Bekijk de webversie
Nieuwsbrief woensdag 11 november
Mededelingen, uitnodigingen en actualiteiten
Overheid, bedrijven en onderwijs werken samen aan Human Capital Agenda

Op 5 november gingen mboRijnland, Stichting Leiden Bio Science Park, Gemeente Leiden en Janssen Biologics op zoek naar nieuwe partners voor een duurzame samenwerking in de regio. De partijen vinden het van groot maatschappelijk belang dat overheid, onderzoekers, ondernemers en het onderwijs op structurele schaal samenwerken om de toekomst van Life Sciences & Health veilig te stellen. Het is een start van een Centrum voor Innovatief Vakmanschap (CIV) voor Bio Sciences. 

Een goede samenwerking en kennisuitwisseling tussen overheden, onderwijsinstellingen, onderzoekers en ondernemers op het gebied van Life Sciences is nodig voor een aansluiting van alle niveaus van het beroepsonderwijs op de arbeidsmarkt. Slim samenwerken voor de toekomst loont, maar vraagt wel een andere manier van samenwerken, organiseren en denken.

Samen innoveren
Zo heeft bijvoorbeeld de opleiding middelbaar laboratoriumonderwijs (MLO) van mboRijnland als standplaats de Hogeschool Leiden. Hierdoor is de doorstroom en samenwerking van mbo en hbo al veel gemakkelijker. Dit soort besluiten komen het werkveld in de regio ten goede. Samen innoveren is hard nodig. Het is essentieel dat er samengewerkt wordt aan het verder vormgeven van het onderwijs, waarbij leven lang ontwikkelen centraal staat. Zodat de aansluiting van het onderwijs op bestaande functieniveaus in het beroepenveld is gegarandeerd.

Centrum voor innovatief vakmanschap
Een dergelijke samenwerking als CIV Bio Sciences, brengt niet alleen onderwijs en praktijk samen, maar biedt ook de mogelijkheid om extra Rijkssubsidie aan te vragen om innovatief onderwijs te ontwikkelen en zo het beroep toekomstbestendig te maken.
Meer informatie
Training for Impact
Tijdens de 'Training for Impact' dag werden verschillende workdshops georganiseerd voor jonge onderzoekers. Allen waren bezig met ofwel een scriptie of PhD en leerden tijdens de workshops skills om ervoor te zorgen dat de kennis en informatie uit hun onderzoek uiteindelijk op verschillende manieren gedeeld kan worden met een breder publiek. 

Samenwerking
Na een gesprek met Aphroditi Zoulfoukaridis, manager van LeidenGlobal, werd nog duidelijker waarom deze workshops zo van belang zijn. Juist ook in deze tijd waarin zoveel online wordt gedeeld en waarbij informatie in veel gevallen wordt opgenomen vanuit een podcast, video of sociale media. Deze verschillende kanalen worden nog niet genoeg benut door onderzoekers terwijl zij juist zo waardevol kunnen zijn in het verspreiden van kennis. Tevens gaf het volgens Aphroditi nogmaals het belang aan van samenwerking tussen bijzondere partijen. De training werd georganiseerd door het Taalmuseum, Leiden Global en Voice4Thought. Daarnaast was het mede mogelijk gemaakt door BplusC Leiden, de Universiteit Leiden en Leiden Kennisstad. 

Interview Youtube
Remco Breuker is koreadeskundige en podcastmaker en voor de workshop was een interview met hem afgenomen om ook voor de deelnemers van de workshop nog eens het belang ervan te benadrukken. ''There is an urgent need to make sure that the knowledge gained within universities gets out there, it can not be less shared because of this stuffy and incorrect image of universities'' aldus Remco Breuker.

Heel leiden betrekken
Kortom juist in een kennisstad als Leiden is het van groot belang om iedereen bij kennis verspreiding en vergaring te betrekken. Hoe gaaf is het als iedereen de voordelen van een kennisstad zijn kan ervaren. Kortom een belangrijke stap is met deze workshop gezet en zoals Aphroditi ook aangaf, dit is nog maar stap één. De hoop is dat een deel van deze onderzoekers hun werken ook kunnen delen met het Leidse publiek. Wij houden het voor jullie in de gaten! 
Vergeet niet het online interview met Remco Breuker terug te kijken. 
Interview Remco Breuker
Tentoonstelling Museum de Lakenhal
In museum de Lakenhal is sinds 30 oktober een nieuwe solotentoonstelling van Claudy Jongstra te zien. De komende maanden is deze te bezichtigen, voor meer informatie en tickets klik op de link hieronder.

Beeldend kunstenaar Claudy Jongstra staat wereldwijd bekend om haar monumentale wandtapijten en installaties van wol. Haar werk komt voort uit een diepe verbintenis met de natuur. De installaties zijn een oproep om zorgvuldiger om te gaan met onze planeet.

Deze tentoonstelling in Museum De Lakenhal leidt je langs de verschillende aspecten van Jongstra’s oeuvre: de zintuiglijkheid van haar installaties, haar ambachtelijke kennis, de geur en kleur van kruiden en pigmenten en haar urgente oproep tot verandering. 
Foto van Claudy Jongstra genomen door: David Vroom
Info en tickets
Daar doen wij het voor

Ook Leiden sluit aan bij de inmiddels landelijke campagne #DaarDoenWijHetVoor. De studenten campagne wordt massaal op sociale media en binnen de verschillende kennisinstellingen en verenigingen gedeeld. De campagne is bedoeld om juist ook de jong volwassenen alert te houden op de huidige coronamaatregelen, maar vooral ook om te laten zien waarom dat voor iedereen om zoveel verschillende redenen van belang is. 

Daar doen we het voor zorgt dus niet alleen voor bewustwording, maar ook geeft het de studenten onderling een gevoel van herkenning. Hoe vervlend deze tijd en maatregelen ook zijn, we doen het samen voor de toekomst. Waar doe jij het voor? Check vooral ook even de website van de campagne of de hashtags op instagram en twitter.
Studenten doen het voor
Stoepplantjes

Heb jij ooit stilgestaan bij de prachtige stoepplantjes van Leiden? Dit bijzondere onderzoeksproject vanuit Hortus Botanicus is een prachtig voorbeeld van hoe belangrijk citizen science voor de stad kan zijn. 

Met behulp van een crowdfundingwebsite zijn Stephan, Mathilde en Nienke een poging aan het wagen om een stoepplantjeskaart van heel Leiden te maken. Mathilde en Nienke werken bij de Hortus botanicus Leiden, de oudste botanische tuin van Nederland. Tevens zijn zij onderzoeker en momenteel botanisch stoepkrijter. Stephan is illustrator en kan goed overweg met  complexe overzichtstekeningen. 

Tijdens het onderzoek vraagt de Hortus Leiden de hele Leidse bevolking om een klein stukje stoep bij hen in de buurt te gaan onderzoeken. Wat houdt het allemaal precies in? Lees het via de bijgevoegde link.
 
Stoepplantjes
Een bijzondere levertransplantatie in het LUMC

Chirurgen van het LUMC in Leiden hebben de primeur met een wel heel bijzondere levertransplantatie. Als eerste in Nederland transplanteerden ze een donorlever die meer dan 13 uur aan een nieuw speciaal apparaat gekoppeld zat om deze in 'leven' te houden.

Normaal kan een donrolever buiten een lichaam maximaal tot 12 uur bruibaar blijven. Het is dankzij zit apparaat, wat zuurstof en met voedingsstoffen verrijkt bloed door de lever heen blijft pompen, dat de lever langer bruikbaar blijft. Voor meer informatie klik onderstaande knop.
LUMC
Subsidie voor dertien journalistieke onderzoekers

Het Leids Mediafonds heeft bij de najaarsronde die op 1 oktober sloot, in totaal 25 aanvragen voor een bijdrage aan journalistieke onderzoeksprojecten binnengekregen. Daarvan zijn er dertien gehonoreerd. Samen krijgen die bijna 140.000 euro subsidie. Het gaat om artikelenseries, podcasts en documentaires, die in samenwerking met het Leidsch Dagblad, Sleutelstad en Omroep West tot stand gaan komen.

“De onderwerpen lopen uiteen van de impact van corona tot aan de Leids-Marokkaanse gemeenschap en van de positie van Leidse wijkverenigingen tot de nieuwe toekomst van vliegveld Valkenburg”, zo meldt het fonds na beoordeling van alle ingestuurde aanvragen. Nieuw deze ronde was dat onder de aanvragers veel studenten journalistiek aan de Leidse universiteit waren. 

De deadline voor de volgende aanvraagronde is 1 april 2021. De voorwaarden staan op leidsmediafonds.nl. Daar zijn ook alle journalistieke producties die met steun van het fonds zijn gemaakt of nog zullen verschijnen voor iedereen gratis terug te vinden. Klik dus vooral op de link hieronder om meer te lezen over het mediafonds en de resultaten ervan.
Meer informatie
Brave New World
De Brave New World conferentie van dit jaar zit er weer op! Tijdens de tweedaagse conferentie op 9 en 10 november werden verschillende thema's bediscussieerd en waren er ontzettend veel leerzame en bijzondere gastsprekers die hun expertise deelden. De centrale vraag was: Wat heeft de toekomst voor ons in petto, maar vooral ook hoe zouden wij willen dat die toekomst eruit ziet.  Trots dat wij daar een bijdrage aan konden leveren. 
Brave New World
Kijktip: Livestream terugkijken
Afgelopen week was het zover, het overkoepelende thema van Leiden 2022 werd bekend gemaakt: #Whoknows. In een succesvolle livestream met bijna 500 kijkers. De kijkers werden meegenomen voor een blik achter de schermen en kregen een toelichting van de belangrijkste speerpunten van Leiden 2022, zoals het belang van Citizen Science. Verschillende gastsprekers en korte interviews zorgden voor een interessante livestream waarbij het publiek direct betrokken was. Vragen werden namelijk live gesteld en de #leiden2022 werd trending topic op twitter. 

Mocht jij de livestream gemist hebben, klik dan even de link hieronder aan.
kijk de livestream terug
Volg ons ook op Instagram!
Psstt... Wij zijn nu ook actief op Instagram met de laatste nieuwtjes van Leiden Kennisstad. Ook delen wij daar mooie foto's van de (online) evenementen die wij bijwonen. 
Hiernaast is een achter de schermen foto van de livestream van Leiden  ECS 2022 te zien die wij onder andere deelden op Instagram. Klik op de afbeelding of het Instagram icoontje onderin de nieuwsbrief om ons te vinden.
Deze e-mail is verstuurd aan j.van.mierlo@leiden.nl. • Als u geen nieuwsbrief meer wilt ontvangen, kunt u zich hier afmelden. • U kunt ook uw gegevens inzien en wijzigen. • Voor een goede ontvangst voegt u kennisstad@leiden.nl toe aan uw adresboek.
Laposta e-mailmarketing