Tentoonstelling

De dingen die voorbij gaan. Fotografisch werk van Casper Faassen

9 december t/m 4 juni 2017

Bloesem Cf Klein

Van 9 december 2016 tot 4 juni 2017 toont Japanmuseum SieboldHuis een nieuwe serie fotowerken van Casper Faassen in "De dingen die voorbij gaan". De tentoonstelling bestaat uit meerdere werken geïnspireerd op de tijdelijkheid van het aardse waarin Faassen fotografie, schilderkunst en Japanse cultuur combineert.

Portret Tt Casper Faassen
Campagnebeeld Casper

Veelzijdig kunstenaar Casper Faassen (1975) groeide op in Leiden. Hier ontwikkelde hij zijn passie voor tekenen, schilderen en kunst. Hij werd vooral geïnspireerd in zijn thematiek door Leidse voorgangers als Gerard Dou, Rembrandt van Rijn en Jan Steen. Faassens werk wordt gekenmerkt door een sterke lijnvoering, een prachtig lichtspel en een continu vernieuwende toepassing van materialen, technieken en disciplines zoals fotografie, schilderkunst, grafiek en beelden. De laatste jaren is zijn werk te zien geweest op meerdere internationale kunstbeurzen en musea zoals Fotografiska Stockholm, het Frans Hals Museum en het Dordrechts Museum.

Japanse prentkunst als inspiratie 

Voor deze tentoonstelling heeft Japanmuseum SieboldHuis aan Casper Faassen gevraagd nieuw werk te maken. Hij heeft zich hierbij laten inspireren door de rijke Japanse cultuur en de bijin (mooie vrouwen) in de prenten van Utagawa Kunisada. Dit heeft geresulteerd in prachtige melancholieke beelden van vertrouwde onderwerpen uit de Japanse cultuur. 'De dingen die voorbij gaan' toont Aziatische vrouwen in luxe kimono's, dwarrelende sneeuwvlokken en voorstellingen van bloeiende kersenbloesem.

Schoonheid en verval is een terugkerend onderwerp in het werk van Faassen. De tentoonstellingstitel, geleend van Louis Couperus verwijst ook naar deze tijdelijkheid van dingen. In Japan duidt men de vergankelijkheid en de daarbij behorende emotie aan als mono no aware. De tentoongestelde werken zijn opgebouwd uit verschillende lagen fotografie en schilderkunst. Hierbij vormt verdwijnen en verschijnen van het beeld een rode draad. De laag craquelé waarmee de tijd aan het werk is toegevoegd, benadrukt het contrast tussen schoonheid en verval.

Gerelateerde activiteiten bij deze tentoonstelling