Sieboldhuis PERSBERICHT
Vooraankondiging: Nieuw werk Casper Faassen in Japanmuseum SieboldHuis
4 oktober 2016
Van 9 december 2016 tot 4 juni 2017 toont Japanmuseum SieboldHuis een nieuwe serie fotowerken van Casper Faassen in 'De dingen die voorbij gaan'. De tentoonstelling bestaat uit veertien werken geïnspireerd op de tijdelijkheid van het aardse waarin Faassen fotografie, schilderkunst en Japanse cultuur combineert.

Veelzijdig kunstenaar Casper Faassen (1975) groeide op in Leiden. Hier ontwikkelde hij zijn passie voor tekenen, schilderen en kunst. Hij werd vooral geïnspireerd in zijn thematiek door Leidse voorgangers als Gerard Dou, Rembrandt van Rijn en Jan Steen. Faassens werk wordt gekenmerkt door een sterke lijnvoering, een prachtig lichtspel en een continu vernieuwende toepassing van materialen, technieken en disciplines zoals fotografie, schilderkunst, grafiek en beelden. De laatste jaren is zijn werk te zien geweest op meerdere internationale kunstbeurzen en musea zoals Fotografiska Stockholm, het Frans Hals Museum en het Dordrechts Museum.

Japanse prentkunst als inspiratie
Japanmuseum SieboldHuis heeft Faassen voor deze tentoonstelling de opdracht gegeven om zich te laten inspireren door de rijke Japanse cultuur en de vrouwen in de prenten van Utagawa Kunisada.  In Japan duidt men de vergankelijkheid en de daarbij behorende emotie aan als mono no aware. Schoonheid en verval is een terugkerend onderwerp in het werk van Faassen.

Aziatische vrouwen in luxe kimono's, mystieke landschappen en voorstellingen van bloeiende kersenbloesem in 'De dingen die voorbij gaan' worden opgebouwd uit verschillende lagen fotografie en schilderkunst. Hierbij vormt verdwijnen en verschijnen van het beeld een rode draad. De laag craquelé waarmee de tijd aan het werk is toegevoegd, benadrukt het contrast tussen schoonheid en verval. De tentoonstellingstitel, geleend van Louis Couperus verwijst ook naar deze tijdelijkheid van dingen.

Gelijktijdig met ‘De dingen die voorbij gaan. Fotografisch werk van Casper Faassen’ toont Japanmuseum SieboldHuis een Europese primeur met ‘Kunisada. Drama en schoonheid’, waarin ruim 130 prenten van de meest productieve en succesvolste Japanse prentkunstenaar van de eerste helft van de 19de eeuw te bewonderen zijn.
 
Aziatische schoonheid in kimono
door Casper Faassen
 
- einde persbericht -
Noot voor de redactie:

Voor meer informatie en/of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Marjolijn Goos
goos@sieboldhuis.org of 071-51255390.

Japanmuseum SieboldHuis, Rapenburg 19, 2311 GE Leiden.
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00 - 17.00 uur.
Entree: € 8,00/ MK geldig / kinderen t/m 12 jaar gratis
Wijzig uw gegevens of meld u af voor persberichten van Japanmuseum SieboldHuis

Verzorgd door MailingLijst