Sieboldhuis Nieuwsbrief oktober 2015
Activiteiten in oktober in Japanmuseum SieboldHuis
Wij willen u via deze nieuwe nieuwsbrief graag op de hoogte houden van alle ontwikkelingen in en om Japanmuseum SieboldHuis. In deze nieuwsbrief krijgt u een overzicht van alle activiteiten in de maand oktober. Alle activiteiten zijn gratis (excl. museumentree).

 
Leidens Ontzet

Op zaterdag 3 oktober is Japanmuseum SieboldHuis gesloten vanwege de viering van Leidens Ontzet.
Al vanaf de zestiende eeuw wordt op deze dag in Leiden gevierd dat op 3 oktober 1574 een einde kwam aan de maandenlange Spaanse belegering van de stad.

 
Lezing: Lof der onaangepastheid
11 oktober 2015

In deze lezing vertelt Herman Pleij (cultuurhistoricus en emeritus hoogleraar historische Nederlandse letterkunde en liefhebber van Tajiri's werk) over de verschillende identiteiten van de kunstenaar en wereldburger Shinkichi Tajiri.

Tajiri was zoon van Japanse ouders, geboren in de Verenigde Staten, reisde naar Frankrijk, Duitsland en heeft zich uiteindelijk in Nederland gevestigd. Hoe is het om wereldburger te zijn en wat voor invloed heeft dit op zijn kunst? In deze lezing komt u daar meer over te weten.

Zondag 11 oktober, 14.00 - 15.00 uur, Panoramakamer

Voor reserveren klik hier

 
Activiteiten in de herfstvakantie
Kom naar het museum en ga aan de slag in een workshop Kumihimo of Manga.
De workshop is vanaf 8 jaar, maar papa, mama opa en/ of oma mogen natuurlijk ook meedoen! Schrijf je snel in, want er zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.


Kumihimo
Mardie Feikens geeft op zondagmiddag een Kumihimo workshop waarin je volgens de Japanse knooptechniek een armbandje, sleutelhanger of boekenlegger leert maken. 

Manga
Wat is Manga, hoe is het ontstaan en hoe maak je een Manga stripfiguur? Peter van der Toorn geeft uitleg en leert je de basistechnieken van Manga.

 
Lezing: De kunstwerken van Tajiri vanuit verschillende perspectieven belicht
18 oktober 2015
Kunsthistoricus Helen Westgeest zal in haar lezing inzicht gegeven in de grote diversiteit van het werk van Tajiri. Ook wordt duidelijk hoe zijn uiteenlopende kunstvormen en thema’s samenhangen met zijn levensloop en uiteindelijk een eenheid in tegenstellingen vormen.

Zondag 18 oktober, 14.00 - 15.00 uur

Meer informatie en aanmelden klik hier

 
Performance (in English): Rakugo
20 oktober 2015
'Lucky Day' Diane neemt u in deze voorstelling mee op reis naar Japan.

Rakugo is een meer dan 400 jaar oude Japanse kunstvorm waarin op komische wijze verhalen verteld worden. De performer is altijd in een traditionele kimono gekleed en zit geknield op een kussen. Met veel stembuigingen, gebaren en gezichtsuitdrukkingen worden de verschillende personages geportretteerd. De enige rekwisieten die tijdens de voorstelling gebruikt worden zijn een waaier en een zakdoek.

Dinsdag 20 oktober, 15.30 - 17.00 uur, Panoramakamer

Let op: voorstelling is in het Engels.

Meer informatie en reserveren klik hier

Deze voorstelling is in samenwerking met:
Universiteit Leiden en The Japan Foundation
 
Rondleiding Universal Paradoxes
25 oktober 2015
Er zijn meer dan 50 objecten waaronder sculpturen, schetsen, tekeningen, foto’s en video’s te zien in de tentoonstelling ‘Shinkichi Tajiri: Universal Paradoxes’.
Tijdens deze rondleiding van Japanoloog Daan Kok komt u meer te weten over deze artistieke duizendpoot en zijn paradoxale kunst.

Zondag 25 oktober, 11.00 - 12.00 uur

Meer informatie en aanmelden klik hier

 
Lecture (in English): The theatres of seventeenth-century Edo brought to life in Leiden
25 oktober 2015
  Een zeldzame rolschildering van Furuyama Moromasa (kleinzoon van de ukiyo-e kunstenaar Hishikawa Moronobu) is lang onopgemerkt gebleven in de gemeentelijke collecties Edinburgh. Met een spanwijdte van meer dan 13 meter, geeft deze unieke rolschildering een levendige voorstelling van het theaterdistrict in Edo in het begin van 1700. Dr. Rosina Buckland (National Museum of Scotland) geeft uitleg over de rolschildering.

  Zondag 25 oktober, 14.00 - 15.00 uur, Panoramakamer.
  I.s.m. The Society for Japanese Arts

  Meer informatie en aanmelden klik hier

  Let op: Lezing is in Engels
   
  Film: Samurai in Space
  Tijdens de tentoonstelling 'Shinkichi Tajiri: Universal Paradoxes' kunt u elke zaterdag en zondag om 15.00 uur de film 'Samurai in Space' in de kelder van het museum bekijken.

  Meer informatie klik hier
  Lees verder
   
  Vooraankonding: 'Fuji. Iconische berg in beeld'
  10 december 2015 - 6 maart 2016
  Van 10 december 2015 t/m 6 maart 2016 toont Japanmuseum SieboldHuis de tentoonstelling 'Fuji. Iconische berg in beeld'. Ruim 140 werken geven een veelzijdige kijk op de heilige vulkaan. Foto's en Japanse prenten (met topstukken van de prentkunstenaars Hokusai en Hiroshige) laten zien waarom deze berg het nationale symbool van Japan is.

  De tentoonstelling wordt in twee delen getoond, met in elk deel andere thema's:
  Deel I >  10 december 2015 t/m 24 januari 2016 
  Deel II > 26 januari 2016 t/m 06 maart 2016

  Bij deze tentoonstelling worden er verschillende activiteiten georganiseerd. Voor kinderen is er een gratis speurtocht.
  Binnenkort op www.sieboldhuis.org meer informatie over 'Fuji. Iconische berg in beeld'.
   
  Shinkichi Tajiri: Universal Paradoxes
  12 juni 2015 - 29 november 2015
  In de tentoonstelling ‘Shinkichi Tajiri: Universal Paradoxes’ komt u meer te weten over de wereldburger en multidisciplinair CoBrA-kunstenaar Shinkichi Tajiri. 
  Sta oog in oog met Tajiri’s krijgers, ontrafel zijn ingewikkelde knopen en bewonder zijn schetsen, sculpturen, tekeningen, foto’s en films.  

  Meer informatie over de tentoonstelling klik hier

  Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door:


  Lees verder
  Wijzig uw gegevens of meld u af

  Verzorgd door MailingLijst