[ Activiteiten ]       [ Tentoonstellingen ]       [Nieuws ]   
ACTIVITEITEN
Rondleidingen
> door gastconservator Chris Uhlenbeck - 16 dec en 3 feb, om 15.30 uur.
> door Japanoloog Daan Kok - 10 en 24 dec - 7 en 21 jan - 11 feb om 11.00 uur

Op verschillende data in december, januari en februari leidt de gastconservator Chris Uhlenbeck of Japanoloog Daan Kok de bezoekers rond over de tijdelijke tentoonstelling 'Maanlicht, mysterie en schoonheid'.

De rondleidingen van Chris Uhlenbeck beginnen om 15.30 u en de rondleidingen van Daan Kok beginnen om 11.00 u in de museumwinkel van het SieboldHuis.
Lees verder over de tijdelijke tentoonstelling
Lezing: Japanse tuinen als spiegel van de tijd
> zondag 15 januari, om 11.00 uur
> entree: €5,00; Vrienden €2,50 (excl. museumentree)
Na het succes van vorig jaar neemt het SieboldHuis de bezoeker weer mee naar de diepere achtergronden van de Nederlands-Japanse betrekkingen in de lezingenreeks Japan achter de schermen. Acht zondagmiddagen per jaar laten experts op het terrein van geschiedenis, kunst, religie en politiek van Japan hun licht schijnen over een keur aan onderwerpen. Reserveren is noodzakelijk; er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Lees verder over de lezingencyclus van het SieboldHuis en de Shofukan
terug naar boven
TENTOONSTELLINGEN
Hello Kitty - Hello Holland wegens succes verlengd
> t/m 30 november
De tentoonstelling 'Hello Kitty - Hello Holland' is wegens succes verlengd. De familietentoonstelling over het schattige witte poesje met rode strik is nog tot 30 november te zien in het SieboldHuis. Dit is uw laatste kans om de talloze Hello Kitty-artikelen te bekijken. Van vintage ontwerpen uit de jaren zeventig en tachtig tot de recentste 'Holland Kitty'.
lees verder over de tentoonstelling
Maanlicht, mysterie en schoonheid
9 december 2011 t/m 4 maart 2012
Vanaf 9 december toont het SieboldHuis 130 topstukken van Tsukioka Yoshitoshi (1839-1892) uit de Ed Freis-collectie uit Las Vegas. Het is al meer dan 20 jaar geleden dat er een Europese overzichts-tentoonstelling aan deze grote traditionele Japanse prentkunstenaar gewijd is. Het is de primeur van de tentoonstelling 'Maanlicht, mysterie en schoonheid': De complexe wereld van Tsukioka Yoshitoshi, die vervolgens op wereldtournee gaat.
lees verder over de tentoonstelling
terug naar boven
NIEUWS
De verjaardag van Hello Kitty

Op zondag 23 oktober hebben wij in het SieboldHuis de verjaardag van Hello Kitty gevierd. Zij is op 1 november namelijk 37 jaar geworden. Natuurlijk kwam Hello Kitty zelf ook langs. De kinderen konden op de foto met Kitty, ze werden geschminkt als Kitty en de kinderen konden de hele dag tekenen en knutselen. En om het feest groots af te sluiten is op 23 oktober Marybella tot grootste Hello Kitty-verzamelaar van Nederland uitgeroepen. Zij heeft zelfs haar bruiloft in Kitty-stijl gevierd
 Bekijk hier de foto's van de verjaardag van Hello Kitty
Leids Film Festival
Tijdens de laatste week van oktober vond in Leiden voor de zesde maal het Leids Film Festival plaats. Op 28, 29 en 30 oktober stond het SieboldHuis daarom in het teken van Japanse films. Drie avonden lang kon u genieten van de nieuwste Japanse films.  Het was een groot succes. Het begon op vrijdagavond 28 oktober met een uitverkochte voorstelling van de  film 'A Warm Ray of Light' uit 2011.

Nieuwe medewerker

Op 1 november is Wendy Bembom bij het SieboldHuis begonnen als Coördinator PR en Communicatie. Zij gaat zich bezighouden met de marketing en communicatie. Daarbij horen ook de nieuwsbrief, website en de SieboldHuis Facebook- en Twitter-pagina's. Via al deze wegen zal Wendy u op de hoogte houden van de activiteiten en gebeurtenissen in en rondom het SieboldHuis.
Lezing Murakami en andere (on-) Japanse moderne literatuur
Voor de lezingencyclus in Japanmuseum SieboldHuis en Japans Cultureel Centrum Shofukan heeft Dr. Luk van Haute op 13 november een lezing gegeven over de moderne literatuur in Japan.

De boeken van Haruki Murakami wordt door de Westerse samenleving vaak gezien als on-Japanse literatuur. Aan de hand van verschillende voorbeelden uit de Japanse literatuur heeft Van Haute laten zien dat de on-Japanse invloeden in de boeken van Murakami helemaal niet on-Japans zijn.

Symposium: "Fashion for/against cuteness: Japan, Shôjo and cute culture in perspective"

Japanse cultuur wordt vandaag meer geassocieerd met "schattigheid" dan met kersenbloesems. Ook Nederland kent inmiddels een opmerkelijke groei van “schattig”. Het SieboldHuis en Universiteit Leiden hebben zaterdag 12 november een symposium georganiseerd dat “schattigheid” en “meisjes”-cultuur bekijkt vanuit zowel Japans als Westers perspectief.

Het was een interessante en druk bezochte middag met boeiende sprekers, prof. Vera Mackie (Universiteit van Melbourne), prof. Sharon Kinsella (Universiteit van Manchester), drs. Anneke Beerkens (Universteit van Amsterdam), prof. Kitty Zijlmans (Universiteit Leiden), prof. Kasia Cwiertka (Universiteit Leiden) en prof. Ivo Smits (Universiteit Leiden).

Museum als muziekpodium
Met naar schatting 10.000 bezoekers was het dit jaar wederom een gezellig en sfeervol museumweekend van Muziek in het museum. Het mooie weer maakte het de bezoekers makkelijk om bij verschillende musea de sfeer te proeven.

Bij het SieboldHuis genoten de bezoekers van de prachtige klanken van het blokfluitkwintet T.v.d. Wulp en later van Ab Mazie op zijn gitaar. Zondag kon men luisteren naar het blokfluit quartet 'Tutti Flutti' en het strijkkwartet 'Woloshyn Quartet'.

terug naar boven

copyright 2010 SieboldHuis
Wijzig uw gegevens of meld u af
Verzorgd door MailingLijst