Het nieuwe nummer van het tijdschrift Lezen is verschenen! -
Nieuwsbrief Stichting Lezen
Nieuws van Stichting Lezen
In deze nieuwsbrief
• Lezen 4, 2017
• Vmbo studiemiddag 26 januari
• Vroegboekkorting Lezen Centraal
• Kwestie van Lezen deel 14
• Als lezen niet vanzelf gaat
• Wetenschappelijk congres Stichting Lezen
• Een gesprekje over 30 miljoen woorden
• Aanmelden voor De Weddenschap kan nog steeds
• Meer lezen?
 Lezen 4, 2017
In dit nummer onder meer aandacht voor:

- Geillustreerde non-fictie
- De Nationale Mediatheektrofee
- Leesmotivatie
- Vakbreed leesonderwijs
- Winnaars van de Dioraphte Literatour Prijs
- Jonge kinderboekauteurs
- De Nationale Voorleesdagen

En nog veel meer moois over lezen en leesbevordering.

Lees verder
 Vmbo studiemiddag 26 januari
LEZEN = MAATWERK

vrijdag 26 januari 2018 Beatrixgebouw Utrecht.


Een inspirerende en informatieve studiemiddag over lezen en leesbevordering in het vmbo

Leesbevordering in het vmbo is een kwestie van maatwerk. Dat blijkt ook weer uit het laatste onderzoek naar leesbevordering in het vmbo dat Stichting Lezen heeft laten uitvoeren onder docenten. Het staat of valt bij betrokken docenten met kennis van zaken, een gevarieerde boekencollectie op school en een sterk verankerd leesbevorderingsbeleid. Kijk voor meer informatie over programma en inschrijving op de site.
Lees verder
 Vroegboekkorting Lezen Centraal

11 april 2018 in de Harmonie in Leeuwarden

Ik zie, ik zie wie jij niet ziet… Hoe lezen kan verruimen en verrijken.

Literatuur ontregelt. Boeken zetten aan tot denken en kunnen voor een frisse blik zorgen. Opgaan in een verhaal, meeleven met personages – dat vergroot het inlevingsvermogen en scherpt het zelfbeeld. Lezen draagt zo niet alleen bij aan persoonlijke vorming maar ook aan burgerschapsvorming.
Dat gaat echter alleen op als (kinder-)literatuur breed en divers is, geen stereotypen bevestigt en een waarachtige afspiegeling vormt van de samenleving. Lezen Centraal gaat hier nader op in, onder het motto: ‘Ik zie, ik zie wie jij niet ziet… Hoe lezen kan verruimen en verrijken.’

Profiteer van de vroegboekkorting en schrijf voor 1 januari in. 
Betaal geen € 175,- maar € 140,-
Lees verder
 Kwestie van Lezen deel 14
Creatief schrijven en lezen combineren op de middelbare school

Schrijven heeft een opvallend goed imago onder jongeren. Relatief veel jongeren schrijven al uit zichzelf. Aangezien creatief schrijven een natuurlijke koppeling heeft met lezen, kan aandacht hiervoor op school een weg zijn naar het lezershart van de tieners.
Lees verder
 
 Als lezen niet vanzelf gaat
Een goede leesvaardigheid is in onze geletterde maatschappij van zeer groot belang. Het is een basisvaardigheid die nodig is op school, thuis, onderweg en in het vervolgonderwijs. Een goede leesvaardigheid is belangrijk voor schoolsucces en maatschappelijk functioneren.
Lees verder
 Wetenschappelijk congres Stichting Lezen
Op donderdag 13 december 2018 vindt het tweejaarlijkse wetenschappelijk congres van Stichting Lezen plaats. Thema is dit keer Leesmotivatie. Schrijf de datum vast in uw agenda.
Het geheim van succesvolle leesbevordering is leesmotivatie. Maar hoe doe je dat, van een kind een gemotiveerde lezer maken? Tijdens het wetenschappelijk congres van Stichting Lezen staat deze vraag centraal. In een plenair ochtendprogramma buigen we ons over de vraag wat (lees)motivatie precies is, en zoomen we in op de leesmotivatie van de huidige generatie kinderen en jongeren. In de middag laten diverse wetenschappers hun licht schijnen op hoe de leesmotivatie van kinderen en jongeren het beste kan worden gestimuleerd.
Het congres is bedoeld voor alle wetenschappers, beleidsmakers, schoolleiders, educatief specialisten, taal- en leescoördinatoren, uitgevers, bibliotheekmedewerkers, docenten en andere geïnteresseerden die meer willen weten over het hoe en waarom van leesmotivatie.

 Een gesprekje over 30 miljoen woorden
In het kader van BoekStart is een e-learning module Taalstimulering door voorlezen gemaakt. Deze e-learning helpt JGZ-professionals bij het bespreken van het belang van voorlezen met ouders. 
Lees verder
 Aanmelden voor De Weddenschap kan nog steeds
Inmiddels is het alweer een maand geleden dat LAKSHMI, Lennart en Iris alledrie de landelijke aftrap hebben gedaan van De Weddenschap. 
De leescoaches hebben met de leerlingen gepraat over het belang van lezen en hun motivatie om mee te doen. Op de Facebookpagina en het Instagram account van De Weddenschap zijn de foto's en filmpjes te zien. Aanmelden voor De Weddenschap kan nog steeds!
 Meer lezen?
Wilt u naast de nieuwsbrief ook ons tijdschrift ontvangen?
Vul het formulier op de website in en u ontvangt ons tijdschrift 4 x per jaar.
  

Deze nieuwsbrief is verstuurd naar . Klik om uw voorkeuren te beheren of om uzelf uit te schrijven.

© 2017 Stichting Lezen - www.lezen.nl - Tel 020 6230566
Verzorgd door MailingLijst