Sieboldhuis PERSBERICHT
Japanese Foreign Minister’s Commendation’ award voor Japanmuseum SieboldHuis
16 december 2015

Japanmuseum SieboldHuis is op donderdag 10 december 2015 onderscheiden met de prestigieuze ‘Japanese Foreign Minister’s Commendation’ award. Fumio Kishida, de Japanse minister van Buitenlandse Zaken maakte eerder de lijst van Commendations bekend. Het museum ontvangt deze eervolle aanbeveling voor haar memorabele rol in de relatie tussen Nederland en Japan en het bevorderen van wederzijds begrip. De oorkonde werd officieel overhandigd door de heer Masaru Tsuji, ambassadeur van Japan in Nederland aan Kris Schiermeier, directeur van Japanmuseum SieboldHuis.

In 2000 brachten de Japanse Keizer en Keizerin een bezoek aan het museum en werd het SieboldHuis gekozen als locatie voor de topontmoeting tussen Japan en Nederland tijdens het bezoek van premier Koizumi in 2005. Bij het staatsbanket in 2014 ter ere van het bezoek van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima roemde Keizer Akihito het museum: "Het SieboldHuis in Nederland, dat na renovatiewerkzaamheden werd heropend in 2005, speelt een belangrijke rol als nieuw symbool van de Japans-Nederlandse uitwisseling. Ik hoop dat door het behouden van een wederzijdse interesse in elkaar, onze beide volkeren voort zullen kunnen bouwen op hun historische uitwisselingen en nieuwe samenwerkingsverbanden kunnen ontwikkelen”. Directeur Kris Schiermeier is trots: “Het ontvangen van de prestigieuze 'Japanese Foreign Minister’s Commendation' is een kroon op ons jubileumjaar.”

Het klassieke grachtenpand op Rapenburg 19 werd van 1832 tot 1845 door Phillip Franz von Siebold bewoond. In zijn huis stelde hij zijn indrukwekkende verzameling Japanse curiosa ten toon en opende daarmee het eerste Japanmuseum. Meer dan 150 jaar later werd het voormalige museum in 2005 weer opengesteld voor publiek als Japanmuseum. Sindsdien toont het SieboldHuis het mooiste uit het oude en nieuwe Japan: prenten, lakwerk, keramiek, fossielen, herbaria, geprepareerde dieren, munten, oude landkaarten en honderden andere schatten. Naast de vaste Siebold-collectie toont het museum tijdelijke tentoonstellingen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Nog tot en met 6 maart 2016 ziet u ruim 140 werken van kunstenaars die de heilige berg vereeuwigden in prentkunst en fotografie in de tentoonstelling 'Fuji. Iconische berg in beeld'. Topstukken van de grote prentkunstmeesters Hokusai en Hiroshige staan in deze tentoonstelling centraal.

Het hele jaar door organiseert Japanmuseum SieboldHuis activiteiten. Er is een ruim aanbod van lezingen, workshops, rondleidingen en speciale speurtochten voor kinderen.


------ einde persbericht --------------
Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marjolijn Goos; 
goos@sieboldhuis.org of 071-51255390

Japanmuseum SieboldHuis Rapenburg 19, 2311 GE Leiden.
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00 - 17.00 uur.
Entree: €8,00/ MK geldig / kinderen t/m 12 jaar gratis
www.sieboldhuis.org info@sieboldhuis.org
Lees verder
Wijzig uw gegevens of meld u af voor persberichten van Japanmuseum SieboldHuis

Verzorgd door MailingLijst