Tentoonstelling

Japan in kaart

16 september t/m 26 november 2017

Japan In Kaart Schermbreed

Dit najaar brengt Japanmuseum SieboldHuis ‘Japan in kaart’ met topstukken uit de collectie van de Universiteitsbibliotheek Leiden. De tentoonstelling neemt u mee op reis naar het oude Japan in de 18de en 19de eeuw met reisverslagen, geïllustreerde atlassen, kleurrijke landkaarten, punctuele routebeschrijvingen, gedetailleerde etsen, legenda’s en indexen van plaatsnamen en verschillende historische documenten.

Japan in kaart

Hoogtepunten in de tentoonstelling zijn een meterslange scroll van de Japanse kustlijn en de persoonlijke landkaarten van naamgever van het Japanmuseum Philipp Franz von Siebold. De inktsporen en aantekeningen op de kaarten bewijzen Siebolds gretigheid naar kennis en nauwgezette bestudering van Japan. Hij wilde graag zijn reis documenteren en het onbekende landschap vanaf papier verkennen om zo Japan nog beter te kunnen bestuderen. Siebolds liefde voor landkaarten bracht hem in grote problemen. Door zijn bezit van verboden landkaarten werd hij beschuldigd van spionage en werd hij in 1829 uit Japan verbannen. Siebold arriveerde in het begin van de 19e eeuw in Japan, ten tijde van het sakokubeleid. Van 1633 tot 1853 was het land volledig afgesloten van de buitenwereld, waardoor niemand zonder toestemming het land in of uit mocht. Er was echter een uitzondering voor de Nederlandse en Chinese handelaren.

Landkaarten waren voor Japan noodzakelijk om zich te positioneren en de grenzen te bepalen als land te midden van talloze andere landen. Japanse landkaarten waren in deze periode staatsgeheim. Toch was verdere verkenning en onderzoek naar het land en haar grenzen van groot belang. Dat juíst buitenlandse invloeden hier een grote rol in spelen illustreren de verschillende kaarten in de tentoonstelling. Internationale uitwisseling van wetenschappelijke kennis, het delen van geografische gegevens, de technieken en de methodieken hebben voor een wederzijdse en grote ontwikkeling in de cartografie gezorgd. De sporen hiervan zijn te ontdekken op de kaarten en reisverslagen in de tentoonstelling. ‘Japan in kaart’ is ingedeeld in vijf hoofdthema’s. Hierbij wordt ingegaan op wederzijdse belangen en interesses, Siebolds assistent en eerste hoogleraar Japanologie Johann Joseph Hoffman en het Sieboldincident. De tentoonstelling ‘Japan in kaart’ geeft inzicht in de ontwikkelingen in cartografie en de wereldwijde ontdekkingen, mondiale samenwerking, uitwisseling van kennis en het bepalen van de landsgrenzen in het oude Japan.

Deze tentoonstelling is een samenwerking tussen de Universiteitsbibliotheek Leiden en Japanmuseum SieboldHuis in het kader van het Leiden Azië Jaar. In Museum Volkenkunde is t/m 14 januari 2018 de tentoonstelling ‘Azië in kaart’ te zien.

Bij deze tentoonstelling worden verschillende activiteiten georganiseerd. Houd de website in de gaten voor het actuele programma.

Gelijktijdig met ‘Japan in kaart’ is er de tentoonstelling ‘Lak. Modern Japans lakwerk’ met werk van elf toonaangevende Japanse kunstenaars die de kostbare traditionele lakwerktechniek toepassen in hedendaagse werk.

Ublcka Collbn Port 178 N 38 Lr
20073 C1 005 Lr

Met korting naar 2 musea

Tegen inlevering van het entreebewijs van Museum Volkenkunde bij de kassa van Japanmuseum SieboldHuis ontvangt u € 1,50 korting op de museumentree. En ook omgekeerd: uw entreebewijs van Japanmuseum SieboldHuis is € 1,50 korting waard bij Museum Volkenkunde. Deze actie is geldig t/m 26 november 2017 (niet i.c.m. met andere kortingen)

Logos Japan In Kaart