Sieboldhuis PERSBERICHT
Persbericht Prinses Laurentien opent tentoonstellingen in Japanmuseum SieboldHuis
9 september 2016
Op 9 september werden de nieuwe tentoonstellingen 'Strijd om de macht. Prenten van Takeda Hideo' en 'Arita. Schilderijen van Debora Makkus' geopend door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien der Nederlanden. De prinses vertelde enthousiast over haar jeugd in Japan met enkele anekdotes die gingen over wederzijdse fascinatie en nieuwsgierigheid. Ook was de prinses vol lof over de nieuwe tentoonstellingen in het museum. Prachtige prenten illustreren het verhaal van de strijd om de macht in de 12e eeuw. Deze tentoonstelling toont de serie Genpei prenten uit de privécollectie van haar vader Laurens Jan Brinkhorst. Ook de zeer gedetailleerde en realistische schilderijen van Debora Makkus werden door de prinses zeer gewaardeerd. Beide tentoonstellingen geven een hedendaagse kijk op twee klassieke Japanse onderwerpen en zijn nog tot en met 27 november in het Japanmuseum te zien.

Strijd om de macht.
De prenten van de hedendaags Japanse kunstenaar illustreren het verhaal van de Genpei-oorlog (1180-1185). Deze bloedige strijd speelde zich af tussen de families Taira en Minamoto. De vete is een veelvuldig terugkerend onderwerp in de Japanse kunst en literatuur, zo ook in het werk van Takeda Hideo (1948). Zijn werk staat bekend om de zorgvuldige detaillering, het gebruik van ‘bizarre beelden’, getatoeëerde figuren en fantasievolle erotiek. Deze prenten geven een spannende verbeelding van de eeuwenoude strijd om de macht.  

400 jaar Arita porselein
Het uitvoerig gedecoreerde Japanse porselein uit de Edo-periode (1603-1868) dat met VOC-schepen naar Nederland kwam, vormt de inspiratiebron voor de serie schilderijen van Debora Makkus (1972) in de tentoonstelling ‘Arita. Schilderijen van Debora Makkus’. De realistische stillevens met kenmerkende lichtval doet denken aan de 17e-eeuwse schilderkunst, maar de compositie is eigentijds. De techniek en werkwijze van de kunstenaar wordt toegelicht in een film, die speciaal voor deze tentoonstelling gemaakt is. Naast de gedetailleerde schilderijen worden de originele meesterwerken van Arita porselein getoond uit museale- en privé collecties. Met deze tentoonstelling vieren wij dat de porselein-industrie in Arita 400 jaar bestaat.

Van beide tentoonstellingen is een catalogus te koop in de museumwinkel. Er worden verschillende activiteiten georganiseerd in het thema van deze tentoonstellingen. Kijk voor meer informatie over de tentoonstelling, activiteiten, lezingen en rondleidingen op www.sieboldhuis.org.


 
- einde persbericht -
Noot voor de redactie:

Foto: Martijn Rademakers
Op de foto van links naar rechts: Jantien Brinkhorst, Laurens Jan Brinkhorst, ZKH Prinses Laurentien, directeur Japanmuseum SieboldHuis Kris Schiermeier.

Voor meer informatie en/of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Marjolijn Goos
goos@sieboldhuis.org of 071-51255390.
Een interview met Debora Makkus kan op aanvraag georganiseerd worden.

Japanmuseum SieboldHuis, Rapenburg 19, 2311 GE Leiden.
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00 - 17.00 uur.
Entree: € 8,00/ MK geldig / kinderen t/m 12 jaar gratis
 
Arita IV

Debora Makkus - 2016
50 x 40 cm, acrylverf op paneel.


 
Uit de tentoonstelling 'Strijd om de macht. Prenten van Takeda Hideo'
Een waaier als doel
Hideo Takeda

Wijzig uw gegevens of meld u af voor persberichten van Japanmuseum SieboldHuis

Verzorgd door MailingLijst