Sieboldhuis PERSBERICHT
Ervaar 'Het gemaakte landschap' in Japanmuseum SieboldHuis
16 juni 2017 - 3 september 2017
Vanaf 16 juni toont Japanmuseum SieboldHuis de tentoonstelling 'Het gemaakte landschap. Foto's van Shibata Toshio', waarin de Japanse landschapsfotograaf de grootschalige weg- en waterbouwkundige constructies in onbewoonde gebieden in beeld brengt. Met deze fototentoonstelling laat het museum het indrukwekkende spanningsveld tussen het menselijk ingrijpen en de kracht van de natuur zien. Vanuit het perspectief van Shibata ervaart u de schoonheid van het gemaakte landschap.

Shibata Toshio (1949, Tokyo) vertrok na het voltooien van zijn studie aan de Tokyo National University of Fine Arts and Music naar Europa. Na zijn verblijf in Nederland en een studie in België keerde Shibata na vier jaar weer terug naar Japan. Hij besefte dat zijn kijk op zijn geboorteland veranderd was en ontdekte de visuele schoonheid en grootsheid van het menselijk ingrijpen in het Japanse landschap. Civieltechnische constructies zoals stuwdammen, meren, bermen en bruggen staan centraal in zijn werk. Door het gekozen perspectief kijk je niet meer naar de functionaliteit van de voorzieningen maar ervaar je de esthetiek van de infrastructuur. Zijn compositie toont hoe de natuur het menselijke ingrijpen weer terugwint door natuurlijke verschijnselen zoals weersomstandigheden, corrosie, erosie, begroeiing, waterstromen en landsverschuivingen. Shibata’s met grootformaat camera vastgelegde foto’s stralen een onwerkelijke sfeer uit, doordat referenties naar tijd, plaats en schaal ontbreken. Zijn mysterieuze taferelen worden alom geprezen en zijn van een tijdloze, abstracte en schilderachtige kwaliteit.

Naast het Japanse landschap worden in deze tentoonstelling ook een reeks bruggen uit de Benelux vanuit een ander perspectief belicht. Hij ontving meerdere internationale prestigieuze prijzen waaronder de Japanse ‘Kimura Ihei Award’. Shibata’s werk is onder andere opgenomen in de collecties van Museum of Contemporary Art in Chicago, het Sprengel Museum in Hannover, het Centre National de la Photographie in Parijs, het Museum of Modern Art in New York, het Metropolitan Museum of Art in New York, het Museum of Fine Arts in Houston en het San Francisco Museum of Modern Art.

Gelijktijdig met ‘Het gemaakte landschap. Foto’s van Toshio Shibata’ is er de tentoonstelling ‘Tohoku Girls. Kokeshi-poppen uit Japan’ op de tweede verdieping van Japanmuseum SieboldHuis. In deze tentoonstelling laten ruim tweehonderd houten poppen hun unieke karakter zien.
 
Okawa Village, Tosa County, Kochi Prefecture
2007, (c) Shibata Toshio
 
Juocho, Hitachi City, Ibaraki Prefecture

2008, (c) Shibata Toshio


 
Nikko City, Tochigi Prefecture
 2013, (c) Shibata Toshio
 
- einde persbericht -
Noot voor de redactie:

Voor meer informatie en/of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Marjolijn Goos
goos@sieboldhuis.org of 071-51255390.

Japanmuseum SieboldHuis, Rapenburg 19, 2311 GE Leiden.
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00 - 17.00 uur.
Entree: € 8,00/ MK geldig / kinderen t/m 12 jaar gratis
Wijzig uw gegevens of meld u af voor persberichten van Japanmuseum SieboldHuis

Verzorgd door MailingLijst