Datum: 21 februari 2014 
Leiden | Tentoonstelling in Japanmuseum SieboldHuis'Sekimori Ishi Modern'
in Japanmuseum SieboldHuis
14 maart t/m 22 juni 2014

In de tuin en op de binnenplaats van Japanmuseum SieboldHuis ziet u een 16e-eeuwse Japanse traditie in een 21ste-eeuwse uitvoering. Europese kunstenaars geven een moderne kijk op de traditionele Sekimori Ishi (grenssteen). Volgens eeuwenoud Zen gebruik worden één of meerdere stenen kruislings met touw omwonden en neergelegd in Japanse tuinen. Dit maakt op subtiele wijze duidelijk dat een pad niet toegankelijk is. Laat u zich deze keer niet tegenhouden, maar geniet van ruim 40 bijzondere objecten.

Voor ‘Sekimori Ishi Modern’ hebben beeldend kunstenaars de opdracht gekregen om de traditionele materialen (steen en touw) te vervangen door andere middelen en deze oude traditie op moderne wijze te verbeelden. Drieëntwintig kunstenaars uit België, Frankrijk, Duitsland en Nederland tonen elk twee tot drie moderne objecten, ieder binnen hun eigen discipline; glaskunst, keramiek, illustraties, fotografie, beeldhouw- en schilderkunst. Régina Le Moigne, Jo Bordouw en Michio Takahashi hebben eerder in Franse en Europese musea geëxposeerd. Een groot aantal kunstenaars wordt voor het eerst bij het Nederlands museumpubliek geïntroduceerd. Maar ook werken van bekende namen zoals Peter Bremers en Olav Slingerland zijn onderdeel van deze expositie.  

Met ‘Sekimori Ishi Modern’ brengt Japanmuseum SieboldHuis een onbekend en mystiek onderdeel van de Japanse cultuur onder de aandacht. Het is de eerste tentoonstelling die een moderne herinterpretatie geeft van de traditionele Sekimori Ishi.  De sculpturen reizen na Japanmuseum SieboldHuis verder naar België en Frankrijk.

Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus waarin iedere kunstenaar de filosofie achter zijn of haar kunstwerk toelicht. Deze is voor €10,- te verkrijgen in de museumwinkel.

Deze tentoonstelling is van 14 maart t/m 22 juni 2014 te bezoeken.
Tijdens deze tentoonstelling worden verschillende activiteiten georganiseerd.
Kijk voor meer informatie over de tentoonstelling, activiteiten, lezingen en rondleidingen op www.sieboldhuis.org.

Mede mogelijk gemaakt doorNoot voor de redactie: niet voor publicatie.

Bel voor beeld- en promotiemateriaal of meer informatie met Marjolijn Goos van Japanmuseum SieboldHuis op 071-5125539 of mail naar goos@sieboldhuis.org


Japanmuseum SieboldHuis, Rapenburg 19, 2311 GE Leiden.
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00 - 17.00 uur.
Entree: €8,00 / €6,50 / €4,50 / MK geldig / kinderen t/m 12 jaar gratis.
www.sieboldhuis.org
info@sieboldhuis.org


Wijzig uw gegevens of meld u af voor persberichten van Japanmuseum SieboldHuis

Verzorgd door MailingLijst