De nieuwsbrief van Stichting Lezen -
Stichting lezen logo
Lezen voor het leven
 In de nieuwe Lezen

Een interview met Annet Schaap die met Lampje een klassiek kinderboek over geheimzinnige zeewezens en woeste piraten schreef en er de Woutertje Pieterse Prijs voor kreeg.

Judith Vanistendael, die onlangs haar eerste prentenboek publiceerde, is verliefd op een risograaf. Lees er meer over in dit nummer.

De Nationale Voorleeswedstrijd bestaat vijfentwintig jaar. We kijken met een aantal oudkampioenen terug naar dit evenement waaraan inmiddels al zo’n anderhalf miljoen schoolkinderen hebben meegedaan.

En een uitgebreid verslag van de derde editie van het YALfest. Waar ruim vierhonderd young adult-lezers voor naar Aalsmeer afreisden.  

Lees verder
 Kinderboekenambassade in het Kinderboekenmuseum
Kinderboekenambassadeurs Hans & Monique Hagen hebben een ambassade gevonden. Afgelopen zondag 10 juni is in het Kinderboekenmuseum de ambassade geopend. De Kinderboekenambassade wordt dé plek waar lezers, jong en oud, de magie van verhalen met elkaar kunnen delen.
Lees verder
 Voor in uw agenda:
 BoekStartinspiratiedag: Van BoekStartbaby tot Leesbeest op school
Inspiratiedag 2018, 20 september in RAI Amsterdam

BoekStart bestaat 10 jaar en bereikt samen met de Bibliotheek op school meer dan 900.000 kinderen.
Het jubileum is een goede aanleiding om met elkaar terug te kijken naar wat er is bereikt en vooruit te blikken op de toekomst. Dat doen we tijdens de inspiratiedag op 20 september.
De dag bestaat uit een ochtendprogramma: Opbrengstconferentie Effectiever werken met de Bibliotheek op school-primair onderwijs en een middagprogramma Van BoekStartbaby tot Leesbeest op school.
meer informatie en inschrijven
 Poëziesymposium
Op dinsdag 30 oktober 2018 is in Utrecht de studiemiddag Poëzie in de klas – Als je goed om je heen kijkt . Tijdens dit symposium onderzoeken we hoe de vele manieren waarop poëzie tot ons komt een plaats heeft – of zou kunnen krijgen – in het onderwijs. 
Het symposium vindt plaats in het Auditorium van University College Utrecht. Deelname kost €20,-, inclusief de uitgave woorden temmen.
Het symposium is een initiatief van de Universiteit Utrecht i.s.m. het Nederlands Letterenfonds en Stichting Lezen.

meer informatie en inschrijven
 Studiedag voor pabostudenten

Op dinsdag 20 november 2018 organiseert Passionate Bulkboek in opdracht van Stichting Lezen het educatieve symposium Pabo Leest! voor pabostudenten. Dit evenement heeft als doel de basisschoolleraren van morgen te inspireren en een handreiking te bieden om hun leeslessen tijdens hun stages én daarna zo boeiend mogelijk in te vullen. Het thema van deze eerste editie is ‘De tijd van je lezen!’

Het volledige programma wordt begin september bekendgemaakt. Nu al is bekend dat er workshops en lezingen zullen zijn van onder meer de kinderboekenambassadeurs Hans en Monique Hagen, schrijver Edward van de Vendel, dichter Derek Otte en Dichter des Vaderlands Ester Naomi Perquin.

Op facebook worden in de loop van de tijd meer auteurs, sprekers en workshopleiders bekend gemaakt.

Kaarten kosten slechts €25,- en zijn te bestellen op paboleest.nl.

 Lekker lezen: het belang van leesmotivatie
Wetenschappelijk congres 2018 over leesmotivatie, donderdag 13 december in congrescentrum Antropia in Driebergen
Wat is het geheim van succesvolle leesbevordering? Leesmotivatie. Wanneer de leesvlam bij kinderen eenmaal goed brandt, dooft deze niet zo snel meer uit. Leesmotivatie zet een positieve leesspiraal in gang: een kind dat graag leest, leest meer en beter en grijpt daardoor ook weer sneller opnieuw naar een boek.
Lees verder
 Verschenen bij Stichting Lezen:
 Lezen in de klas 18-19
De brochure Lezen in de klas 2018-2019 laat zien op welke uiteenlopende manieren lezen in het voortgezet onderwijs kan worden vormgegeven. Zowel beproefde succesformules als nieuwe activiteiten zijn beschreven.
Lees verder
 Boek en burgerschap

Minister Slob (minister Basis- en Voortgezetonderwijs en Media) wil de wet omtrent burgerschap in het onderwijs aanscherpen. Kinderen worden niet geboren met een democratisch gen en krijgen niet vanzelfsprekend kennis en respect mee voor de basiswaarden van onze samenleving, zo licht hij zijn besluit toe.

Over de vraag hoe burgerschapsonderwijs precies vorm moet krijgen lopen de meningen uiteen. Om docenten op weg te helpen schreef Bram Eidhof (Instituut voor Publieke Waarden) in opdracht van Stichting Lezen een beleidsnotitie: Boek en burgerschap, over de mogelijkheden om burgerschapsvorming en lezen te integreren. Lezen helpt, zo laat onderzoek zien, de competenties die samengaan met burgerschap ontwikkelen.

Lees verder
 Overig nieuws:
 Certificering bibliotheekwerk, cultuur en taal van start
Bibliotheek-, cultuur- en taalorganisaties hanteren vanaf dit jaar een kwaliteitskader voor de toetsing van hun kwaliteit. Dat betekent onder meer dat diensten voor leesbevordering zoals BoekStart en de Bibliotheek op school voortaan onderdeel van het auditprogramma worden. 
Lees verder
 Vol van Lezen, opleiding tot Specialist Jeugdliteratuur in het Basisonderwijs

De succesvolle cursus Vol van Lezen wordt komend studiejaar op maar liefst zes locaties aangeboden. Ontwikkelaar Martijn Hensgens heeft pabo-docenten getraind om de opleiding aan te kunnen bieden als post-hbo binnen het nascholingsaanbod van de verschillende hogescholen. 

Lees verder
Facebook sl  Twitter sl

Deze nieuwsbrief is verstuurd naar . Klik om uw voorkeuren te beheren of om uzelf uit te schrijven.

© 2018 Stichting Lezen - www.lezen.nl - Tel 020 6230566
Verzorgd door MailingLijst