Sieboldhuis PERSBERICHT
Modern Japans lakwerk in Japanmuseum SieboldHuis
16 september 2017 - 26 november 2017
Van 16 september tot en met 26 november 2017 presenteert Japanmuseum SieboldHuis de tentoonstelling ‘Lak. Modern Japans lakwerk’. Deze tentoonstelling toont objecten van elf Japanse kunstenaars die de kostbare klassieke lakwerktechniek toepassen in hedendaagse werk.

De deelnemende kunstenaars van ‘Lak. Modern Japans lakwerk’ zijn gevestigde namen in de Japanse kunstwereld en hun werk is een afspiegeling van de hedendaagse lakcultuur in Japan. Velen van hen zijn als docent verbonden aan Japanse academies en leiden een nieuwe generatie kunstenaars op die samen de toekomst van urushi (lakwerk) bepalen.

Lakwerk wordt vandaag de dag nog actief onderwezen aan Japanse kunstacademies in Tokyo, Kyoto, Naha (Okinawa), Wajima en Kanazawa. De studenten ondergaan een strenge training, waarin ze leren om het kostbare materiaal laagje voor laagje op te bouwen en te polijsten tot een perfect egaal oppervlak. Daarna specialiseert de kunstenaar zich in een van de klassieke decoratietechnieken, zoals maki-e (gesprenkeld goudpoeder), chinkin (graveerwerk) of raden (parelmoerwerk). Het maken van een enkel kunstwerk kan maanden tot jaren in beslag nemen en vergt enorme precisie en doorzettingsvermogen. Wat niet veel mensen weten is dat de klassieke techniek tegenwoordig ook wordt toegepast in de hedendaagse kunstuitingen. Hierdoor is het lakambacht langzaam getransformeerd tot autonome kunstvorm. Naast traditionele kommen en lakdozen worden nu ook enorme schilderijen en metershoge sculpturen gemaakt. Door deze moderne toepassingen wordt dit eeuwenoude ambacht in stand gehouden voor de toekomst.

De objecten in ‘Lak. Modern Japans lakwerk’ tonen het spanningsveld tussen het behoud van het oude en de zoektocht naar het nieuwe. Klassieke motieven, technieken en materialen zijn duidelijk herkenbaar in de moderne werken. Zoals bijvoorbeeld de traditionele kleurstelling rood/zwart in het laksculptuur van Kawaguchi Mitsuru, het gebruik van schelpenmotieven en goudpoeder in de objecten van Mitamura Arisumi of de subtiele sprankeling van parelmoer in het kleine doosje van Sasaki Tatsuro en het wandpaneel van Murata Koken. Deze tentoonstelling is een hoogwaardige aanvulling op de 19e -eeuwse lakkommen, -dozen en -kwasten die te bewonderen zijn in de vaste opstelling van Japanmuseum SieboldHuis en geeft een duidelijk beeld van de veelzijdigheid en de toekomst van urushi, wat de tentoonstelling een must see maakt voor liefhebbers van lakwerk.

Gelijktijdig met ‘Lak. Modern Japans lakwerk’ brengt Japanmuseum SieboldHuis ‘Japan in kaart’.
De reisverslagen, geïllustreerde atlassen, kleurrijke landkaarten, punctuele routebeschrijvingen, gedetailleerde etsen en verschillende historische documenten nemen u mee op reis naar het Japan van de 18de en 19de eeuw.
 
Kawaguchi Mitsuru
Titel: Space of Memory
Technieken: Kanshitsu laksculptuur, zilverinleg
Formaat: 53 x 99 x 11
 
Mitamura Arisumi
Titel: Life is there
Technieken: Lak op hout, maki-e (gesprenkeld goudpoeder)
Formaat: 80 x 12 x 39
 
Sasaki Tatsuro
Titel: Natural beauty
Technieken:  kawarinuri (compositie met diverse kleurlakken), raden (parelmoerinleg), bladgoud
Formaat: 18 x 18 x 4.5
 
Murata Koken
Titel: Spirit of life
Technieken: wandsculptuur/lakpaneel, raden (parelmoerinleg), bladzilver
Formaat: 108 x 93 x 5


 
- einde persbericht -
Noot voor de redactie:

Voor meer informatie en/of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Marjolijn Goos
goos@sieboldhuis.org of 071-51255390.

Japanmuseum SieboldHuis, Rapenburg 19, 2311 GE Leiden.
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00 - 17.00 uur.
Entree: € 8,00/ MK geldig / kinderen t/m 12 jaar gratis
Wijzig uw gegevens of meld u af voor persberichten van Japanmuseum SieboldHuis

Verzorgd door MailingLijst