Datum: 2 maart 2011 | Leiden | Tentoonstelling in het SieboldHuis

Sterren, bloemen & honingnacht

Hedendaagse kunst van Aya Takano

Van 11 maart t/m 24 april 2011

Van 11 maart t/m 24 april neemt het SieboldHuis u mee naar de hedendaagse populaire cultuur van Japan. De tentoonstelling Sterren, bloemen en honingnacht. Hedendaagse kunst van Aya Takano toont kunst die manga (striptekenkunst) en anime (animatiekunst) combineert met sciencefiction en religieuze kunst uit de 14e eeuw.

In Takano's tekeningen en schilderingen staan schattige meisjes in felgekleurde kimono’s centraal die doen denken aan meisjes uit de Edo-periode maar ook aan het beeld van moderne vrouwen die een hoog gehalte aan ‘schattigheid’ (‘kawaii’) nastreven. In de tentoonstelling Sterren, bloemen & honingnacht in het SieboldHuis voegt Aya Takano nog een extra dimensie toe aan haar werk: de invloed van Japan op het westen, Japonisme.

Het concept schattigheid is een centraal element in de hedendaagse Japanse populaire cultuur. Het wordt vooral uitgedragen door meisjes en jonge vrouwen die zich omgeven met schattige, vrouwelijke and kinderlijke accessoires en bezittingen. In de academische wereld wordt dit vaak gezien als een teken van puur consumentisme en materialisme.

Aya Takano staat bekend als manga-tekenaar, illustrator en sciencefiction essayist. Ze heeft verschillende boekenreeksen gepubliceerd en wordt regelmatig aangehaald in artikelen over Japanse hedendaagse kunst. Haar werk wordt verkocht in Japan, Amerika en Europa, waar het overal enthousiast ontvangen wordt.

Dit jaar besteedt het SieboldHuis veel aandacht aan de uitingen van schattigheidscultuur in vier opeenvolgende tentoonstellingen. Sterren, bloemen en honingnacht. Hedendaagse kunst van Aya Takano is de eerste tentoonstelling in deze reeks. Tijdens deze tentoonstelling zal ook een weekend rondom manga georganiseerd worden op 9 en 10 april.

Sterren, bloemen & honingnacht. Hedendaagse kunst van Aya Takano.
Van 11 maart t/m 24 april 2011.

De opening vindt plaats op donderdag 10 maart vanaf 17.00 uur.

Programma
9 en 10 april: manga-weekend met workshops, live demonstraties en een hele kast vol manga-boeken om te lezen


Noot voor de redactie: niet voor publicatie.

Bel voor promotiemateriaal of meer informatie met Heleen Palmen van het SieboldHuis op 071-5125539 of mail naar palmen@sieboldhuis.org


Japan Museum SieboldHuis, Rapenburg 19, Postbus 11007, 2301 EA Leiden.
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00 - 17.00 uur.
Entree: €7,50 / €4,00 / MK en CJP geldig.
www.sieboldhuis.org
info@sieboldhuis.org


Wijzig uw gegevens of meld u af voor persberichten van Japanmuseum SieboldHuis">Wijzig uw gegevens of meld u af voor persberichten van het SieboldHuis

Verzorgd door MailingLijst