Sieboldhuis PERSBERICHT
Persbericht: Stedenband Leiden - Nagasaki gevierd met wandelgids
24 november 2017
Op vrijdag 24 november werd in Nagasaki, Japan, de bijzondere relatie tussen Leiden en Nagasaki bevestigd met een officiële stedenband. Ter ere van deze gebeurtenis ontwikkelde Japanmuseum SieboldHuis een wandelgids met een route door de Leidse binnenstad langs vele plaatsen die Japan en Leiden verbindt.

Nederland en Japan, maar vooral Leiden en Nagasaki hebben een lange relatie en een warme vriendschapsband opgebouwd. De handelspost Deshima en Philipp Franz von Siebold (1796- 1866) spelen hierbij een belangrijke rol. In de baai van Nagasaki ligt het kunstmatige eilandje Deshima. Dit eilandje was ruim 200 jaar een Nederlandse handelspost. In die tijd was Japan afgesloten van de buitenwereld. Deshima was een van de weinige plekken waar de westerse wereld en Japan met elkaar in contact kwamen. Philipp Franz von Siebold, naamgever van Japanmuseum SieboldHuis, heeft van 1823 tot 1829 op het eilandje gewoond en in die periode het grootste gedeelte van zijn collectie bijeengebracht.
De Omotemonbashi brug was de verbinding van Deshima met het vasteland van Nagasaki, en dus ook de verbinding van Japan met de westerse wereld. Jarenlang is er gewerkt aan de restauratie van deze brug.  Ook nu speelt deze brug weer een verbindende rol tussen Japan en Nederland. Want voorafgaand aan de officiële opening van de gerestaureerde brug ondertekenden burgemeester Lenferink van Leiden en burgemeester Taue van Nagasaki de stedenbandverklaring.

Als geschenk voor deze stedenband overhandigde Burgemeester van Leiden, Henri Lenferink aan Tomihisa Taue, de burgermeester van Nagasaki, de wandelgids ‘Japan in Leiden’ . Deze tweetalige wandelgids (Japans en Nederlands) is uitgegeven door Japanmuseum SieboldHuis ter gelegenheid van de ondertekening van de stedenband. De wandelgids benadrukt de unieke historische relatie tussen Japan en Leiden en is nu ook verkrijgbaar in de museumwinkel voor €9,50 .

 
Over Japanmuseum SieboldHuis
Japanmuseum SieboldHuis biedt in een historisch Hollands huis aan het Rapenburg in Leiden het mooiste uit het oude en nieuwe Japan: prenten, lakwerk, keramiek, fossielen, herbaria, geprepareerde dieren, munten, kleding, oude landkaarten en honderden andere schatten. Alle objecten zijn tussen 1823 en 1829 verzameld door de Beierse arts Philipp Franz von Siebold.

Naast de vaste collectie biedt Japanmuseum SieboldHuis tijdelijke tentoonstellingen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Met van 8 december t/m 27 mei 2018 de tentoonstelling 'De gemaskerde krijger. Het strijdtoneel van de samurai' waarin kostbare pronkstukken, zoals zwaarden, kamerschermen, kimono, wapenrustingen, helmen en maskers de verwantschap van de samurai-cultuur met het nō-theater illustreren.
Het SieboldHuis is tevens het officiële Japancentrum dat uiting geeft aan de wetenschappelijke, culturele en economische relaties tussen Nederland en Japan.

Bezoekersinformatie

Japanmuseum SieboldHuis, Rapenburg 19, 2311 GE Leiden
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00 - 17.00 uur
Entree: €8,00/ MK geldig / kinderen t/m 12 jaar gratis
www.sieboldhuis.org
info@sieboldhuis.org
 
- einde persbericht -
Noot voor de redactie:

foto: Dhr. Henri Lenferink, burgemeester van Leiden en Dhr. Tomihasa Taue, burgemeester van Nagasaki

Voor meer informatie en/of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Marjolijn Goos
goos@sieboldhuis.org of 071-51255390.

Japanmuseum SieboldHuis, Rapenburg 19, 2311 GE Leiden.
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00 - 17.00 uur.
Entree: € 8,00/ MK geldig / kinderen t/m 12 jaar gratis
Wijzig uw gegevens of meld u af voor persberichten van Japanmuseum SieboldHuis

Verzorgd door MailingLijst