Datum: 21 november 2013 | Leiden | Tentoonstelling in Japanmuseum SieboldHuis

'Helden, Humor, Horror' in
Japanmuseum SieboldHuis.

7 december 2013 t/m 9 maart 2014

Leiden heeft de primeur met de komst van ruim 135 prenten van de begenadigde Japanse prentkunstenaar Utagawa Kuniyoshi (1797-1861). Deze topstukken uit de privécollectie van een Japanse verzamelaar zijn voor het eerst in Europa te zien. Kuniyoshi wordt met Hokusai, Hiroshige en Kunisada als een van de vier grote meesters van de Japanse prentkunst beschouwd. Vanaf 7 december presenteert Japanmuseum SieboldHuis de tentoonstelling 'Helden, Humor, Horror. Japanse prentkunst van Utagawa Kuniyoshi’ in twee delen. Gelijktijdig met 'Helden, Humor, Horror’ toont Rijksmuseum Volkenkunde een selectie van de oorspronkelijke tekeningen die Kuniyoshi maakte.

Deze tentoonstelling laat Kuniyoshi’s grenzeloze fantasie en veelzijdigheid zien. Het maakt duidelijk waarom hedendaagse manga en anime tekenaars zich door zijn werk laten inspireren. Voor liefhebbers van de Japanse visuele kunst is deze tentoonstelling een absolute must en een bron van inspiratie.

Kuniyoshi staat bekend om de prenten van helden en krijgers, maar zijn afbeeldingen van kabuki-spelers, geesten, demonen en mooie vrouwen mogen in ‘Helden, Humor, Horror‘ niet ontbreken. Voor hen die afgelopen jaar de Yoshitoshi tentoonstelling gezien hebben, is nu de kans om het werk van Yoshitoshi’s leermeester in volle glorie te aanschouwen.

De -nooit eerder buiten Japan- vertoonde prenten uit de belangrijkste Japanse particuliere collectie, worden met trots in twee delen in Japanmuseum SieboldHuis getoond:

Deel I: 7 december 2013 t/m 19 januari 2014  Helden, horror en mooie vrouwen
Kuniyoshi brak door met het verbeelden van de getatoeëerde Chinese helden (de 108 helden van de Suikoden). Krachtige samurai scènes maar ook mythische verhalen zoals van de beroemde krijger Miyamoto Musashi, die staand op een reuzenwalvis deze poogt te doden, mogen in deze tentoonstelling niet ontbreken. De prentkunstenaar portretteerde naast angstaanjagende scènes ook graag mooie vrouwen, zoals geisha en courtisanes. Prachtige waaiers met Japanse vrouwengezichten zijn te bewonderen in dit eerste deel van de tentoonstelling.

Deel II: 21 januari 2014 t/m 9 maart 2014  Landschappen, komische prenten en acteurs
Het tweede deel toont meerdere triptieken met acteurs in de hoofdrol. Verder komen er lieflijke landschappen aan bod. Sommige prenten tonen een opmerkelijke westerse invloed. Kuniyoshi had de beschikking over zeventiende-eeuwse boeken, welke door de Hollanders naar Japan zijn gebracht. Hij selecteerde daar voorbeelden uit om te verwerken in zijn Japanse composities. Tot slot zijn er de komische prenten met verklede katten,  antropomorfische vissen en composietportretten die gelijkenis tonen met het werk van de zestiende-eeuwse kunstenaar Arcimboldo.

Na het SieboldHuis zal deze tentoonstelling te zien zijn in Petit Palais Parijs.

Gelijktijdig met ‘Helden, Humor, Horror’ toont Rijksmuseum Volkenkunde een selectie van de oorspronkelijke tekeningen die Kuniyoshi maakte. Op vertoon van de voucher, die u aan de kassa van Japanmuseum SieboldHuis ontvangt, krijgt u  €1,50 korting bij uw bezoek aan Rijksmuseum Volkenkunde.

Bij deze tentoonstelling worden verschillende activiteiten georganiseerd en voor kinderen is er een spannende speurtocht. Kijk voor meer informatie over de tentoonstelling, activiteiten, lezingen en rondleidingen op www.sieboldhuis.org.

In december verschijnt de catalogus:
Kuniyoshi,
Yuriko Iwakiri & Amy Newland , 168 pp, 136 kleurenillustraties, € 47,70


Noot voor de redactie: niet voor publicatie.

Graag nodigen wij u uit voor de perspreview op woensdag 4 december om 10.30 uur in Japanmuseum SieboldHuis. Aanmelden via goos@sieboldhuis.org

Bel voor promotiemateriaal of meer informatie met Marjolijn Goos van Japanmuseum SieboldHuis op 071-5125539 of mail naar goos@sieboldhuis.org


Japanmuseum SieboldHuis, Rapenburg 19, 2311 GE Leiden.
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00 - 17.00 uur.
Entree: €8,00 / €6,50 / €4,50 / MK geldig / kinderen t/m 12 jaar gratis.
www.sieboldhuis.org
info@sieboldhuis.org


Wijzig uw gegevens of meld u af voor persberichten van Japanmuseum SieboldHuis

Verzorgd door MailingLijst