Header corners
Like glyph Tweet glyph Forward glyph
Sieboldhuis PERSBERICHT
Spectaculaire nō-dans in Japanmuseum SieboldHuis bij 'De gemaskerde krijger'
17 februari 2018
Vandaag bezocht de Japanse afvaardiging van The Association for the Research and Preservation of Japanese Helmets and Armor Leiden tijdens het internationale Japanese Armor Society Symposium. Een belangrijk onderdeel van deze meerdaagse bijeenkomst was een bezoek aan Japanmuseum SieboldHuis en de tentoonstelling ‘De gemaskerde krijger. Het strijdtoneel van de samurai.’ In deze tentoonstelling spelen de maskers van de beroemde samurai en de maskers uit het nō-theater de hoofdrol. Unieke kunstobjecten uit museale-, internationale- en privécollecties zoals zwaarden, wapenrustingen, kamerschermen, kimono en helmen illustreren de schoonheid en kracht van de samurai-cultuur.

The Association for the Research and Preservation of Japanese Helmets and Armor werd in 1961 opgericht in Japan met als doel om het onderzoek naar en het behoud van de Japanse samurai wapenrustingen te waarborgen. Sinds 2017 is de westerse tak opgericht en die heeft als doel om de internationale kennis uit te wisselen en organiseerde het symposium in Europa. Directeur Kris Schiermeier ontving samen met gastconservator Bas Verberk de delegatie met toonaangevende verzamelaars en experts in Japanmuseum SieboldHuis. Omdat in de spectaculaire tentoonstelling ook de invloed van het nō-theater op de samurai-cultuur getoond wordt, werd er speciaal voor deze groep een spectaculaire nō-dansvoorstelling met de beroemde nō-acteur Masato Matsuura in de sfeervolle Panoramakamer van het museum gehouden.
 
Over 'De gemaskerde krijger. Het strijdtoneel van de samurai'
Ervaar nog tot en met 27 mei 'De gemaskerde krijger. Het strijdtoneel van de samurai' en sta oog in oog met tientallen karakteristieke maskers en gedecoreerde wapenrustingen die met trots door de samurai op het strijdtoneel werden gedragen.

De fascinerende samurai uit het oude Japan waren naast gevaarlijke krijgers ook beschermheren van kunst en wetenschap en hadden een verfijnde culturele levensstijl. Zij beoefenden verschillende kunstuitingen zoals kalligrafie, ikebana, schilderkunst en de theeceremonie. Opvallend is de passie waarmee de grote krijgsheren het nō-theater bestudeerden, aanschouwden en zelfs beoefenden. Hun liefde voor de schone kunsten werd doorgevoerd op het strijdtoneel.

De indrukwekkende wapenrusting was voor de samurai niet alleen een draagbaar pantser dat hen beschermde in de strijd, maar gaf ook waardigheid en uitdrukking aan hun persoonlijkheid en status. De maskers, helmen, harnassen en zwaarden werden gemaakt door de allerbeste handwerkslieden. Er werd gebruik gemaakt van kostbare metalen, schitterend lakwerk en waardevolle stoffen. Het merendeel van deze pronkstukken is nog niet eerder aan het publiek getoond.

Ter gelegenheid van deze tentoonstelling verschijnt er in samenwerking met Leiden University Press een inhoudelijke en rijk geïllustreerde catalogus geschreven door gastconservator Bas Verberk. Deze catalogus zal te verkrijgen zijn in de museumwinkel. Daarnaast worden er in het kader van deze tentoonstelling verschillende activiteiten, lezingen en rondleidingen georganiseerd. Bekijk het actuele programma op www.sieboldhuis.org.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door:

 
Over Japanmuseum SieboldHuis
Japanmuseum SieboldHuis biedt in een historisch Hollands huis aan het Rapenburg in Leiden het mooiste uit het oude en nieuwe Japan: prenten, lakwerk, keramiek, fossielen, herbaria, geprepareerde dieren, munten, kleding, oude landkaarten en honderden andere schatten. Alle objecten zijn tussen 1823 en 1829 verzameld door de Beierse arts Philipp Franz von Siebold.

Naast de vaste collectie biedt Japanmuseum SieboldHuis tijdelijke tentoonstellingen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Het is tevens het officiële Japancentrum dat uiting geeft aan de wetenschappelijke, culturele en economische relaties tussen Nederland en Japan.

Bezoekersinformatie
Japanmuseum SieboldHuis, Rapenburg 19, 2311 GE Leiden
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00 - 17.00 uur
Entree: €8,00/ MK geldig / kinderen t/m 12 jaar gratis
www.sieboldhuis.org
info@sieboldhuis.org
 
- einde persbericht -
Noot voor de redactie:

Voor meer informatie en/of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Marjolijn Goos
goos@sieboldhuis.org of 071-51255390.

Japanmuseum SieboldHuis, Rapenburg 19, 2311 GE Leiden.
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00 - 17.00 uur.
Entree: € 8,00/ MK geldig / kinderen t/m 12 jaar gratis
Wijzig uw gegevens of meld u af voor persberichten van Japanmuseum SieboldHuis
Footer corners

Verzorgd door MailingLijst