[ Activiteiten ]       [ Tentoonstellingen ]       [Nieuws ]   
ACTIVITEITEN
Gratis rondleidingen Kawaii Kimono
> 5 zaterdagen in juni, juli en augustus om 11.00 uur
> deelname gratis

Tijdens de tentoonstelling 'Kawaii Kimono' kunnen bezoekers op 5 zaterdagen genieten van een gratis rondleiding over deze tentoonstelling. Rondleidster Marianne de Jong zal ingaan op de geschiedenis van de kimono, de betekenis van de afbeeldingen op de kimono en de draagstijl van dit beroemde kledingstuk. De rondleidingen vinden plaats op zaterdag 25 juni, zaterdag 2 juli, zaterdag 23 juli, zaterdag 30 juli en zaterdag 6 augustus. Start om 11.00 uur vanaf de receptie. In verband met beperkte capaciteit, graag van tevoren reserveren via e-mail: info@sieboldhuis.org.
Lees meer over de tentoonstelling Kawaii Kimono
Museumnacht Leiden
> zaterdag 25 juni van 20.00 - 01.00 uur
> passe-partout voorverkoop à €12,50
Op zaterdag 25 juni is het zover, de derde editie van Museumnacht Leiden. Van 20.00 uur tot 01.00 uur staan de deuren van de zeven Leidse musea open voor iedereen. Ontdek in het SieboldHuis de wereld van de bekendste schrijver van Japan, Haruki Murakami, of laat je vermaken door een groep cosplayers. Schud handjes met de enige echte Japanse assistent van Ushi, bekend van tv, leer Japanse tekens kalligraferen of laat je meeslepen tijdens een spetterend percussieoptreden!

Lees het volledige programma hier
Lezing “De kinderkimono: een kleine kimono voor grote verwachtingen in het leven”
> zondag 10 juli om 14.00 uur
> gratis (excl. museumentree)

Op zondag 10 juli vertelt gerenommeerd textielconservator van het Wereldmuseum Linda Hanssen over de betekenis van de kinderkimono. Ze gaat in op de geschiedenis van de kimono en wat de betekenis is van de kinderkimono vroeger en nu. De lezing begint om 14.00 uur. Reserveren gewenst voor vrijdag 8 juli via email: info@sieboldhuis.org.
Direct aanmelden voor de lezing
Lezing “De kimono der kleine zielen”
> zondag 31 juli om 14.00 uur
> deelname gratis (excl. museumentree)
Op zondag 31 juli om 14.00 uur vertelt Yumiko Kunimori, Japanse die al bijna 30 jaar in Nederland woont over het gebruik van de kimono in vroeger tijden. Aan de hand van foto’s, prenten en ander beeldmateriaal schept zij een beeld van hoe Japanse kinderen in het oude Japan kimono’s droegen, wanneer, waarom en tijdens welke evenementen. De voertaal is Nederlands. Reserveren gewenst voor vrijdag 29 juli via email: info@sieboldhuis.org.

Direct aanmelden voor de lezing
Help Japan, trek een kimono aan
> zondag 31 juli
> van 13.00 - 16.00 uur

Op zondagmiddag 31 juli kunnen bezoekers zich laten omtoveren tot een Japanner. Vier Japanse dames staan klaar om alle bezoekers om te laten kleden in een kimono. Daarna kunt u voor €2 op de foto in onze prachtige tuin. De opbrengst hiervan gaat naar de stad Yamada, dat ligt in het door de aardbeving en tsunami getroffen gebied. Dus help Japan, trek een kimono aan op zondag 31 juli vanaf 13.00 uur!
Lees meer over de activiteiten rondom 'Kawaii Kimono'
terug naar boven
TENTOONSTELLINGEN
Kawaii Kimono
> t/m 14 augustus 2011
Kinderkleding heeft vaak een speciale betekenis in Japan. Sinds de 16e eeuw worden kinderkimono’s versierd met schildpadden, dennen, bamboe en kraanvogels, die een lang en gelukkig leven symboliseren. De unieke collectie kinderkimono’s van Kazuko Nakano bevat topstukken van de 16e eeuw tot de 20e eeuw. Met deze tentoonstelling wordt een kijkje gegund in de wereld van de liefde van Japanners voor kinderen. In het weekend van 13 en 14 augustus kunt u genieten van modeshows van moderne Japanse kledingstijlen tijdens Fashion Weekend. Na dit weekend kunt u alles vertellen over Japanse mode van vroeger en nu.
lees verder over de tentoonstelling 'Kawaii Kimono'
terug naar boven
NIEUWS
Radio Laat je Leiden – editie cultuur071

© Luca di Tommaso
Deze week stond de landelijke politiek in het teken van de grote bezuinigingen op de cultuursector. De rijks- musea lijken nog ontzien te worden, met uitzondering van twee musea, waaronder Museum Boerhaave. Op hun website kunt u zien hoe u dit unieke wetenschapsmuseum kunt steunen. Ook de gemeentes gaan korten op het budget voor cultuur. Als actie om de nieuwe cultuurnota van Leiden te beïnvloeden, hebben Kris Schiermeier en Titia van der Eb-Brongersma meegedaan aan een speciale uitzending van Radio Laat je Leiden.
 Luister hier de uitzending terug
Grootste Japanmarkt in Leiden ooit
Afgelopen zondag 29 mei stond het Rapenburg in Leiden vanaf het SieboldHuis tot en met de Hortus botanicus helemaal in het teken van de Japanmarkt 2011. Het was hiermee de grootste Japanmarkt ooit in Leiden. In het SieboldHuis werd een speciale benefietveiling gehouden voor Japan, met een opbrengst van €1520 euro voor de wederopbouw van het cultureel erfgoed in de gemeente Sendai.
Achtermuur van de tuin opgefrist

De tuin van het SieboldHuis kent u al als oase van rust midden in de drukte van het centrum van Leiden. In de tuin staan de planten die Siebold introduceerde en nu algemeen bekend zijn in heel West-Europa centraal. Om de tuin wat op te frissen en het mogelijk te maken een klim-hortensia te plaatsen (uiteraard ook een van oorsprong Japanse plant) is er een nieuwe achtermuur geplaatst. Zo is de tuin een nog heerlijker plekje geworden om te genieten van Japan in Leiden.
Geschiedenis Magazine
Ontdek de geschiedenis: De geschiedenis herschrijft zichzelf voortdurend. Reputaties sneuvelen of worden weer opgepoetst, overwinningen veranderen in nederlagen, raadsels worden opgelost of brengen nog meer raadsels voort. Kortom: een onuitputtelijke bron van verhalen. En die verhalen leest u in Geschiedenis Magazine.
terug naar boven

copyright 2010 SieboldHuis
%%UNSUBSCRIBE%%
Verzorgd door MailingLijst