Header corners
Like glyph Tweet glyph Forward glyph
Sieboldhuis PERSBERICHT
Meer informatie
BINNENKORT: ‘Hokusai. De Grote Golf’ in Japanmuseum SieboldHuis.
24 augustus - 29 september
Het meest iconische kunstwerk uit Japan is ongetwijfeld Hokusai’s ‘Grote Golf nabij Kanagawa’ uit 1831. De reusachtige golf met in de verte de berg Fuji kom je overal tegen: van T-shirt tot koffiemok. Het is de beroemdste en meest afgebeelde Japanse prent ooit.

In de pop-up tentoonstelling ‘Hokusai. De Grote Golf’ kunt u twee exemplaren van deze houtsnede uit privécollecties op intieme wijze bewonderen. Beleef de dynamiek en het contrast in Hokusai’s werk. Ontdek zijn invloed op zowel zijn Japanse tijdgenoten als op de westerse kunstenaars in de 19e en 20e eeuw. De prenten zijn afkomstig uit privé- en museale collecties en zijn slechts 5 weken te zien.

36 gezichten op Fuji
Rond 1828 sloegen Katsushika Hokusai (1760-1849) en de uitgever Nishimuraya Yohachi de handen ineen voor een ambitieus plan om een serie van grote landschapsprenten uit te geven. Tot dan toe waren deze altijd in klein formaat. Met de opkomende reiscultuur en de daarbij behorende productie van souvenirs werd de serie ‘Zesendertig gezichten op de Fuji-berg’ een groot commercieel succes. In de tentoonstelling zijn verschillende prenten uit deze serie te zien.

Hokusai’s invloed
Het succes van Hokusai bleef niet onopgemerkt, zowel in binnen- als buitenland. Hokusai’s grote geklauwde schuimkoppen inspireerden zijn Japanse tijdgenoten Utagawa Hiroshige (1797-1858) en Utagawa Kuniyoshi (1798-1861). De thematiek van de golf vond ook een weg naar Europa. Hier werd door kunstenaars als Claude Monet (1840-1926) en Vincent van Gogh (1853-1890) de golf in geheel eigen stijl vormgegeven. Dit is in de tentoonstelling te zien aan de hand van 14 prenten en 4 boekjes.

Iconisch beeld
Hokusai’s Grote Golf staat tegenwoordig, als enig niet-westers kunstwerk, in het rijtje van meest herkenbare en iconische beeltenissen uit de geschiedenis van de kunst. Het past tussen Da Vinci’s ‘Mona Lisa’, ‘de Schreeuw’ van Edvard Munch en Van Gogh’s ‘Zonnebloemen’. Het beeld is eindeloos gereproduceerd. Tot op de dag van vandaag nodigt de compositie uit tot creativiteit en verbeelding. Dit wordt in de tentoonstelling aan de hand van diverse hedendaagse objecten getoond.

Bezoek deze zomer Japanmuseum SieboldHuis en bewonder dit meesterwerk van dichtbij. Mis het niet!
 
Informatieboekje en activiteiten
Bij deze tentoonstelling verschijnt een gratis geïllustreerd informatieboekje.

Er worden voor jong en oud verschillende randactiviteiten georganiseerd die verdieping geven in Hokusai’s werk en Japanse prentkunst. We werken samen met Stichting Jeugd en Samenleving Rijnland. 

Meer informatie over de tentoonstelling, activiteiten en toegangskaarten: www.sieboldhuis.org.

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door: het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de gemeente Leiden, de Universiteit Leiden, Het Cultuurfonds, Mondriaan Fonds, Fonds 21, de stichting Isaac Alfred Ailion Foundation, Takeda Nederland B.V., Leiden, Stad van Ontdekkingen en de Vrienden van Japanmuseum SieboldHuis.
 
Onder de golf van Kanagawa, bekend als ‘De Grote Golf’
Katsushika Hokusai
Uit de serie Zesendertig gezichten op de berg Fuji, ca. 1831
Privécollectie, Japan
 
De golf (La Vague)
Henri Gustave Jossot
Album VI van L’Estampe original, 1894
Van Gogh Museum, p1054V2000
 
De zee bij Satta, provincie Suruga
Utagawa Hiroshige
Uit de serie Zesendertig gezichten op de berg Fuji, 1858
Collectie Paul Beliën, 4/1858
 
Over Japanmuseum SieboldHuis
Japanmuseum SieboldHuis biedt in een historisch Hollands huis aan het Rapenburg in Leiden het mooiste uit het oude Japan: prenten, lakwerk, keramiek, fossielen, herbaria, geprepareerde dieren, kleding, oude landkaarten en honderden andere schatten. Alle objecten zijn tussen 1823 en 1829 verzameld door de Beierse arts in Nederlandse dienst Philipp Franz von Siebold.

Bezoekersinformatie
Japanmuseum SieboldHuis, Rapenburg 19, 2311 GE Leiden
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00 - 17.00 uur
Entree: € 11 / CJP/Student € 6 / Museumkaart gratis / Rembrandtkaart gratis / kinderen t/m 17 jaar gratis / Studenten Universiteit Leiden gratis
Toegangskaarten via: www.sieboldhuis.org
email: info@sieboldhuis.org
 
Noot voor de redactie
Voor meer informatie en/of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met:

Berdien de Wilde
Coördinator Communicatie en Educatie
dewilde@sieboldhuis.org
071-5125539
Wijzig uw gegevens of meld u af voor persberichten van Japanmuseum SieboldHuis
Footer corners

Verzorgd door MailingLijst