De nieuwsbrief van Stichting Lezen -
Lezen voor het leven
 Het vijftigste nummer van Lezen
Het vijftigste nummer van Lezen is een feestelijk nummer, met onder andere: een interview met minister Van Engelshoven, die een aantal krachtige uitspraken doet over de noodzaak van goed taal- en leesonderwijs. We nemen een kijkje bij een van de koplopers van de Bibliotheek op school, de Koningin Emmaschool in Kampen en bij de VoorleesExpress in Rotterdam. We spreken met de debuterende juryleden van het Beste Boek voor Jongeren; cabaretier Pieter Derks toont ons zijn boekenkast en Murat Isik, de winnaar van de Libris Literatuurprijs 2018, schrijft een column over zijn voormalige middelbare school. In een extra bijlage geeft de redactie een kijkje achter de schermen. U kunt kennismaken met de journalisten, redacteuren en vormgever die Lezen met toewijding maken. Acht trouwe lezers ten slotte,  vertellen hoe Lezen hen inspireert in de dagelijkse praktijk. 
Lees verder
 Wetenschappelijk congres.
Lekker lezen, het belang van leesmotivatie
Wat is het geheim van succesvolle leesbevordering? Leesmotivatie. Wanneer de leesvlam bij kinderen eenmaal goed brandt, dooft deze niet zo snel meer uit. Leesmotivatie zet een positieve leesspiraal in gang: een kind dat graag leest, leest meer en beter en grijpt daardoor ook weer sneller opnieuw naar een boek.
Maar hoe doe je dat, van een kind een gemotiveerde lezer maken? Tijdens het wetenschappelijk congres staat deze vraag centraal.
Het Wetenschappelijk congres Lekker lezen, het belang van leesmotivatie vindt op donderdag 13 december plaats in congrescentrum Antropia in Driebergen. 
meer informatie en inschrijven
 Boekenweek voor Jongeren
Op 21 september gaat in Utrecht de Boekenweek voor Jongeren van start met de uitreiking van de Beste Boek voor Jongeren-prijs. Een volwassen vakjury nomineerde tien titels; een jongerenjury kiest daaruit twee winnaars (oorspronkelijk Nederlands en vertaald).
Ook dit jaar gaat een groot aantal auteurs op tournee langs middelbare scholen om met jongeren te praten over hun werk en over lezen in het algemeen. Het speciale geschenk 3PAK bevat dit jaar drie verhalen van Nhung Dam, Raoul de Jong en Tim Hoffman.
Lees verder
 Vertel eens… met Aidan Chambers
Op woensdagmiddag 19 september brengt leesbevorderaar Aidan Chambers weer een bezoek aan Nederland om zijn aanpak Vertel eens te demonstreren. Hierbij staat het uitwisselen van leeservaringen centraal: "Praten over wat je hebt gelezen is wezenlijk, omdat we pas weten wat we denken als we het onszelf horen zeggen”. Aan de hand van het prentenboek De vogels van Ted van Lieshout en Ludwig Volbeda kun je zelf ervaren wat zijn aanpak teweeg brengt. Namens Bibliotheek aan de Vliet en Kunst van Lezen nodigen we je van harte uit om je aan te melden voor de workshop. 
Aanmelden
 Congres de Bibliotheek op school in het mbo
Op 2 november organiseert Kunst van Lezen het eerste congres rond taal, lezen en de Bibliotheek op school in het mbo. Vertegenwoordigers van mbo-opleidingen en bibliotheken ontmoeten elkaar die dag. Centraal staat de vraag hoe kan (vrij) lezen en leesbevordering de taalvaardigheid van studenten zo verbeteren dat hun kansen op schoolsucces en op de arbeidsmarkt groter worden? In deelsessies komen voorbeelden uit de praktijk aan bod: ROC’s en bibliotheken die afgelopen schooljaar met steun van Kunst van Lezen aan de slag zijn gegaan zoals het Deltion College Zwolle en het Koning Willem I College in ’s-Hertogenbosch.  

Meer informatie over de inhoud en hoe aan te melden volgt binnenkort via de sites van Stichting Lezen en de Bibliotheek op school.
 Lessuggesties bij de Kinderboekenweek
In aanloop naar de Kinderboekenweek heeft de redactie van Boekidee in opdracht van Kunst van Lezen lessuggesties geschreven bij zes bekroonde boeken en vier andere topboeken. De lessuggesties zijn geschreven voor een specifieke doelgroep; voor elke groep in het basisonderwijs zijn er twee boeken geselecteerd. Er zijn lessuggesties over onder andere Zeezucht van Marlies van der Wel, Zondag maandag sterrendag van Anna Woltz, Toen ik van Joke van Leeuwen, Wij waren hier eerst van Joukje Akveld en Sabel van Suzanne Wouda. Je vindt alle lessuggesties op Leesplan.nl
Download de lessuggesties
 Leesbevordering en literatuureducatie via digitale media
Stichting Lezen is geïnteresseerd in hoe digitale toepassingen een rol kunnen spelen bij leesbevordering en literatuureducatie. Om de kennis hierover optimaal te kunnen benutten willen we partijen stimuleren leesbevorderingsinitiatieven in het digitale domein te ontwikkelen. Wij roepen makers, uitgeverijen, denkers en initiatiefnemers op om hun plannen met ons te delen. Een of enkele initiatieven zullen mogelijk financieel ondersteund worden door Stichting Lezen.

Voor meer informatie, neem contact op met Daan Beeke.
 Lokaal besteden
Eind september gaat de jaarlijkse Kinderpostzegelactie weer van start. Dit jaar is er een nieuw onderdeel: Lokaal Besteden. Om kinderen meer te betrekken bij het doel van de Kinderpostzegelactie, kunnen scholen een deel van het opgehaalde geld besteden aan een goed doel in de omgeving van de school. Een school mag ook het lezen stimuleren voor kinderen op de eigen school via Stichting Lezen. Een mooie kans voor scholen om budget te realiseren voor leesbevordering. Aanmelden kan nog tot 26 september.
Lees verder
 Maandag 10 september 2018 gaat Raadgedicht voor de vierde keer van start.
Iedereen vanaf 10 jaar kan gratis meespelen via de website www.raadgedicht.nl en via de gratis Raadgedicht app (voor iPhone en Android). Zowel scholen als individuele deelnemers kunnen meedoen. 
Gedurende tien weken wordt elke maandag een nieuw raadgedicht gepubliceerd. Deelnemers raden naar het ontbrekende woord. Elke vrijdag verschijnt de oplossing in een woordwolk.
Steeds meer scholen ontdekken Raadgedicht. Raadgedicht is een interactieve manier van lezen en schrijven. Dichters vinden het spannend om te ervaren welke woorden de lezers voor hun gedicht aandragen. Leerkrachten zijn enthousiast, omdat Raadgedicht tot een geconcentreerde manier van lezen leidt en tot een hernieuwde belangstelling voor poëzie in de klas. 
De gedichten zijn speciaal voor Raadgedicht geschreven door bekende dichters. 
Lees verder
 BoekStartCoach krijgt laagtaalvaardige ouders aan het (voor)lezen met Woezel & Pip
Deze week is het de Week van de Alfabetisering, een campagneweek om laaggeletterdheid in Nederland onder de aandacht te brengen. Daarnaast viert het leesbevorderingsprogramma BoekStart haar tienjarig bestaan. Vanaf woensdag 5 september delen BoekStartcoaches een voucher uit aan ouders waarmee ze de speciale uitgave van het Woezel & Pip-boekje Samen ontdekken kunnen ophalen in de Bibliotheek. Op steeds meer consultatiebureaus in het land komen wekelijks BoekStartcoaches langs. De BoekStartcoach gaat met ouders in gesprek over het belang van voorlezen.
Lees verder
 De Inktaap
Het schooljaar is begonnen, en dus weet elke docent precies welke leerlingen hij/zij in de klas heeft. Voor bovenbouwdocenten havo/vwo is dat het ideale moment om zich in te schrijven voor De Inktaap, dé literaire jongerenprijs van Nederland. Want voor leerlingen en docenten die graag meer uit het literatuuronderwijs halen, is dit een ideaal project. De Inktaap confronteert jongeren met winnende titels van de BNG Bank Literatuurprijs, de ECI Literatuurprijs, en de Libris Literatuur Prijs. Uit die drie boeken kiezen de jongeren vervolgens hun eigen winnaar die De Inktaap krijgt. Het lesmateriaal werd ontwikkeld in samenwerking met de Universiteit Utrecht.
Lees verder
  

Deze nieuwsbrief is verstuurd naar . Klik om uw voorkeuren te beheren of om uzelf uit te schrijven.

© 2018 Stichting Lezen - www.lezen.nl - Tel 020 6230566
Verzorgd door MailingLijst