Onkruidbeheersing is nog steeds een bron van zorg

We staan aan de vooravond van het zesde seizoen waarin onkruidbeheersing met glyfosaat op verhardingen niet meer is toegestaan. Uit onderzoek van branchevereniging NVRD blijkt echter dat de beheersing van onkruid voor een aanzienlijk deel van de gemeenten nog steeds kopzorgen oplevert.

Sommigen zouden zeggen dat het glas driekwart vol is, anderen zeggen dat het voor een kwart leeg is. Hoe dan ook heeft zo’n 75% van de gemeenten redelijk tot goed grip op onkruid. Dat betekent dus dat een kwart dat niet of onvoldoende heeft.

onkruidbeheersing
Foto Shutterstock

Kwestie van Budget

Sinds het gebruiksverbod op glyfosaat in 2016 is ingegaan, worstelt een deel van de gemeenten met de beheersing van onkruid op verhardingen. Dat is vaak een kwestie van budget en opgelopen achterstanden. Dit blijkt, net als bovengenoemde getallen, uit het onderzoek ’Grip op onkruid’ dat branchevereniging NVRD in januari van dit jaar publiceerde.

Het onderzoek, uitgevoerd door Tauw en Peter van Welsem Advies, geeft de actuele stand van zaken weer wat betreft onkruidbeheersing op verhardingen. Dat doet het aan de hand van interviews, een enquête en een online ’werksessie’. Daarin werden onder meer de uitkomsten van de enquête bediscussieerd met zo’n veertig deelnemers.

Artikel

In Tuin en Landschap 9, de special over de bestrijding van onkruid op verhardingen, staat een artikel over dit onderzoek. Hierin is bijvoorbeeld te lezen hoe gemeenten onkruid aanpakken, tegen welke problemen ze aanlopen en welke maatregelen ze nemen om de situatie te verbeteren.

Heb je een digitaal abonnement? Klik dan hier om meteen te lezen.

Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties