Afbeelding

Stoepplantjes onder de loep - Botanische kunstenaars tonen eigentijdse variant van doodgewone onkruidjes

Grave 1.256 keer gelezen

Door Annelies Graafsma

GRAVE - Stoepplantjes, het woord bestond in 2019 nog niet. Nu kent iedereen dit nieuwe woord voor onkruid in de straat. De gemeente Land van Cuijk spuit, net als andere gemeenten, geen gif meer. Onkruid wordt door veel mensen weggeborsteld, weggebrand of met heet water en azijn verwijderd waar het in de weg staat. De Leidse Hortus Botanicus is, samen met de Vereniging van Botanische Kunstenaars, een stoepplantjesproject gestart om meer waardering te kweken voor de wilde planten tussen de tegels.

Het Stadsmuseum Grave toont vanaf zondag 5 juni 52 botanische tekeningen en evenzoveel macrofoto’s op stoeptegels van plantjes ‘die tegen een stootje kunnen’. Wethouder Antoinette Maas, met duurzaamheid, milieu en natuur in haar portefeuille, start zaterdagmiddag de tentoonstelling. Wapke Coolen (botanisch kunstenaar) uit Grave: “Er is een toename van belangstelling voor botanisch tekenen. Een bekende tekenaar is Janneke Brinkman die met haar tekeningen in verschillende bladen verschijnt. Om lid te worden van de vereniging moet je toegelaten worden. In mijn atelier heb ik er hard aan gewerkt. Botanisch tekenen is precisiewerk! Oorspronkelijk, in de 17e eeuw, ging het om wetenschappelijke tekeningen van bloemen en planten. Alle aspecten van de bloem, het wortelstelsel en de nervenstructuur werden, vaak in zwart en wit, vastgelegd. Ze hadden geen fototoestel dus alles werd getekend. De eisen zijn nog steeds dezelfde; je tekent de bloem aan de voorkant en de achterkant, wortel en knop zijn te zien en ook de zaaddozen. Nu gebruik je vele soorten kleurpotloden”.

Plaatjesalbum van Verkade met Jac.P.Thijsse om liefde voor natuur aan te wakkeren

De tentoonstelling is al in Leiden geweest. Na Grave gaat de tentoonstelling naar het Zaanse Museum in Zaandam. De Hortus Botanicus geeft een verzamelalbum uit met alle tweeënvijftig verzameltekeningen. Ze zijn los bijgeleverd om zo iedereen te stimuleren zelf op zoek te gaan naar bijvoorbeeld het kandelaartje’ of de ‘zachte ooievaarsbek’. Wie het Verkadealbum met bijvoorbeeld tekeningen van Jac. P. Thijsse nog kent, kan er een voorstelling van maken.

In het museum zijn alle tekeningen uit het verzamelboek te zien. Op zondagen in juni en juli geven in totaal zes verschillende kunstenaars demonstraties in botanisch tekenen. Ook de macrofotografen zijn een paar keer aanwezig. En dan is er ook nog het ‘stoepplantjeskleurboek’. Het Stadsmuseum heeft vijftig exemplaren ontvangen, die tegen een kleine vergoeding worden verkocht.

Macrofotografie
Wapke Coolen heeft bijna driehonderd kleurpotloden: ‘Blaadjes bestaan soms uit meerdere kleuren’, zegt ze. Ze is lang bezig met een tekening, soms een half jaar met één bloem. Tekent ze een paardenbloem dan moet ze elke dag opnieuw op zoek naar een exemplaar.
Gerard Veenstra, lid van de fotografen van De Soos, besloot met twaalf collega’s de tentoonstelling in Grave aan te vullen met macrofotografie van dezelfde plantjes. Macrofotografie, zo legt hij uit, doe je met een fototoestel met een macro-instelling. Veel toestellen hebben dat. Er zijn zelfs telefoons met een macrolens. Veenstra: “We hebben ons verbaasd over wat er in het wilde weg aan plantjes staat. We hebben ze alle tweeënvijftig gevonden, al moesten we vaak door de knieën!”

De vergrote foto’s zijn op straattegels bevestigd om ze te tonen als echte stoepplanten. Er liggen vergrootglazen in het museum om de plantjes van dichtbij te zien. De ragfijne tekeningen inspireren om beter te kijken naar wat er om je heen bloeit en groeit. Van de mensen van de Hortus mag je er best een paar plukken om ze beter te zien, al blijft het advies: laat ze staan, want ze zijn nuttig voor vogels en bestuivers, verkoelen stad en dorp en dragen bij aan de biodiversiteit.

www.hortusleiden.nl/onderzoek/stoepplantjesonderzoek/stoepplantjes-activiteiten/ www.stadsmuseumgrave.nl.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant