Datum: 25 september 2013 | Leiden | Tentoonstelling in Japanmuseum SieboldHuis

'Helden, Humor, Horror
Japanse prentkunst van Utagawa Kuniyoshi' in
Japanmuseum SieboldHuis.

7 december 2013 t/m 9 maart 2014

Leiden heeft de primeur met de komst van ruim 130 prenten van de begenadigde Japanse prentkunstenaar Utagawa Kuniyoshi (1797-1861). Deze topstukken uit de privécollectie van een Japanse verzamelaar zijn voor het eerst in Europa te zien.  
Vanaf 7 december presenteert Japanmuseum SieboldHuis de tentoonstelling ‘Helden, Humor, Horror. Japanse prentkunst van Utagawa Kuniyoshi
’ in twee delen. Gelijktijdig met ‘Helden, Humor, Horror’ toont Rijksmuseum Volkenkunde een selectie van de oorspronkelijke schetsen die Kuniyoshi maakte.

Deze tentoonstelling laat Kuniyoshi’s grenzeloze fantasie en veelzijdigheid zien. Het maakt duidelijk waarom hedendaagse manga en anime tekenaars zich door zijn werk laten inspireren. Voor liefhebbers van de Japanse visuele kunst is deze tentoonstelling een absolute must en een bron van inspiratie.

Kuniyoshi staat bekend om de prenten van helden en krijgers, maar zijn afbeeldingen van kabuki-spelers, geesten, demonen en mooie vrouwen mogen in ‘Helden, Humor, Horror‘ niet ontbreken.
Kuniyoshi brak door met het verbeelden van de getatoeëerde Chinese helden (de 108 helden van de Suikoden). Daarna volgden krachtige scènes uit de vroege geschiedenis van Japan, samurai die elkaar met volle overgave bestrijden op het slagveld. Naast wapengekletter verbeeldde Kuniyoshi ook mythische verhalen zoals dat van Miyamoto Musashi, die staand op een reuzenwalvis deze poogt te doden.
De prentkunstenaar portretteerde graag geisha en courtisanes. In deze tentoonstelling zijn een groot aantal waaiers met vrouwengezichten te zien, maar ook sterke acteursprenten en lieflijke landschappen.
Sommige werken tonen een opmerkelijke westerse invloed. Kuniyoshi had de beschikking over een aantal 17de eeuwse boeken, welke door de Hollanders naar Japan zijn gebracht. Hij selecteerde daar voorbeelden uit om te verwerken in zijn Japanse composities. Tot slot zijn er de komische prenten, de op Arcimboldo geïnspireerde composiet-portretten en voorstellingen van onder andere antropomorfische goudvissen. Voor hen die afgelopen jaar de Yoshitoshi tentoonstelling gezien hebben, is nu de kans om het werk van Yoshitoshi’s leermeester in volle glorie te aanschouwen.

De -nooit eerder buiten Japan- vertoonde prenten uit de belangrijkste Japanse particuliere collectie, worden met trots in twee delen in Japanmuseum SieboldHuis getoond:

Deel I: 7 december 2013 t/m 19 januari 2014  Helden, horror en mooie vrouwen
Deel II: 21 januari 2014 t/m 9 maart 2014       Landschappen, komische prenten en acteurs

Na het SieboldHuis zal deze tentoonstelling te zien zijn in Petit Palais Parijs.

Bij deze tentoonstelling worden verschillende activiteiten georganiseerd en voor kinderen is er een spannende speurtocht. Kijk voor meer informatie over de tentoonstelling, activiteiten, lezingen en rondleidingen op www.sieboldhuis.org.

In december verschijnt de catalogus:
Kuniyoshi,
Yuriko Iwakiri & Amy Newland , 168 pp, 135 kleurenillustraties, € 45,-Noot voor de redactie: niet voor publicatie.

Bel voor promotiemateriaal of meer informatie met Marjolijn Goos van het SieboldHuis op 071-5125539 of mail naar goos@sieboldhuis.org


Japanmuseum SieboldHuis, Rapenburg 19, 2311 GE Leiden.
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00 - 17.00 uur.
Entree: €8,00 / €6,50 / €4,50 / MK geldig / kinderen t/m 12 jaar gratis.
www.sieboldhuis.org
info@sieboldhuis.org


Wijzig uw gegevens of meld u af voor persberichten van Japanmuseum SieboldHuis

Verzorgd door MailingLijst