‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

Persbericht header
Van Abbemuseum
Libia Castro & Ólafur Ólafsson with La Casa Invisible, The Rehabilitation of La Casa Invisible – Chapter 1, 2023. Met dank aan de kunstenaars. Foto: Carmen Ma Rodríguez.
In de tentoonstelling Kunst is een werkwoord tonen vijf solo’s de activerende kracht van kunst
Achtste editie Positions te zien in Van Abbemuseum van 7 dec 2024 t/m 27 april 2025

Kunst is herinneren, verbeelden en voelen. Het is onderdeel van wie we zijn, maar vooral van wat we doen. Kunst is verbonden met alle onderdelen van ons dagelijks leven. Vanuit die gedachte houdt de tentoonstelling Kunst is een werkwoord, te zien van 7 december 2024 t/m 27 april 2025, een pleidooi voor de activerende kracht van kunst. Kunstenaars Libia Castro & Ólafur Ólaffson, al-yené, Svetlana Romanova & Chelsea Tuggle, Cristina Flores Pescorán en het collectief BKP laten zien hoe kunst ons handvatten geeft om ons leven te leiden. Deze expositie is de achtste van de jaarlijkse tentoonstellingsreeks Positions, waarin meerdere solopresentaties van internationale kunstenaars in het Van Abbemuseum een dialoog met elkaar aangaan.

Een vorm van handelen
Wetenschap en welzijn, economie en ecologie: kunst raakt aan alle onderdelen van ons leven. In tijden waarin het belang van kunst en cultuur in de politiek onder druk staat, laten de kunstenaars en collectieven in Kunst is een werkwoord zien dat kunst meer is dan een luxeproduct. Het is een vorm van handelen. Een manier om vragen te stellen over de periode waarin we leven. Een wijze om ruimte te maken voor onderbelichte verhalen en onderdrukte gemeenschappen. Daarbij werken de kunstenaars uit de tentoonstelling samen met kleinschalige) creatieve broedplaatsen in Eindhoven. Die laatste moeten nu - meer dan ooit - hun bestaansrecht bewijzen. Dit gezamenlijke programma nodigt bezoekers uit om de urgentie van kunst te ervaren, in het bijzonder voor de stad Eindhoven.

Vijf kunstenaars en collectieven
In het werk van de betrokken kunstenaars staat niet alleen de esthetiek van hun werk centraal, maar vooral de ethiek. Ze streven naar werk dat actief bijdraagt aan een mooiere wereld; van binnen én buiten. De meeste werken in Kunst is een werkwoord worden in opdracht voor deze tentoonstelling gemaakt en zijn voor het eerst in Nederland te zien:

Libia Castro & Ólafur Ólafsson: In Search of Magic... – A Proposal for A New Constitution for the Republic of Iceland (2017 - doorlopend)
Met de installatie In Search of Magic... (Nederlandse vertaling: Op zoek naar magie...), presenteren Castro en Ólafsson een polyfone performance demonstratie, gemaakt in samenwerking met activisten, componisten, muzikanten en publiek, die de voorgestelde, maar door politici geblokkeerde, nieuwe progressieve IJslandse grondwet van 2011 tot leven brengt en de implementatie ervan eist. In tijden waarin onze eigen Nederlandse rechtstaat en democratie onder druk staan, daagt In Search of Magic... de bezoekers in het Van Abbemuseum uit om na te denken over de mogelijkheden voor een positieve verandering van onze eigen grondwet. Het tweede project van Libia Castro & Ólafur Ólafsson in Kunst is een werkwoord is:
The Rehabilitation of The Invisible House: Chapter 1 (*La Casa Invisible, 2022 - heden)
In 2007 blies een groep burgercollectieven en creatieven in Málaga een verlaten gebouw nieuw leven in, noemde het La Casa Invisible en verklaarde het tot een door burgers beheerd sociaal-cultureel centrum. Omdat het voortbestaan ervan door politieke keuzes bedreigd wordt (o.a. door toerisme en gentrificatie), initieerden de kunstenaars met La Casa Invisible en architect Jose Manuel López Osorio The Rehabilitation of La Casa Invisible – Chapter 1. Er zijn parallellen tussen de situatie in Málaga en de groeiende technologische sector in Eindhoven. Voor Kunst is een werkwoord ontwikkelen Castro en Ólafsson daarom, samen met lokale initiatieven, het nieuwe werk The Right to Eindhoven. Aan dit project zal tijdens de looptijd van de tentoonstelling worden gewerkt.  

al-yené: tœn:y: (returned)
De in de autonome republiek Sacha (Jakoetië), de grootste republiek binnen Rusland, geboren kunstenaar al-yené onderzoekt in haar werk de gaten in het collectieve en culturele geheugen van haar geboortestreek. Deze zijn ontstaan als gevolg van de invasie van de Russische Federatie. Haar werk omarmt de (on)stabiliteit, (on)volledigheid en (on)duurzaamheid die zichtbaar wordt in de gaten in de archieven van Sacha. Door het samenspel van video-installaties en textielcollages wordt de afstand tussen heden en verleden overbrugd. Dit alles met als doel het bevragen van de officiële geschiedschrijving over de republiek Sacha in de context van het proces van voortdurende militarisering door Rusland.

Svetlana Romanova & Chelsea Tuggle: My Roman Empire
Ook Svetlana Romanova en Chelsea Tuggle zetten in hun werk de tradities en cultuur van de republiek Sacha (Jakoetië) centraal, naast tradities en cultuur van het ‘Russische’ Verre Oosten (Siberië). Op een veelvoud van videoschermen zien bezoekers inwoners van Sacha in de republiek en in ballingschap tijdens hun dagelijkse bezigheden. Ook zien ze verschillende internationale periferie-kunstenaars vanuit andere delen van de wereld. De video’s brengen inheemse artiesten wereldwijd met elkaar in verbinding door te kijken naar het alledaagse en daarmee de onzichtbaarheid van inheemse Siberische identiteit te bestrijden. In het midden van de filminstallatie bevindt zich een fysieke, gemeenschappelijke wereldkaart; een multimediawerk als fysieke brug tussen internationale periferie-kunstenaars. Hiermee wordt de onzichtbaarheid en misrepresentatie van de republiek Sacha en haar inwoners aan de kaak gesteld, iets wat gelijkenissen heeft met eenzelfde onzichtbaarheid en misrepresentatie van de andere internationale periferie-kunstenaars in het werk.

Cristina Flores Pescorán: diverse werken
De Peruviaanse Cristina Flores Pescorán toont in twee zalen vier kunstwerken. In haar praktijk brengt ze weeftechnieken van de inheemse, pre-Spaanse, Chancay cultuur in dialoog met andere disciplines. Net als bij de andere makers, speelt ook bij Flores Pescorán de geschiedenis van haar voorouders een grote rol. Haar textiel- en performancewerk onderzoekt kunst als middel tot actie. Actie tot herinneren en helen, van zowel de kunstenaar en haar eigen ervaringen met ziekte. 

BKP: Kampung Adat Wates
In de laatste zaal markeert het werk van het Indonesische collectief BKP de start van een langdurige samenwerking tussen het Van Abbemuseum en Museum Wakare in Kampung Wates in Majalegka, Indonesië. De Wates-gemeenschap is sinds kort na 1945 in conflict met de Indonesische luchtmacht over het gebruik van hun land. Door het claimen van de inheemse status probeert de gemeenschap via kunst en cultuur haar soevereiniteit terug te winnen en een nieuwe betekenis aan het begrip inheems te geven. Een begrip waarvan de oorsprong ligt in het Nederlandse koloniale systeem.
De installatie in het museum bestaat uit een groot textielwerk dat is gemaakt door de vrouwen van de gemeenschap in Wates. Een video die eerder dit jaar in het Van Abbemuseum is gemaakt toont een ceremonie waarin het boek Adatrecht, geschreven door de Nederlandse kolonisator, gerepatrieerd wordt. Tijdens de ceremonie zijn grond en organismen uit Kampung Wates in het boek aangebracht, waardoor het boek tijdens de tentoonstelling verder zal ontbinden.

Over tentoonstellingsreeks Positions
Positions is een jaarlijkse tentoonstellingsreeks waarbij vijf aaneengeschakelde solopresentaties met elkaar in dialoog gaan. Positions toont urgent en fascinerend werk van opkomende kunstenaars en collectieven uit binnen- en buitenland. Vaak zijn kunstwerken speciaal voor Positions ontwikkeld en regelmatig koopt het Van Abbemuseum werk aan voor de collectie. Eerdere edities toonden werk van o.a. Mounira Al-Solh, Anna Boghiguian, Bouchra Khalili, Naeem Mohaiemen en Laure Prouvost. Positions is medemogelijk gemaakt door langdurige steun van het Ammodo Fonds.

Colofon
Curator: Charles Esche
Assistent curator: Marjolein Ossewaarde
Curator in training: Abril Cisneros Ramírez
Gastcurator en onderzoeker: Dr. Gemma Medina Estupiñán
Partners: COUSIN Collective, La Casa Invisible Malaga, Circuit of Commons: Met o.a. T56, De Fabriek, The Wave Eindhoven, Queerhoven en meer.
Dr. Oana Druta, Assistent Professor and Lawrence Botha, Architect, PhD student (TU/e Built Environment afdeling).
Fondsen:
Logonl 

NOOT VOOR DE REDACTIE
Voor beeldmateriaal en vragen:
Kelly Hamers, communicatie & pers
M: +31 (0)6 28100149
E: pressoffice@vanabbemuseum.nl
ENGLISH
In the exhibition Art is a Verb, five solos show the activating power of art
Eighth edition Positions on view at Van Abbemuseum from 7 Dec 2024 to 27 April 2025

Art is remembering, imagining and feeling. It is part of who we are, but especially of what we do. Art is connected to all parts of our daily lives. With this in mind, the exhibition Art is a Verb, on view from 7 December 2024 to 27 April 2025, makes a plea for the activating power of art. Artists Libia Castro & Ólafur Ólaffson, al-yené, Svetlana Romanova & Chelsea Tuggle, Cristina Flores Pescorán and the BKP collective show how art gives us tools to live our lives. This exhibition is the eighth in the annual Positions exhibition series, in which several solo presentations by international artists at the Van Abbemuseum enter into dialogue with each other. Art is a Verb is one of the last exhibitions director Charles Esche works on before his departure from the Van Abbemuseum at the end of 2024.

A form of action
Science and welfare, economy and ecology: art touches on all parts of our life. In times when the importance of art and culture is under pressure in politics, the artists and collectives in Art is a Verb show that art is more than a luxury product. It is a form of action. A way of asking questions about the period we live in and where we make space for underexposed stories and oppressed communities. Art and culture come under pressure in today's political landscape. Therefore, the museum is developing a programme of activities together with (small-scale) creative hubs in Eindhoven, which now more than ever need to prove their right to exist. Together, they invite visitors to experience the urgency of art, especially for the city of Eindhoven.

Five artists and collectives
The work of the artists involved focuses not only on the aesthetics of their work, but above all on ethics. They strive for work that actively contributes to a more beautiful world; inside and out. does so by working from their own (family) history. Most works in Art is a Verb are commissioned for this exhibition and can be seen in the Netherlands for the first time:

Libia Castro & Ólafur Ólafsson: In Search of Magic... - A Proposal for A New Constitution for the Republic of Iceland (2017-continuing)
With the installation In Search of Magic..., Castro and Ólafsson present a polyphonic performance demonstration, created in collaboration with activists, composers, musicians and audiences, that brings to life the proposed, but politically blocked, new progressive Icelandic constitution of 2011 and demands its implementation. At times when our own Dutch rule of law and democracy are under pressure, In Search of Magic... challenges visitors at the Van Abbemuseum to consider the possibilities for positive change to our own constitution. Libia Castro & Ólafur Ólafsson's second project in Art is a Verb is:

The Rehabilitation of The Invisible House: Chapter 1
(*La Casa Invisible, 2022 - present)
In 2007, a group of citizen collectives and creatives in Málaga breathed new life into an abandoned building, calling it La Casa Invisible and declaring it a citizen-run socio-cultural centre. With its survival threatened by political choices (including tourism and gentrification), the artists initiated The Rehabilitation of La Casa Invisible - Chapter 1 with La Casa Invisible and architect Jose Manuel López Osorio. There are parallels between the situation in Málagá and the growing technology sector in Eindhoven. For Art is a Verb, Castro and Ólafsson are therefore developing, together with local initiatives, the new work The Right to Eindhoven - Circuit of Commons. This project will be worked on for the duration of the exhibition.

al-yené: tœn:y: (returned)
Born in the Autonomous Republic of Sakha (Yakutia), the largest republic within Russia, artist al-yené's work explores the gaps in the collective and cultural memory of her native region. These were created as a result of the invasion of the Russian Federation. Her work embraces the (un)stability, (un)completeness and (un)permanence visible in the gaps in Sacha's archives. The interplay of video installations and textile collages bridges the distance between past and present. All with the aim of questioning the official historiography of the Republic of Sakha in the context of Russia's process of ongoing militarisation.

Svetlana Romanova & Chelsea Tuggle: My Roman Empire
Svetlana Romanova and Chelsea Tuggle also put the traditions and culture of the republic of Sakha (Yakutia) at the centre of their work, alongside traditions and culture of the ‘Russian’ Far East (Siberia). On a multitude of video screens, visitors see residents of Sakha in the republic and in exile during their daily activities. They also see various international peripheral artists from other parts of the world. The videos connect indigenous artists around the world by looking at the everyday, thus combating the invisibility of indigenous Siberian identity. In the midst of the film installation is a physical, shared map of the world; a multimedia work as a physical bridge between international peripheral artists. This denounces the invisibility and misrepresentation of the Republic of Sakha and its inhabitants, something that has similarities with the same invisibility and misrepresentation of the other international periphery artists in the work.

Cristina Flores Pescorán: various works
Peruvian Cristina Flores Pescorán is showing four artworks in two rooms. In her practice, she brings weaving techniques of the indigenous, pre-Hispanic, Chancay culture into dialogue with other disciplines. As with the other makers, the history of her ancestors plays a major role in Flores Pescorán's work. Her textile and performance work explores art as a means of action. Action towards remembering and healing, of both the artist and her experiences of illness itself.

BKP: Kampung Adat Wates
In the final room, the work of Indonesian collective BKP marks the start of a long-term collaboration between the Van Abbemuseum and Museum Wakare in Kampung Wates in Majalegka, Indonesia. The Wates community has been in conflict with the Indonesian air force over the use of their land since shortly after 1945. By claiming indigenous status, the community is trying to reclaim its sovereignty through art and culture and give new meaning to the concept of indigenous. A concept whose origins lie in the Dutch colonial system.
The installation in the museum consists of a large textile work made by the women of the community in Wates. A video made at the Van Abbemuseum earlier this year shows a ceremony in which the book Adatrecht, written by the Dutch coloniser, is repatriated. During the ceremony, soil and organisms from Kampung Wates were inserted into the book, which will further decompose the book during the exhibition.

About exhibition series Positions
Positions is an annual exhibition series in which five connected solo presentations dialogue with each other. Positions shows urgent and fascinating work by emerging artists and collectives from home and abroad. Works are often developed especially for Positions and the Van Abbemuseum regularly purchases work for its collection. Previous editions showed work by Mounira Al-Solh, Anna Boghiguian, Bouchra Khalili, Naeem Mohaiemen and Laure Prouvost, among others. Positions was made possible by long-term support from the Ammodo Fund.

Colophon
Curator: Charles Esche
Assistant curator: Marjolein Ossewaarde
Curator in training: Abril Cisneros Ramírez
Guest curator and researcher: Dr Gemma Medina Estupiñán
Partners: COUSIN Collective, La Casa Invisible Malaga, Circuit of Commons: Including T56, De Fabriek, The Wave Eindhoven, Queerhoven and more.
Dr Oana Druta, Assistant Professor and Lawrence Botha, Architect, PhD student (TU/e Built Environment department).
Funds:
LogoEN

NOTE FOR EDITORS
For images and questions:
Kelly Hamers, communications & press
M: +31 (0)6 28100149
E: pressoffice@vanabbemuseum.nl

Bezoekadres / Visiting address
Stratumsedijk 2, Eindhoven
Openingstijden / Opening hours
Dinsdag t/m zondag / Tuesday to Sunday 11.00 - 17.00.
Het museum is gesloten op Koningsdag, eerste kerstdag en nieuwjaarsdag. / The museum is closed on King's Day, Christmas Day and New Year's Day.

Entreeprijzen / Admission
Volwassenen / Adults - € 16
Studenten, CJP houders / Students - € 8
Kinderen t/m 12 jaar, Museumkaart, VriendenLoterij VIP-kaart & iedere dinsdagmiddag na 15 uur - Gratis
Children under 13, Museum card, VriendenLoterij VIP card & every Tuesday afternoon after 3 pm - Free


Meer info / More info: vanabbemuseum.nl/

Facebook Twitter
YouTube
Het Van Abbemuseum wordt onder andere ondersteund door / is supported by:

VAM nieuwsbrief banner

Verzorgd door MailingLijst