Sieboldhuis Nieuwsbrief juli 2017
Nu te zien: Het gemaakte landschap. Foto's van Shibata Toshio
16 juni 2017 - 3 september 2017

Bekijk het Japanse landschap door de ogen van Shibata Toshio. Grootschalige weg- en waterbouwconstructies in onbewoonde gebieden veranderen in zijn hedendaagse fotografie tot mysterieuze taferelen.

Naast het Japanse landschap worden in deze tentoonstelling ook een reeks bruggen uit de Benelux vanuit een ander perspectief belicht. Shibata’s met grootformaat camera vastgelegde foto’s stralen een onwerkelijke sfeer uit, want referenties naar tijd, plaats en schaal ontbreken. Bezoek de tentoonstelling in Japanmuseum SieboldHuis en ervaar de schoonheid van het gemaakte landschap.

Voor meer informatie over de tentoonstelling klik hier.

 
Nu te zien: Tohoku Girls. Kokeshi-poppen uit Japan
23 juni 2017 - 3 september 2017
Ontmoet een grote privécollectie traditionele kokeshi-poppen in Japanmuseum SieboldHuis. De karakteristieke handgemaakte houten poppen tonen de liefde en ambachtelijke vaardigheden van de poppenmakers uit Tohoku. De oplettende kijker ontdekt al snel de verschillende stijlen en de grote diversiteit in kleur, vorm, beschildering en karakter van de dames.

Bij deze tentoonstelling worden verschillende activiteiten georganiseerd. Bekijk hier het actuele activiteiten programma.

Voor meer informatie over de tentoonstelling klik hier.
 
Kadotip! Originele kokeshi-poppen uit Japan
Altijd al je eigen kokeshi-pop willen hebben? Twee kokeshi-makers uit Japan hebben voor de tentoonstelling 'Tohoku girls. Kokeshi poppen uit Japan' een unieke kokeshi-pop ontworpen.
De kokeshi beeldt O-Ine af, de dochter van Siebold. De bloem op de kokeshi is dan ook erg toepasselijk: een hortensia. Elke kokeshi-pop is uniek en er is een beperkte voorraad aanwezig in onze museumwinkel. Dus wees er snel bij want op=op. 
 
Tekenwedstrijd: Maak je eigen kokeshi-familie
23 juni 2017 - 3 september 2017
Laat je inspireren door 'Tohoku girls. Kokeshi-poppen uit Japan' en teken, schilder, kleur, knip of plak je eigen kokeshi-familie en win aan originele Japanse kokeshi-pop. Deelname formulier is verkrijgbaar bij de balie. De kokeshi-familie kan worden ingeleverd t/m 3 september.
 
Workshop: Kokeshi Papercraft
15 juli 2017
Maak van een plat stuk papier een driedimensionaal papercraftmodel met niet meer dan een schaar, lijm en een vouwbeen.

Japan staat bekend om origami, de kunst van het papier vouwen zonder te knippen. Naast deze prachtige papierkunst is de papercraft, het maken van driedimensionale papieren modellen, helemaal de rage in Japan. Tijdens de workshop Kokeshi Papercrafts is er keus uit het maken van een kokeshi, een maneki-neko, een daruma wenspop en zelfs een aantal Pokémon, waardoor dit ook een leuke workshop samen met uw (klein)kind is.

Datum: Zaterdag 15 juli 2017, 14.00 – 15.00 uur
Kosten: €10,- (excl. Museumentree. Inclusief materiaalkosten)

Voor meer informatie en reserveren klik hier.
 
Rondleiding: Tohoku Girls
16 juli 2017

Deze zomer heeft Japanmuseum SieboldHuis een grote privécollectie handgemaakte poppen te logeren. Op het eerste gezicht zien ze de dames er allemaal hetzelfde uit, maar schijn bedriegt. Tijdens deze rondleiding komt u meer te weten over de unieke dames met hun veelzijdige karakters. 

Datum: 16 juli, 14.00 – 15.00 uur
Kosten: Gratis (Exclusief museumentree)

Voor meer informatie en reserveren klik hier.

 
Verzamelaar op zaal / Meet the collector
22 juli 2017

Tussen 14.00 – 15.00 uur is verzamelaar Janet Bernard aanwezig in de tentoonstelling om uitleg te geven over haar bijzondere verzameling kokeshi.

De poppen in de tentoonstelling ‘Tohoku Girls. Kokeshi-poppen uit Japan’ komen allemaal uit haar privécollectie. Ze maakte voor het eerst kennis met een kokeshi op een regenachtige dag in Tokyo in een favoriete antiekwinkel. Het was nooit de bedoeling van mevrouw Bernard een verzameling te vormen, deze kwam op geheel natuurlijke wijze tot stand. In haar collectie zijn alle belangrijke stijlen en de meeste toonaangevende makers van toen en nu vertegenwoordigd.

Datum: 22 juli, inloop tussen 14.00 – 15.00 uur / 22nd of July, between 14.00 - 15.00 o'clock
Kosten: Gratis (Exclusief museumentree)
Reserveren: Niet nodig

Voor meer informatie klik hier.


 
Workshop: Kokeshi beschilderen
29 juli 2017
Laat u inspireren door de tentoonstelling 'Tohoku Girls. Kokeshi-poppen uit Japan' en ga zelf aan de slag in deze workshop, waar u uw eigen popje zal beschilderen.

Kokeshi zijn vaak met bloemen beschilderd en tijdens de workshop komt u meer te weten over de symbolische waarden van verschillende bloemen in de Japanse cultuur. Daarna schildert u uw eigen kokeshi, die u mee naar huis kunt nemen als een zelfgemaakt en dus uniek souvenir.

Datum: Zaterdag 29 juli 2017, 14.00 – 15.00 uur
Kosten:
€10,- (excl. Museumentree. Inclusief materiaalkosten)

Voor meer informatie en reserveren klik hier.
 
Rondleiding: Tohoku girls
30 juli 2017
Deze zomer heeft Japanmuseum SieboldHuis een grote privécollectie handgemaakte poppen te logeren. Op het eerste gezicht zien ze de dames er allemaal hetzelfde uit, maar schijn bedriegt. Tijdens deze rondleiding komt u meer te weten over de unieke dames met hun veelzijdige karakters.

Datum: 30 juli, 14.00 – 15.00 uur
Kosten:
Gratis (Exclusief museumentree)

Voor meer informatie en reserveren klik hier.

 
Laatste plaatsen voor MuseumJeugdUniversiteit najaar 2017
Verschillende musea in heel Nederland organiseren collegereeksen, speciaal voor nieuwsgierige kinderen van 8 tot en met 12 jaar. Dit najaar start er in Japanmuseum SieboldHuis weer een collegereeks waarin experts je van alles over Japan vertellen.
College programma 2017:
 • Zondag 10 september, 11.00 - 12.00 uur.
  Hoe overleef ik in Japan? Door: Kris Schiermeier
 • Zondag 8 oktober, 11.00 - 12.00 uur.
  Wat vertellen landkaarten uit Japan? Door: Martijn Storms
 • Zondag 12 november, 11.00 - 12.00 uur.
  Hoe maak je een manga? Door: Peter van der Toorn
 • Zondag 10 december, 11.00 - 12.00 uur
  Welke samoerai schuilt er achter het masker? Door: Bas Verberk

Er zijn nog maar een paar plaatsen beschikbaar dus schrijf je snel in.

Voor meer informatie en aanmelden klik hier.

Wijzig uw gegevens of meld u af

Verzorgd door MailingLijst