Straits Comité: samenwerkingsverband Europese kustprovincies

Nadat Europa in 2020 weer een nieuwe fase is ingegaan, hebben de kustregio’s rondom de Straat van Dover elkaar opgezocht voor een nieuw samenwerkingsverband, het Straits Comité. Ook de Provincie Zeeland maakt daar deel van uit. Het Straits Comité wil vooral de samenwerking tussen organisaties uit de regio's. 

Organisaties die graag grensoverschrijdend willen samenwerken met organisaties uit de andere regio's, kunnen nu ook een kleine bijdrage ontvangen uit het Straits Fonds.

Europese kustregio's die deelnemen aan het Straits Comité

Straits Fonds

Het Straits Fonds ondersteunt kleine projecten rond (vernieuwing in de brede zin van het woord), milieu en jeugd. Het fonds is gericht op samenwerking tussen de regio's van de departementen Pas-de-Calais en Nord (FR), Kent en Essex County Council (VK), de Provincies Zeeland en Zuid-Holland (NL) en de Provincies Oost- en West-Vlaanderen (BE).

Als u hier meer over wilt weten, een projectidee wilt bespreken of vragen heeft, dan kunt u contact opnemen met Wieteke Wolterbeek of Leonie Corbin. Hun contactgegevens vindt u onderaan deze pagina.

Wanneer kunt u aanvragen?

U kunt het hele jaar door een subsidieaanvraag indienen.

Voor wie is de subsidieregeling bedoeld?

Alle soorten organisaties uit de deelnemende kustregio's kunnen samenwerkingsprojecten indienen bij het Straits Fonds.

Waarvoor kunt u subsidie aanvragen?

U kunt subsidie aanvragen voor alle soorten projecten waarbij kan worden aangetoond dat samenwerking duidelijk merkbare voordelen oplevert aan beide zijden van de grens. Door samen te werken en kennis te delen worden alle deelnemende kustregio's er beter van. 

Welke voorwaarden gelden er?

Uw project moet gaan om samenwerking tussen kustregio's gaan. Uw project kan over diverse onderwerpen gaan maar we zijn vooral geïnteresseerd in projecten met de door het Straits Comité gekozen thema’s voor samenwerking. Deze thema's vindt u verder op deze pagina.

Wat is de maximale subsidie?

Er is jaarlijks maximaal in totaal 30.000 euro beschikbaar voor Zeeuwse aanvragers. 

Het Straits Fonds is een subsidiëring van het Straits Comité en staat los van de Europese Unie.

Hoe vraagt u deze subsidie aan?

Organisaties uit de regio's kunnen samenwerkingsprojecten indienen bij het Straits Fonds. Hieronder vindt u links naar de documenten die u hiervoor nodig heeft:

Bovenstaande documenten vindt u op de website van het Straits Comité. Daar vindt u ook uitgebreide informatie over de samenwerking tussen de Franse, Belgische, Britse en Nederlandse regio's in het Straits Comité. 

Waarom deze subsidieregeling?

Het fonds is gericht op samenwerking in de ruimere regio van de departementen Pas-de-Calais en Nord (FR), Kent en Essex County Council (VK), de Provincies Zeeland en Zuid-Holland (NL) en de Provincies Oost- en West-Vlaanderen (BE). Door samen te werken en kennis te delen op gezamenlijke (kust)thema's, worden alle deelnemende kustregio's er beter van.

In het hoofdstuk 'Visie en Strategie van het Straits Comité' verder op deze pagina, leest u alle details over de doelstellingen.

Samenwerken en kennis delen op gezamenlijke (kust)thema's

Gedeputeerde Wilfried Nielen is als bestuurder vanuit Zeeland betrokken bij het Straits Comité. Hij vindt het een goede zaak dat Zeeland ook na de Brexit goede contacten onderhoudt met de buren aan de andere kant van het Kanaal. Door samen te werken en kennis te delen worden alle deelnemende kustregio's er beter van. Het gaat vooral om de volgende thema's:

  • Ecologische transitie*; denk hierbij aan , aanpassing aan de klimaatverandering, watermanagement, zeespiegelstijging, wateroverlast, droogte, circulaire economie etc.
  • Economische ontwikkeling; denk hierbij onder andere ook aan onderwijs / scholing / onderzoek / arbeidsmarkt / recreatie en toerisme / digitalisering.
  • Jeugd; denk hierbij aan grensoverschrijdende uitwisselingsprogramma's en activiteiten tussen scholen en verenigingen en de toegankelijkheid voor jongeren tot kwaliteitsonderwijs en de arbeidsmarkt.
  • Innovatie* is een sleutelwoord bij alle thema’s.

* Ecologische transitie: de overgang van fossiele brandstoffen (die uitgeput kunnen raken en een grote uitstoot van broeikasgassen veroorzaken) naar andere soorten energiebronnen, die hernieuwbaar en schoon zijn.

* Innovatie: vernieuwing in de brede zin van het woord (economisch, technologisch, sociaalmaatschappelijk enz.).

Visie en strategie van het Straits Comité

In de bijlage 'Visie en Strategie van het Straits Comité' vindt u meer details over de doelstellingen en acties van het samenwerkingsverband en ook voorbeelden van het soort projecten waarvoor u subsidie kunt aanvragen. 

Heeft u nog vragen over deze subsidieregeling?

Mocht u vragen hebben, kunt u ons altijd bellen of een e-mail sturen. Zie de contactgegevens hieronder. We denken graag met u mee en brengen u, als u wilt, in contact met collega’s van over de grens.

Contactgegevens

Wieteke Wolterbeek, T. +31 6 21124891, E. w.wolterbeek@zeeland.nl

Leonie Corbin, T. +31 6 25726686, E. lp.corbin-goudzwaard@zeeland.nl

Wieteke Wolterbeek

Wieteke Wolterbeek

Leonie Corbin

Leonie Corbin

Ondermijning

Op de pagina over Ondermijning leest u wat wij hiermee bedoelen.

Wanneer u aanvraagt kan de Provincie Zeeland gebruik maken van de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen (Bibob). Deze wet dient te voorkomen dat de provincie criminele activiteit(en) faciliteert door subsidie te verlenen.

Wanneer het Bibob-onderzoek op u van toepassing is ontvangt u van ons een brief waarin het Bibob-onderzoek verder wordt uitgelegd. Het onderzoek bestaat uit een uitgebreide vragenlijst die u moet invullen.

Voor vragen over Bibob-onderzoeken kunt u terecht bij team Bibob van de Provincie Zeeland bereikbaar via bibib@zeeland.nl.