Sieboldhuis PERSBERICHT
PERSBERICHT: Tjepke Zijlstra winnaar foto-wedstrijd 'Japan & Nederland'
27 oktober 2016
Tijdens de feestelijke opening van de foto-expositie ‘Japan & Nederland’ op 27 oktober in Japanmuseum SieboldHuis werden de beste fotografen van de fotowedstrijd bekend gemaakt. De foto's in de expositie zijn onderdeel van een internationale fotowedstrijd, georganiseerd door Inclusive Works in samenwerking met Japanmuseum SieboldHuis, waaraan fotografen uit zowel Nederland als Japan meewerken. De beelden tonen de invloeden van vierhonderd jaar handel, communicatie, culturele en economische uitwisseling tussen Nederland en Japan. Uit 270 inzendingen selecteerde de jury 20 foto’s die van 28 oktober t/m 11 december in Japanmuseum SieboldHuis te zien zijn, daarna worden de werken geëxposeerd in Utrecht, Hirado en Deshima in Japan.

De winnaars
De jury bestaande uit de burgemeester van Utrecht, Jan van Zanen; Wethouder gemeente Leiden, Robert Strijk; Directeur Japanmuseum SieboldHuis Kris Schiermeier; President van Komori International Europe B.V. Akihiro Komori; Directeur Hitachi Construction Machinery, Makato Yazawa en de tweede secretaris van de Japanse ambassade in Nederland Rie Nagasaki hebben naast hun persoonlijke fotoselectie ook een top 3 gekozen. De foto ‘Hajime, the art of action’ van Tjepke Zijlstra werd als allerbeste beoordeeld. De tweede prijs werd uitgereikt aan Thea Simon voor ‘Our kitchen table’ en de derde prijs ging naar Joyce Aalsma met haar foto ‘Tulips and Windmill Papercraft’.

De expositie
De geselecteerde foto’s tonen een grote diversiteit aan thema's als natuur, cultuur, architectuur, eten, animatie en design. De inzendingen vormen een visuele documentatie van de diverse invloeden die beide landen op elkaar hebben. Het doel van de fotowedstrijd wordt verwoord door Laura Coello Eertink, directeur van Inclusive Works: 'Het verkrijgen van kennis en inzichten in andere culturen zorgt voor meer interesse en begrip voor de cultuur en de mensen. Het verkleint de mentale afstand tussen jezelf en de 'ander' (persoon of cultuur). Het kan zelfs tot gevolg hebben dat je (mentale) connecties maakt met de andere culturen en personen. Dit leidt vaak tot meer tolerantie, respect en acceptatie van de 'andere' cultuur. In het nastreven van onze missie 'het creëren ven een inclusievere samenleving' moeten wij soms bij het begin beginnen: bij initiatieven die kennis en inzicht van andere culturen overbrengen. Dat is het doel van de fototentoonstelling 'Japan & Nederland'.

De foto expositie is van 28 oktober t/m 11 december 2016 in Japanmuseum SieboldHuis te zien.
 
- einde persbericht -
Op de foto van links naar rechts:
Directeur Inclusive Works Laura Coello Eertink, 3e prijswinnaar, 1e prijswinnaar en 2e prijswinnaar en directeur Japanmuseum SieboldHuis Kris Schiermeier

Noot voor de redactie:

Over Inclusive Works

Inclusive Works werkt aan een samenleving die niet uit- maar insluit. Hoe bereiken wij dat?
•    Wij geven advies aan organisaties over hoe zij diversiteit in hun dagelijkse werk tot stand kunnen brengen.
•    Wij ontwikkelen en voeren projecten uit om duurzame relaties tussen individuen onderling en groepen in de samenleving op te bouwen.
•    Wij voeren hoogwaardig onderzoek uit dat inzicht verschaft in de processen en motieven van beslissingen en acties.
•    Wij verrichten evaluaties, van ons eigen werk maar ook van de initiatieven van anderen.
Contact persoon: Laura Coello Eertink, tel. 06-48229686
www.inclusiveworks.eu

Over Japanmuseum SieboldHuis
Japanmuseum SieboldHuis biedt in een historisch Hollands huis aan het Rapenburg in Leiden het mooiste uit het oude Japan. Alle objecten zijn tussen 1823 en 1829 verzameld door de Beierse Arts Philipp Franz von Siebold, die dit huis heeft bewoond. Naast de vaste collectie zijn er tijdelijke tentoonstellingen over Japan gerelateerde onderwerpen en is het tevens het officiële Japan centrum in Nederland.

Voor meer informatie en/of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Marjolijn Goos
goos@sieboldhuis.org of 071-51255390.

Japanmuseum SieboldHuis, Rapenburg 19, 2311 GE Leiden.
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00 - 17.00 uur.
Entree: € 8,00/ MK geldig / kinderen t/m 12 jaar gratis
Wijzig uw gegevens of meld u af voor persberichten van Japanmuseum SieboldHuis

Verzorgd door MailingLijst