Sieboldhuis PERSBERICHT
PERSBERICHT Genereuze schenking voor Japanmuseum SieboldHuis
30 maart 2018
Japanmuseum SieboldHuis heeft een genereuze schenking ontvangen van Muck en Mieke Douma. De bevlogen Japanse kunstliefhebbers schonken aan het Leidse Japanmuseum ruim 600 Japanse prenten. Deze collectie bevat onder meer prenten van beroemde prentkunstenaars zoals Hokusai, Hiroshige, Kuniyoshi en Yoshitoshi met meerdere twee-, drie-, vier- en zelfs een uniek vijfluik.

Directeur Kris Schiermeier is erg verheugd met deze aanwinst. Deze schenking is tevens de start van een eigen Japanmuseum SieboldHuis-prentencollectie. Douma schenkt zijn collectie aan het SieboldHuis vanwege de goede reputatie van het museum en de hoogwaardige Japanse prenten-tentoonstellingen. Delen van de verzameling zullen te zien zijn in de komende tentoonstellingen van Japanmuseum SieboldHuis. Jaarlijks houdt het Japanmuseum een prenten-tentoonstelling. Komende winter zullen van 8 december t/m 3 maart 2019 vogels- en bloemenprenten te zien zijn.
 
Over Japanmuseum SieboldHuis
Japanmuseum SieboldHuis biedt in een historisch Hollands huis aan het Rapenburg in Leiden het mooiste uit het oude en nieuwe Japan: prenten, lakwerk, keramiek, fossielen, herbaria, geprepareerde dieren, munten, kleding, oude landkaarten en honderden andere schatten. Alle objecten zijn tussen 1823 en 1829 verzameld door de Beierse arts Philipp Franz von Siebold. De tentoongestelde objecten uit de Sieboldcollectie op de begane grond van het museum zijn in bruikleen gegeven door Naturalis Biodiversity Center, Museum Volkenkunde en de Universiteit Leiden.

Naast de vaste collectie toont Japanmuseum SieboldHuis nog t/m 27 mei 2018 de tijdelijke tentoonstelling 'De gemaskerde krijger. Het strijdtoneel van de samurai' waarin kostbare pronkstukken, zoals zwaarden, kamerschermen, kimono, wapenrustingen, helmen en maskers de verwantschap van de samurai-cultuur met het nō-theater illustreren. Het SieboldHuis is tevens het officiële Japancentrum dat uiting geeft aan de wetenschappelijke, culturele en economische relaties tussen Nederland en Japan.
 
- einde persbericht -
Noot voor de redactie:

Voor meer informatie en/of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Marjolijn Goos
goos@sieboldhuis.org of 071-51255390.

Japanmuseum SieboldHuis, Rapenburg 19, 2311 GE Leiden.
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00 - 17.00 uur.
Entree: € 8,00/ MK geldig / kinderen t/m 12 jaar gratis
Wijzig uw gegevens of meld u af voor persberichten van Japanmuseum SieboldHuis

Verzorgd door MailingLijst