Sieboldhuis PERSBERICHT
UITNODIGING PERSPRESENTATIE EN PERSBERICHT
 
UITNODIGING PERSPRESENTATIE
Japanmuseum SieboldHuis toont t/m 25 november 2018 de tentoonstelling 'Het paard in de kalebas' samengesteld door en met nieuw werk van Charlotte Dumas.

Graag nodigen wij u uit om op donderdag 14 juni om 11:00 aanwezig te zijn bij de perspresentatie van de tentoonstelling van 'Charlotte Dumas. Het paard in de kalebas' in Japanmuseum SieboldHuis. Kunstenaar Charlotte Dumas en museumdirecteur Kris Schiermeier zijn aanwezig om uw vragen te beantwoorden.

Wij vernemen graag vooraf of u hierbij aanwezig bent. S.V.P. aanmelden via goos@sieboldhuis.org
 
PERSBERICHT 'Charlotte Dumas. Het paard in de kalebas' in Japanmuseum SieboldHuis
8 juni 2018 - 25 november 2018
Japanmuseum SieboldHuis toont van 8 juni t/m 25 november 2018 de tentoonstelling 'Het paard in de kalebas' samengesteld door en met nieuw werk van kunstenaar Charlotte Dumas.
Het 12-jarige Japanse meisje Yuzu en haar paard Urara vormen samen met vijf objecten de rode draad in de tentoonstelling. Haar paard behoort tot een van de met uitsterven bedreigde Japanse paardenrassen. Door de ogen van het meisje kijken wij naar het paard, haar omgeving en de elementen die de natuur soms teisteren en dan weer koesteren.

In Japan gebruikt men het spreekwoord hyōtan kara koma, 'een paard dat uit een kalebas verschijnt', wanneer er iets volkomen onverwachts gebeurt. Het spreekwoord verwijst naar de legende van Chokara Sennin die een paard heeft dat hij uit zijn kalebas tevoorschijn kan halen als hij het nodig heeft. Het spreekwoord herinnert ons eraan dat in het leven onverwachte dingen kunnen gebeuren. De natuur is grillig en onvoorspelbaar. Dit is een belangrijk uitgangspunt voor Charlotte Dumas. Ze stelde een tentoonstelling samen waarbij de aandacht op de basale elementen van het leven ligt, op de kwetsbaarheid en tevens weerbaarheid van dit leven. Ze deed dit aan de hand van vijf eigenzinnige objecten die op een poëtische en associatieve manier onderwerpen als spel, magie, de kracht van de verbeelding maar ook de vergankelijkheid met elkaar verweven. Zo is er de kalebas (hyōtan), gebruikt als veldfles, die verwijst naar het Japanse spreekwoord. Daarnaast een bezoar, een maagsteen van een paard waaraan magische krachten werden toegeschreven; een houten speelgoedpaard als geschenk gegeven bij de geboorte van een zoon als wens voor geluk en een speciaal voor het paard van Yuzu ontworpen buikkleed (obi) als bescherming van het meest kwetsbare deel van het lichaam. Het vijfde object is een houten en met bladgoud verguld beeld van een paard afkomstig uit een tempel dat een belangrijke rol speelt bij het leven na de dood.
Deze worden omlijst door historische werken, foto's en Japanse prenten uit museale- en privécollecties, door haar eigen fotografische werk en haar nieuwe film 'Shio, 潮, tij, tide' gemaakt in Okinawa, die zijn première beleeft in deze tentoonstelling.
In 'het paard in de kalebas' geeft Charlotte Dumas haar persoonlijke kijk op de objecten en hun betekenis en geeft de bezoeker stof tot nadenken over de interactie tussen mens, dier en natuur.

Publicatie en activiteiten

Bij deze tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde boek van Charlotte Dumas en is voor €37,50 te koop in de museumwinkel. Daarnaast worden er in het kader van de tentoonstelling verschillende activiteiten, lezingen en rondleidingen georganiseerd. Bekijk het actuele programma op www.sieboldhuis.org.

Mede mogelijk gemaakt door:

 
Charlotte Dumas, Support, Imabari, 2016
 
De twaalf tekens van de dierenriem - Paard, Takeuchi Seiho, begin 20e eeuw, collectie Berbee
 
Over Japanmuseum SieboldHuis
Japanmuseum SieboldHuis biedt in een historisch Hollands huis aan het Rapenburg in Leiden het mooiste uit het oude en nieuwe Japan: prenten, lakwerk, keramiek, fossielen, herbaria, geprepareerde dieren, munten, kleding, oude landkaarten en honderden andere schatten. Alle objecten zijn tussen 1823 en 1829 verzameld door de Beierse arts Philipp Franz von Siebold.

Naast de vaste collectie biedt Japanmuseum SieboldHuis tijdelijke tentoonstellingen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Het is tevens het officiële Japancentrum dat uiting geeft aan de wetenschappelijke, culturele en economische relaties tussen Nederland en Japan.

Bezoekersinformatie
Japanmuseum SieboldHuis, Rapenburg 19, 2311 GE Leiden
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00 - 17.00 uur
Entree: €8,00/ MK geldig / kinderen t/m 12 jaar gratis
www.sieboldhuis.org
info@sieboldhuis.org
 
- einde persbericht -
Noot voor de redactie:

Voor meer informatie en/of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Marjolijn Goos
goos@sieboldhuis.org of 071-51255390.

Japanmuseum SieboldHuis, Rapenburg 19, 2311 GE Leiden.
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00 - 17.00 uur.
Entree: € 8,00/ MK geldig / kinderen t/m 12 jaar gratis
Wijzig uw gegevens of meld u af voor persberichten van Japanmuseum SieboldHuis

Verzorgd door MailingLijst