Scheldemondfonds

De provincies Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Zeeland werken samen in de Euregio Scheldemond. Dit is een bestuurlijk en ambtelijk platform voor grensoverschrijdende thema’s. Hiervoor is de Scheldemondraad in het leven geroepen. De raad kan subsidies verstrekken aan samenwerkingsprojecten via het Scheldemondfonds.

grensoverschrijdend

via het Scheldemondfonds

Wie kan subsidie aanvragen?

Elke organisatie die rechtspersoonlijkheid heeft, kan een indienen. Fysieke personen of feitelijke verenigingen kunnen geen aanvraag indienen. Er is altijd tenminste één (Oost- of West-)Vlaamse en één Zeeuwse organisatie betrokken. De partners hoeven niet uit alle drie de provincies te komen, maar projecten waarbij ze alle drie betrokken zijn, hebben wel de voorkeur.

Waarvoor is de subsidie?

Het fonds ondersteunt projecten waarbij de grens centraal staat rond thema’s zoals:

  • arbeidsmarkt 
  • onderwijs 
  • toerisme 
  • cultuur/erfgoed 
  • intergemeentelijke samenwerking 
  • ondernemerschap  
  • ruimtelijke thema’s zoals mobiliteit en waterbeheer 

Welke projecten maken kans op subsidie? 

Elk jaar is 75.000 euro beschikbaar vanuit het Scheldemondfonds. Gezien de beperkte omvang van het fonds maken in hoofdzaak kleinere projecten kans op subsidie. Het fonds financiert 100% en richt zich op duidelijk afgekaderde acties en resultaten.

Het Scheldemondfonds is een subsidiëring van de Scheldemondraad en staat los van de Europese Unie.

Wilt u subsidie aanvragen? 

Het secretariaat Euregio Scheldemond kan u begeleiden bij het opzetten van een project en het vinden van partnerorganisaties. Ook met prille ideeën kunt u contact opnemen.

Als u een projectvoorstel wilt bespreken met één van de secretariaatsmedewerkers, vul dan het intake-formulier Scheldemondfonds in. Deze stuurt u per e-mail naar europaloket@zeeland.nl. U krijgt binnen een week een inhoudelijke reactie van ons.

Grenswerk

Door samen te werken in de Euregio Scheldemond kunnen we gezamenlijke belangen aan beide kanten van de grens beter behartigen. De Scheldemondraad werkt al een lange tijd samen op vijf hoofdthema’s. Dit zijn: 

  1. Omgeving/ruimte (inclusief zoetwaterstrategie)
  2. Mobiliteit
  3. Economie
  4. Toerisme 

Er vindt gezamenlijke gebiedsontwikkeling plaats in het Linieland van Waas en Hulst, het North Sea Port District en de Zwinstreek. Op economisch gebied is er een gezamenlijk havenbedrijf. Ook bouwen we de Nieuwe Sluis in Terneuzen. Daarnaast is er  een gezamenlijke lobby voor een directe spoorverbinding Gent-Terneuzen. Met het oog op arbeidsmarktvraagstukken is het belangrijk dat belemmerende wet- en regelgeving verdwijnt.

Scheldemondraad

De Scheldemondraad vormt het bestuur van de Euregio Scheldemond en komt ongeveer twee keer per jaar bij elkaar. Tijdens die bijeenkomsten worden ideeën voor grensoverschrijdende samenwerking uitgewisseld en informeren de leden elkaar over hun beleid.

Voor Zeeland zitten in de raad onder andere:

  • de commissaris van de Koning Han Polman
  • gedeputeerde Wilfried Nielen
  • drie Statenleden
  • drie burgemeesters.

In de Euregio Scheldemond zijn naast de raad ook enkele vakgroepen actief. De raad en vakgroepen krijgen ondersteuning van een secretariaat met medewerkers vanuit de provinciehuizen in Brugge, Middelburg en Gent.

Taken van de Scheldemondraad

De Scheldemondraad zet zich zowel bestuurlijk als via hun ambtelijke organisatie op verschillende manieren in voor grensoverschrijdende samenwerking:

  • Bereiken van bestuurlijke afstemming op grensoverschrijdende onderwerpen.
  • Inventariseren en grensknelpunten.
  • Aanmoedigen en steunen van maatschappelijke organisaties, bedrijfsleven en overheden in de regio om samen te werken aan beide kanten van de grens.
  • Ondersteunen van grensoverschrijdende projecten met het Scheldemondfonds.
  • Bespreken van Interreg-programma's en helpen bij opstarten van Interreg-projecten.
  • Belangen behartigen van de Euregio Scheldemond binnen de lobby-organisatie voor Europese grensgebieden, de Association of European Border Regions.
  • Organiseren van studiedagen en symposia.

Meer informatie vindt u op de website van Euregio Scheldemond.

Contact

Jelmer Huismans met Europese vlag

Ondermijning

Wanneer u aanvraagt kan de Provincie Zeeland de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen (Bibob) gebruiken. Deze wet is ervoor om te voorkomen dat de Provincie criminele activiteit(en) steunt door subsidie te verlenen. Hier leest u meer over op de pagina Ondermijning.

Is het Bibob-onderzoek op u van toepassing? Dan ontvangt u een brief waarin we uitleggen hoe het Bibob-onderzoek werkt. Het onderzoek bestaat uit een uitgebreide vragenlijst die u moet invullen.

Voor vragen over Bibob-onderzoeken kunt u terecht bij team Bibob van de Provincie Zeeland bereikbaar via bibob@zeeland.nl.