Nyasha Harper-Michon

Nyasha Harper-Michon

Opleiding
Architectuur
Lichting
2019
E-mail
n.harpermichon@gmail.com

#archtivism

#archtivism
Denk globaal, handel lokaal. Introductie van de Place Responsive Design Method voor veerkracht

#archtivism is een beweging die streeft naar een wereld waarin de bouwsector onze samenleving, economie en omgeving positief beïnvloedt. Om de belangrijkste uitdagingen in deze tijd van globalisering aan te gaan, met name homogeniteit en de klimaatcrisis, introduceert #archtivism de Place Responsive Design Method, een universele methode voor unieke veerkrachtige ontwerpen.

De Place Responsive Design Method, toepasbaar op elke opdracht of plaats op de wereld is gebaseerd op de pijlers plaats en duurzaamheid: economie, samenleving en milieu. Elke pijler en zijn subcategorieën bieden het kader voor lokaal onderzoek om de positionering, vorm, materialiteit, structuur en meer van het gebouw te helpen bepalen, terwijl het wordt verankerd in zijn context. Deze eenvoudige methode geeft ontwerpers zo de kracht om geïnformeerde responsontwerpen te maken door het verzamelen, interpreteren en hiërarchen van plaatselijke gegevens, en deze te gebruiken als de basis van het ontwerp.

Om aan te tonen dat de methode het vermogen heeft om veerkracht te bevorderen is een casestudie uitgewerkt van een imaginaire wereldwijde co-living keten, Kumba, die drie locaties verspreid over de wereld opent – in Parijs in Frankrijk; Port of Spain in Trinidad & Tobago en Washington D.C. in de Verenigde Staten. De privé- en collectieve ruimtes van het co-living complex worden elk op een andere manier benaderd waardoor een bedrijfsmodel ontstaat dat zowel de lokale voordelen als de wereldwijde weet te behalen. De privéruimtes zijn allemaal, ongeacht locatie, voorzien van de KumbaPod die alle persoonlijke functies verzamelt die nodig zijn om te leven, wat zorgt voor een consistente gebruikers- en merkervaring. De KumbaPod combineert gestandaardiseerd wereldwijd design met het gebruik van lokale materialen door middel van digitalisering, lasersnijden met CNC freesmachines en droge montage. Het collectieve programma – de gedeelde keukens, woonkamers en voorzieningen – is daarentegen voor elke locatie uniek, omdat het is geïnspireerd op de context van de gebouwen zoals die werd geanalyseerd en geïnterpreteerd met behulp van de Place Responsive Design Method. Elk van deze casestudies bevordert veerkracht door zijn unieke en op maat gemaakte benadering van de integratie van de lokale economie en materialiteit, gezond leven en welzijn, behoud van milieuactiva en klimaat- en energieprestaties. 

In principe richt #archtivism zich op de behoefte voor een ommekeer in de tools en processen van architecturaal ontwerpen door de verbinding van praktijk en onderzoek; ontwerper en plaats, voor een veerkrachtig gebouwde omgeving.

Afstudeercommissie: Marta M Roy Torrecilla (mentor), Chris Noteboom en Jo Barnett. Toegevoegde leden t.b.v. het examen: Bastiaan Jongerius en Jan van Grunsven.

Terug naar lijst
Delen