Sieboldhuis PERSBERICHT
Japanmuseum SieboldHuis haalt iconische berg Fuji naar Leiden.
10 december 2015 - 6 maart 2016
Japanmuseum SieboldHuis opent vanaf 10 december de tentoonstelling ‘Fuji, Iconische berg in beeld’. De tentoonstelling geeft een veelzijdige blik op de heilige vulkaan aan de hand van meer dan 140 werken. Topstukken van de grote prentkunstmeesters Hokusai en Hiroshige staan in deze tentoonstelling centraal.

De berg Fuji is het beroemdste en meest dominante landschappelijke element van Japan. De conische berg met besneeuwde top ligt een kleine honderd kilometer ten zuiden van Tokyo.
Met 3.776 meter hoogte en een omtrek van vijftig kilometer is de hoogste berg van Japan vanuit de wijde omtrek te zien. Het uitzicht op Fuji-san is nooit hetzelfde, de aanblik verandert van dag tot dag en van seizoen tot seizoen. Geen wonder dat de slapende vulkaan de verbeelding al eeuwen prikkelt. Schrijvers, dichters, schilders, prentkunstenaars en fotografen werden oneindig geïnspireerd door de heilige berg. Fuji werd bezongen, beschreven, afgebeeld, beklommen en vereerd en ontwikkelde zich tot het nationale icoon van Japan.

Deze tentoonstelling geeft een overzicht met werken van een dertigtal kunstenaars uit de 18de tot en met de 20ste-eeuw die de berg vereeuwigden in de prentkunst. Magnum-fotograaf Chris Steele-Perkins en fotografe Asako Narahashi geven een actuele kijk op Fuji-san.

Grote meesters van de Japanse prentkunst Hokusai en Hiroshige
In deze tentoonstelling spelen de landschapskunstenaars Hokusai en Hiroshige de hoofdrol. Katsushika Hokusai (1760-1849) en Utagawa Hiroshige (1797-1858) maakten beiden een serie van ’36 gezichten op de berg Fuji’. Hokusai kwam als eerste met een serie over de berg Fuji. Opvallend in deze reeks is zijn gebruik van een nieuw helderblauw pigment. In Hokusai’s prenten speelt de mens -vaak in strijd met de elementen- een belangrijke rol. De vijftien mooiste werken uit de serie zijn in het eerste deel van de tentoonstelling te zien.

In het tweede deel van de tentoonstelling staan de prenten van Hiroshige centraal. Met negentien prenten uit de serie ‘36 gezichten op de berg Fuji’ ziet u de berg vanaf vele verschillende locaties. Hiroshige’s stijl kenmerkt zich door de omkadering van het beeld. Door het gebruik van witte randen lijkt het alsof de prent is ingelijst en in zijn composities benadrukt Hiroshige de diepte. De prenten van Hiroshige hebben een zachte, haast poëtische stijl en geven een duidelijk beeld van het Japanse landschap.

Deel I: 10 december 2015 t/m 24 januari 2016. Fuji met speciale aandacht voor de werken van Hokusai

Thema’s van de prenten en foto’s: Fuji vanuit Edo, de Fuji cultus, het Hollands perspectief en Fuji in de 18de en 19de eeuw.

Deel II: 26 januari t/m 6 maart 2016. Fuji met speciale aandacht voor de werken van Hiroshige
In het tweede deel  komen prenten en foto’s aan bod zoals: Fuji vanuit Tokaido, Fuji, valk & aubergine, en Fuji in de 20ste eeuw.

Bij deze tentoonstelling worden verschillende activiteiten georganiseerd en voor kinderen is er een spannende speurtocht. Kijk voor meer informatie over de tentoonstelling, activiteiten, lezingen en rondleidingen op www.sieboldhuis.org. Ook verschijnt er een fraai geïllustreerde catalogus.

Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door:
Prins Bernhard Cultuurfonds - Tjerk Jan Buchter Fonds, Astellas BV en Cultuurfonds Leiden.

 


------ Einde persbericht ---------

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie en/of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Marjolijn Goos;
goos@sieboldhuis.org of  071-51255390

Japanmuseum SieboldHuis
, Rapenburg 19, 2311 GE Leiden.
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00 - 17.00 uur.
Entree: €8,00/ MK geldig / kinderen t/m 12 jaar gratis
www.sieboldhuis.org
info@sieboldhuis.orgLees verder
Wijzig uw gegevens of meld u af voor persberichten van Japanmuseum SieboldHuis

Verzorgd door MailingLijst