door het midden van de 19e eeuw: een turbulente tijd vol politieke en wetenschappelijke veranderingen waarin beide landen een nieuwe rol krijgen op het wereldtoneel. De tentoonstelling heeft een primeur met de vertoning van Souvenir du Japon, een zeldzame volledige set litho’s met gezichten op Deshima, Nagasaki en omstreken.

Aan de hand van kamerschermen, zwaarden, prenten, schilderijen, foto’s, landkaarten en maritieme objecten komen zeven thema’s aan bod waarmee de relatie tussen Nederland en Japan van 1853-1867 wordt uitgediept. De diversiteit van de meer dan honderd objecten afkomstig uit achttien museale en particuliere collecties, onderstreept de veelzijdigheid van deze tentoonstelling.

Meer informatie
 
Meer informatie
Nu te zien: ‘Kabinet der zeldzaamheden. Geïnspireerd op de samenwerking tussen Siebold en Keiga'
15 december 2023 - 18 augustus
Tot medio augustus toont Japanmuseum SieboldHuis 'Kabinet der zeldzaamheden. Geïnspireerd op de samenwerking tussen Siebold en Keiga'. Deze presentatie van houten objecten in combinatie met schilderingen is te zien in de Panoramakamer. De Japanse meesterambachtsman Akihiko Maeda en de Nederlandse ontwerpster Carole Baijings hebben traditioneel Japans houtsnijwerk gecombineerd met Nederlands design. Het resultaat is een bijzonder samenwerkingsproject dat bekende beelden van schilder Kawahara Keiga (1786-1860) en van zijn leermeester Ishizaki Yūshi (1768-1846) uit de Siebold-collectie in een nieuw jasje toont.

Meer informatie
 
Binnenkort: ‘Kimono. Spiegel van moderniteit'
19 juli - 8 december
Van 19 juli tot 8 december 2024 presenteert Japanmuseum SieboldHuis de tentoonstelling 'Kimono. Spiegel van moderniteit'. Ontdek de unieke samensmelting van Japanse traditie en westerse innovaties in de buitengewone Manavello-collectie. In deze kimono’s zien we een weerspiegeling van een tijdperk van vernieuwing dat Japan eind 19de en begin 20ste eeuw omarmde. Laat je betoveren door indrukwekkende patronen, levendige kleuren en unieke details in deze tentoonstelling.

Lees verder
 
Lees verder
Succesvolle Japanmarkt 2024
19 mei
Zondag 19 mei stond het Rapenburg in Leiden vanaf Japanmuseum SieboldHuis tot aan Rijksmuseum van Oudheden in het teken van Japan. Met een oorverdovend optreden van Pure Percussion op de Japanse taiko drums werd de veertiende editie van de Japanmarkt om 12.00 uur officieel geopend door Hiroshi Minami, ambassadeur van Japan in Nederland, Yvonne van Delft, locoburgemeester van de gemeente Leiden en Kris Schiermeier, directeur-bestuurder van Japanmuseum SieboldHuis. 

Met meer dan zestig kraampjes op het Rapenburg, kinderactiviteiten in Japanmuseum SieboldHuis, Japanse vechtsportdemonstraties in Rijksmuseum van Oudheden en een kimono fotoshoot, trok de Japanmarkt op deze eerste pinksterdag ruim 12.000 bezoekers.
Lees verder
 
Aanmelden
Lezing 'Twee Japanners bij Loge La Vertu, een uniek verhaal 1863-1865'
9 juni
Ter gelegenheid van de huidige tentoonstelling 'Roerige tijden. Nederland - Japan en de val van de samurai' wordt de lezing 'Twee Japanners bij Loge La Vertu, een uniek verhaal 1863-1865' gehouden. In de tentoonstelling 'Roerige tijden' is een groepsfoto te zien van één van de Japanse missies. Op deze foto staan Tsuda Shin’ichirō (Mamichi) en Nishi Shūsuke (Amane). Zij werden naar Leiden gestuurd om daar rechten te studeren. Ook werden ze in 1864 als allereerste Japanners beiden lid bij La Vertu, een loge van de vrijmetselarij in Leiden. Bij terugkomst in Japan hebben ze hier beiden nooit een woord over losgelaten en pas veel later werd dit feit bekend in Japan. Vanaf dat moment is La Vertu een plek van grote interesse voor Japanse onderzoekers.

Aanmelden
 
Aanmelden
Rondleiding 'Roerige tijden'
23 juni
Ontdek samen met rondleider Ton van Zeeland de roerige tijden aan het einde van de Edo-periode (1603-1868): een turbulente periode waarin Japan zich opnieuw vorm geeft, inclusief de diplomatieke relatie met Nederland. Aan de hand van kamerschermen, zwaarden, prenten, schilderijen, foto’s, landkaarten en maritieme objecten wordt de relatie tussen Nederland en Japan van 1853 - 1867 uitgediept. Laat u verrassen door de diversiteit van de meer dan honderd objecten afkomstig uit achttien museale en particuliere collecties.

Aanmelden
 
Meer informatie
Tip: Japandag Hortus Overzee den Helder
23 juni
Op zondag 23 juni 2024 organiseert Hortus Overzee haar zestiende editie van de Japandag. Tijdens dit evenement kunnen bezoekers genieten van allerlei activiteiten, workshops, demonstraties en lekkernijen uit het land van de rijzende zon. 

Meer informatie
 
Meer informatie
Tip: Japanfestival Amstelveen
30 juni
Op zondag 30 juni wordt het Stadsplein in Amstelveen weer omgetoverd in een traditioneel Japans festival, waar jong en oud (gratis) kunnen genieten van een feestelijk programma. Geniet deze dag van de typische culturele en culinaire gebruiken uit Japan. 

Meer informatie
 
Meer informatie
Tip: Martial Arts tentoonstelling Wereldmuseum Amsterdam
31 mei - 31 augustus 2025
Van van 31 mei 2024 t/m 31 augustus 2025 toont Wereldmuseum Amsterdam de tentoonstelling Martial Arts. De tentoonstelling gaat in op de kracht en schoonheid van krijgskunsten, maar ook de tradities en verhalen achter de sport: persoonlijke motivaties en de bredere historische en sociale achtergronden. In de tentoonstelling zijn de Japanse vechtsporten karate en kendō vertegenwoordigd. 

Meer informatie
Wijzig uw gegevens of meld u af
Footer corners

Verzorgd door MailingLijst