Sieboldhuis PERSBERICHT
De gemaskerde krijger. Het strijdtoneel van de samurai.
8 december 2017 - 27 mei 2018
Japanmuseum SieboldHuis toont van 8 december 2017 t/m 27 mei 2018 ‘De gemaskerde krijger. Het strijdtoneel van de samurai.’ In deze tentoonstelling spelen de maskers van de beroemde samurai en de maskers uit het nō-theater de hoofdrol. Spectaculaire kunstobjecten uit museale-, internationale- en privécollecties zoals zwaarden, wapenrustingen, kamerschermen, kimono en helmen illustreren de schoonheid en kracht van de samurai-cultuur en de relatie met het nō-theater.

De fascinerende samurai uit het oude Japan waren naast gevaarlijke krijgers ook beschermheren van kunst en wetenschap en hadden een verfijnde culturele levensstijl. Zij beoefenden verschillende kunstuitingen zoals kalligrafie, ikebana, schilderkunst en de theeceremonie. Opvallend is de passie waarmee de grote krijgsheren het nō-theater bestudeerden, aanschouwden en zelfs beoefenden. Hun liefde voor de schone kunsten werd doorgevoerd op het strijdtoneel.

De indrukwekkende wapenrusting was voor de samurai niet alleen een draagbaar pantser dat hen beschermde in de strijd, maar gaf ook waardigheid en uitdrukking aan hun persoonlijkheid en status. De maskers, helmen, harnassen en zwaarden werden gemaakt door de allerbeste handwerkslieden. Er werd gebruik gemaakt van kostbare metalen, schitterend lakwerk en waardevolle stoffen. Het merendeel van deze pronkstukken is nog niet eerder aan het publiek getoond.

Catalogus en activiteiten
Ter gelegenheid van deze tentoonstelling verschijnt er in samenwerking met Leiden University Press een inhoudelijke en rijk geïllustreerde catalogus geschreven door gastconservator Bas Verberk. Deze catalogus zal te verkrijgen zijn in de museumwinkel. Daarnaast worden er in het kader van deze tentoonstelling verschillende activiteiten, lezingen en rondleidingen georganiseerd. Bekijk het actuele programma op www.sieboldhuis.org.

Mede mogelijk gemaakt door:

 
De invloed van nō-theater op samurai-wapenrusting
Nō-masker links:
Masker, Hanakobu Akujō, privécollectie
Azuchi- Momoyama-periode     
Japans cypressenhout
h. 21.5 cm, b. 17 cm

Samurai-masker rechts:

Masker, Ressei-men, privécollectie
Vroege Edo-periode / Azuchi-Momoyama-periode     
IJzer, lakwerk, zijde, paardenhaar
h. 13 cm, b. 16 cm

Het theatermasker van het type akujō toont een nauwe verwantschap met het krijgersmasker, de ressei-men. Akujō is een masker dat wordt gebruikt voor de rollen van zeer krachtige en angstaanjagende oudere mannen en is ontworpen om afschrikwekkend over te komen. Het nō-theatermasker heeft opgezwollen aderen op het voorhoofd. De wenkbrauwen staan agressief en de ogen stralen kracht en felheid uit. Beiden bedekken de ogen en het voorhoofd niet. De neus en de spieren rond de jukbeenderen zijn op dezelfde manier vormgegeven. Ze hebben dezelfde rondingen en scherpe vouwen die agressie en kracht uitdrukken. Dat de krijgsheren juist dit type masker verkozen als onderdeel van hun wapenrusting is niet onbegrijpelijk. Het straalt intimiderende agressie en bovennatuurlijke kracht uit, eigenschappen die een krijgsheer goed van pas kwamen.
 
Over Japanmuseum SieboldHuis
Japanmuseum SieboldHuis biedt in een historisch Hollands huis aan het Rapenburg in Leiden het mooiste uit het oude en nieuwe Japan: prenten, lakwerk, keramiek, fossielen, herbaria, geprepareerde dieren, munten, kleding, oude landkaarten en honderden andere schatten. Alle objecten zijn tussen 1823 en 1829 verzameld door de Beierse arts Philipp Franz von Siebold.

Naast de vaste collectie biedt Japanmuseum SieboldHuis tijdelijke tentoonstellingen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Het is tevens het officiële Japancentrum dat uiting geeft aan de wetenschappelijke, culturele en economische relaties tussen Nederland en Japan.

Bezoekersinformatie
Japanmuseum SieboldHuis, Rapenburg 19, 2311 GE Leiden
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00 - 17.00 uur
Entree: €8,00/ MK geldig / kinderen t/m 12 jaar gratis
www.sieboldhuis.org
info@sieboldhuis.org
 
- einde persbericht -
Noot voor de redactie:

Voor meer informatie en/of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Marjolijn Goos
goos@sieboldhuis.org of 071-51255390.

Japanmuseum SieboldHuis, Rapenburg 19, 2311 GE Leiden.
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00 - 17.00 uur.
Entree: € 8,00/ MK geldig / kinderen t/m 12 jaar gratis
Wijzig uw gegevens of meld u af voor persberichten van Japanmuseum SieboldHuis

Verzorgd door MailingLijst