Datum: 25 november 2011 | Leiden | Tentoonstelling in het SieboldHuis

Maanlicht, Mysterie en Schoonheid
De complexe wereld van prentkunstenaar Tsukioka Yoshitoshi

Van 9 december 2011 t/m 4 maart 2012

Tsukioka Yoshitoshi (1839-1892) was de laatste grote traditionele Japanse prentkunstenaar. Voor het eerst in twintig jaar is er weer in Europa een groot overzicht van zijn werk. Het SieboldHuis toont 130 topstukken van Yoshitoshi uit de collectie Freis uit Las Vegas. Van 9 december tot en met 22 januari is het eerste deel van deze tentoonstelling te zien en van 24 januari tot en met 4 maart het tweede deel. Het is de primeur van een tentoonstelling die vervolgens op wereldtournee gaat.

Yoshitoshi’s werk geniet grote faam bij prentkunstverzamelaars en specialisten. In zijn 34 jaar durende carrière heeft hij een substantieel oeuvre nagelaten. Dit omvat zijn bekende indringende en tegelijkertijd lyrische prenten. Yoshitoshi  besteedde aandacht aan de harde realiteit van grote historische veldslagen, aan de mysterieuze verhalen over spoken en geesten, maar ook de dramatiek van het kabuki-theater en de esthetiek van de wereld van de geisha. De maan is regelmatig aanwezig om de composities te hullen in haar zachte licht.

Yoshitoshi werd opgeleid door de beroemde kunstenaar Utagawa Kuniyoshi (1797-1861). Vooral in de beginjaren van Yoshitoshi's leven is dit goed zien. In navolging van Kuniyoshi vult hij het totale vlak van zijn voorstellingen met talloze samurai verwikkeld in gevechten. Na 1882 ontwikkelt hij zijn eigen stijl met de dramatische lijnvoering en het diepdonkere kleurgebruik, dat hem de erkenning als grootste prentkunstenaar van zijn tijd oplevert. De slotjaren van zijn leven zijn het meest productief; met zijn series van 32 schoonheden, de 36 spookverschijningen en de 100 aspecten van de maan. Uit die tijd stammen ook de verticale tweeluiken die als formaat uniek zijn in zijn tijd. Bij zijn overlijden laat Yoshitoshi een oeuvre na van meer dan 2300 prenten, ruim zestig boekjes en een beperkt aantal schilderingen.

Yoshitoshi wordt vaak gezien als een van de grondleggers van de Japanse manga en animatie. Veel van zijn stilistische elementen zijn overgenomen door hedendaagse tekenaars van Japanse strips en films. Voor liefhebbers  van de Japanse visuele kunst is deze tentoonstelling een absolute must en een rijke bron van inspiratie.

De tentoonstelling is te bezichtigen in twee delen:
vrijdag 9 december > zondag 22 januari 2012 (deel 1)
dinsdag 24 januari > zondag 4 maart (deel 2)

Zie www.sieboldhuis.org voor speciale rondleidingen, lezingen etc.

Catalogus: Yoshitoshi - Masterpieces from the Ed Freis Collection, 178 pp, 160 kleurenillustraties, € 49,50. (speciale tentoonstellingaanbieding € 45,-)


Noot voor de redactie: niet voor publicatie.

Bel voor promotiemateriaal of meer informatie met Wendy Bembom van het SieboldHuis op 071-5125539 of mail naar bembom@sieboldhuis.org


Japanmuseum SieboldHuis, Rapenburg 19, Postbus 11007, 2301 EA Leiden.
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00 - 17.00 uur.
Entree: €7,50 / €4,00 / MK en CJP geldig.
www.sieboldhuis.org
info@sieboldhuis.org


Wijzig uw gegevens of meld u af voor persberichten van Japanmuseum SieboldHuis

Verzorgd door MailingLijst