[ Activiteiten ]       [ Tentoonstellingen ]       [Nieuws ]   
ACTIVITEITEN
Laat je trakteren door het museum
> zaterdag en zondag 2 en 3 april

Het is dit jaar de 30e keer dat de Nederlandse musea een weekend lang de rode loper uitleggen voor bezoekers. Ook het SieboldHuis stelt haar deuren gratis open voor het publiek op 2 en 3 april tijdens het Nationaal Museumweekend 2011. ‘s Middags is er een gids aanwezig die meer kan vertellen over Japan en de Siebold-collectie. Kom dus naar het SieboldHuis en geniet van een kijkje achter de schermen van de Japanse cultuur.
Alle informatie over de Leidse musea tijden het Nationaal Museumweekend 2011
Manga-weekend
> zaterdag en zondag 9 en 10 april
Op 9 en 10 april staat het SieboldHuis in het teken van de Japanse strip, de manga. Wat is manga precies, wat zijn de verschillende stromingen, wat maakt dat de Japanse tekenstijl zo uniek? Deze vragen worden beantwoord tijdens de presentaties. Ook kun je zelf aan de slag met tekenen tijdens verschillende workshops. Er is zelfs een manga-bibliotheek aanwezig zodat je zelf kunt opkrullen in een hoekje met de nieuwste Berserk, Dragonball of Black Cat of een oude editie kunt teruglezen. Graag van tevoren reserveren voor de workshops via info@sieboldhuis.org.

Lees het volledige programma online
Lezing: Het Japanse Keizerlijk Huis door Hans van der Lugt
> zondag 10 april om 14.00 uur
> entree: €7,50 (Vrienden €5,00) excl. museumentree

In de lezingenreeks Japan achter de schermen neemt oud-verslaggever Hans van der Lugt ons deze keer mee naar de keizerlijke familie in Japan. Het Japans Keizerlijk Huis heeft van oudsher goede banden met het Nederlands Koninklijk Huis. Hoe deze banden tegenwoordig zijn en hoe het leven van de Japanse keizerlijke familie verschilt van de Nederlandse koninklijke familie komt ruimschoots aan bod, net als de mogelijkheid tot het stellen van vragen. Reserveren gewenst via info@sieboldhuis.org.
Lees verder over de lezingencyclus van het SieboldHuis en de Shofukan
terug naar boven
TENTOONSTELLINGEN
Sterren, bloemen en honingnacht?
> t/m 24 april 2011
Het werk van Aya Takano laat zien dat de scheidingslijn tussen de Japanse striptekenkunst manga en de grote Kunst met een K maar heel licht is. Is er wel een scheiding? Haar schilderijen geven ook de kritiek weer van vele jonge meisjes op de Japanse cultuur van presteren en conformeren. kortom, een tentoonstelling die je meeneemt naar het huidige Japan. Mis deze laatste kans niet om met Aya Takano kennis te maken.
©2004 Aya Takano/Kaikai Kiki Co., Ltd.
lees verder over Sterren, bloemen en honingnacht
Aankomend: Beestenboel. Origami van Akira Yoshizawa
> van 30 april t/m 29 mei 2011

©Asahi Shimbun
Vanaf Koninginnedag nemen dieren bezit van het museum. Een ware dierentuin aan origami dierenfiguren zal te zien zijn. Alle kunstwerken zijn gemaakt door Akira Yoshizawa, de grondlegger van de hedendaagse origami-kunst. Sinds zijn eerste buitenlandse tentoonstelling notabene in Nederland in 1955, besteedt het SieboldHuis een grote overzichtstentoonstelling aan deze origami grootmeester. Zelf leren vouwen kan in het weekend van 7 en 8 mei, voor kinderen is er zelfs een speciale origami-hoek in de tentoonstellingszaal.
Lees verder over Beestenboel. Origami van Akira Yoshizawa
terug naar boven
NIEUWS
Actie: 1000 kraanvogels voor Japan
Op 11 maart jl. werd Japan getroffen door een grote aardbeving, gevolgd door een verwoestende tsunami en problemen bij meerdere kernreactoren in het Oosten van Japan. Om Japan en de Japanse gemeenschap een hart onder de riem te steken, organiseerde het SieboldHuis op 19 maart een actie voor Japan: gezamenlijk 1000 kraanvogels vouwen - hèt symbool in Japan voor solidariteit met slachtoffers van een ramp, ziekte of tegenspoed. Met een grote opkomst van Japanse en Nederlandse zijde wisten alle aanwezigen 3000 kraanvogels te vouwen en werden er nog eens 2000 gedoneerd, in totaal 5000. Deze zijn aangeboden aan de Japan Women’s Club op 26 maart jl., de spil van de Japanse gemeenschap in Nederland. Hartelijk dank aan iedereen die deze dag tot dit grote succes hebben gemaakt!
lees meer over de actie voor Japan
Korting Dadadan Tenko in Shofukan Rotterdam

De Japanse slagwerkgroep Dadadadan Tenko is allang geen onbekende meer in Nederland - al vele jaren trekt de groep in ons land een groot en enthousiast publiek. In de aanloop naar een grote tournee in 2012 zullen de twee toppercussionisten van Tenko, Akira en Teru, op zondag 3 april twee taiko-workshops geven in het Japans Cultureel Centrum Shofukan in Rotterdam. Bij vermelding van de SieboldHuis nieuwsbrief, kunt u aan deze unieke workshops deelnemen met 15% korting.
Schrijf u hier direct in voor de workshops of lees meer
Korting op Japans concert in RASA en het Tropentheater
Op 7 en 8 april speelt de legendarische Japanse percussionist Shonosuke Okura een speciaal programma in RASA en het tropentheater. Al meer dan 650 jaar fungeren de drummers van het geslacht Okura als begeleiders van het traditionele no-theater. Shonosuke Okura is de oudste zoon van de 15e generatie. Als geen ander beheerst hij de precieze kunst van het bespelen?van de otsuzumi-drum, een techniek die om jarenlange oefening vraagt. In Japan geldt Okura als 'drager van immaterieel cultureel erfgoed.'

Onder vermelding van het SieboldHuis kunt u op beide voorstellingen korting krijgen. In het RASA kunt u voor €16 ipv €20 naar het concert, en in het Tropentheater voor €15 ipv €23. Graag telefonisch reserveren.

Meer informatie over het concert in RASA
Meer informatie over het concert in het Tropentheater
Japanmarkt

De jaarlijkse Japanmarkt komt er weer aan. Op zondag 29 mei aanstaande organiseert het SieboldHuis weer de jaarlijkse Japanmarkt. Op deze dag wordt het bezoek van de Japanse keizer aan het Rapenburg op 25 mei 2000 op feestelijke wijze herdacht. Het Rapenburg wordt gevuld met kraampjes die alle facetten van de Japanse cultuur aanbieden: van sushi tot kimono’s en van Japanse keramiek tot bonsai-boompjes. Dit jaar staat het SieboldHuis in het teken van de jongerencultuur, wat ook zal terug komen bij de Japanmarkt. Mis deze unieke Japandag niet en schrijf zondag 29 mei alvast in uw agenda.
lees meer over de Japanmarkt
terug naar boven

copyright 2010 SieboldHuis
%%UNSUBSCRIBE%%
Verzorgd door MailingLijst