Aftrap nationale kerkenaanpak, 10 November 2018
Uitnodiging 10 November 2018
Stevenskerk, fotograaf Thea van den Heuvel
Aftrap nationale kerkenaanpak
Geachte lezer,

Op zaterdag 10 november (van 11.00 tot 14.00 uur) vindt in de Stevenskerk te Nijmegen de aftrap plaats van een gezamenlijke kerkenaanpak in Nederland. Minister van OCW, Ingrid van Engelshoven tekent dan samenwerkingsafspraken met provincies, gemeenten, monumentenfinanciers, kerkeigenaren en erfgoedorganisaties. De samenwerkingspartners ondernemen de komende jaren diverse acties waarvoor de minister 13,5 miljoen euro beschikbaar stelt.

Zorgen & mogelijkheden
Aanleiding voor de gezamenlijke kerkenaanpak zijn de groeiende zorgen bij de eigenaren van kerken en kloosters om hun gebouwen te exploiteren en in stand te houden. Er is sprake van minder financiële armslag en leegstand.
Tegelijkertijd zijn er ook positieve ontwikkelingen. Zo worden er vanuit kerkelijk perspectief nieuwe initiatieven genomen om de kerken een bredere basis in de samenleving te geven. Ook staat een nieuwe generatie op die geïnteresseerd is in de verschillende betekenislagen van kerkgebouwen (religieus, cultureel, sociaal-maatschappelijk), zijn er kerkgenootschappen die groeien, en is er in Nederland een lange traditie in zorgvuldig hergebruik van kerken, met soms spectaculaire resultaten. Niet in het minst wordt sinds het Jaar van het Religieus Erfgoed in 2008 en de eerdere samenwerkingsagenda Toekomst Religieus Erfgoed (2013-2016) waar dit nieuwe programma op voortbouwt, het maatschappelijke en politieke belang van het religieus erfgoed steeds breder onderkend.

Doel & maatregelen
Het doel van de samenwerking is een duurzaam toekomstperspectief te ontwikkelen voor de monumentale kerkgebouwen in Nederland. Om dat perspectief voor die historische kerken te ontwikkelen, is het van belang om alle kerken, monumentaal en niet-monumentaal, in samenhang te bezien. De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ondersteunt (burgerlijke) gemeenten financieel om op lokaal niveau een integrale kerkenvisie op te stellen. Integraal betekent hier dat het totale kerkenbestand tegen het licht gehouden wordt, maar ook dat de gemeente dit doet met alle betrokken partijen zoals kerkeigenaren, burgers en erfgoedinstellingen.
Daarnaast reserveert de minister geld om de benodigde kennis om kerkenvisies te maken op peil te brengen, het belang van kerkgebouwen bij jongeren onder de aandacht te brengen, kerken te helpen zich meer open te stellen voor publiek, en om te innoveren op duurzaamheidsmaatregelen voor kerkgebouwen.

Feestelijke bijeenkomst op 10 november
Om te starten met alle verschillende initiatieven nodigen we u van harte uit. Tijdens de bijeenkomst bieden we een voorproefje van de verschillende acties uit het programma dat we gaan ondertekenen en is er nadrukkelijk ruimte voor het goede gesprek, inspiratie en kennisuitwisseling.

Aanmelden
Deelname is gratis, maar wij verzoeken u zich wel aan te melden middels de blauwe knop.



We hopen u op 10 november te mogen begroeten.

Susan Lammers
Algemeen Directeur
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Locatie
Adres en bereikbaarheid Stevenskerk: zie website kerk

Meer informatie
Jorien Kranendijk
j.kranendijk@cultureelerfgoed.nl
Programma

10.30

Inloop onder muzikale begeleiding

11.00

Start van het programma onder leiding van Marlies Claasen

 

De gestapelde ziel 
Heleen Wijgers, directeur Stevenskerk

De opgave & aanpak gespiegeld
Frank Strolenberg, programmaleider religieus erfgoed, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Dimitri Stevens, onderzoeker van het Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur te Vlaanderen, gaan in gesprek over het verschil en de overeenkomsten in de aanpak tussen Nederland en België.

De betekenisvolle kerk
Een gesprek over de (nieuwe) kansen die kerken bieden op basis van de vele betekenissen die kerken in de samenleving hebben, met onder andere

  • Jacobine Gelderloos van de Protestantse Kerk Nederland over kansen voor dorpskerken;

  • Ciska Rouw, voorzitter innovatieraad Nijmegen over de bijdrage die jongeren kunnen leveren aan de betekenis van een kerk;

  • Jos Vranken, algemeen directeur Marketing van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen over de resultaten van een onderzoek naar de (inter)nationale toeristische kansen voor kerken;

  • Marieke van Schijndel, directeur Museum Catharijne Convent over de lessen van het Grootse Museum van Nederland voor andere kerken.

12.15

Lunch

13:00

Kerk en keuze
Een inkijkje in de praktijk van gemeenten die een kerkenvisie hebben, een kerkenvisie ontwikkelen of er mee aan de slag willen gaan, met:

  • Carlo Verhaar, wethouder van Deventer;

  • Stella van Gent, wethouder van Súdwest-Fryslân

  • RK Parochie Sint Petrus (gemeente Uden en omstreken).

Inzet in beeld
De samenwerkingspartners tonen hun bijdrage aan het nieuwe programma en ondertekenen de samenwerkingsafspraken; op alfabetische volgorde:

  • John Bakker, econoom bisdom Rotterdam, voorzitter CIO-Kerkgebouwen;

  • Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en vicevoorzitter van de VNG;

  • Kees-Jan Dosker, directeur Nationaal Restauratiefonds;

  • Ingrid van Engelshoven, Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap;

  • Karel Loeff, directeur Erfgoedvereniging Heemschut;

  • Josan Meijers, gedeputeerde Gelderland, voorzitter IPO-Cultuur;

  • Marieke van Schijndel, directeur Museum Catharijneconvent;

  • Michiel Zonnevylle, voorzitter bestuur Vereniging van Beheerders van Monumentale Kerkgebouwen in Nederland.

14:00

De ontmoeting
Gelegenheid om elkaar te spreken bij een drankje & hapje. Ook bestaat er de mogelijkheid voor een nadere kennismaking met de Stevenskerk en een wandeling langs drie karakteristieke kerken in Nijmegen onder deskundige begeleiding.

Aanmelden
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Smallepad 5 | 3811 MG Amersfoort
Postbus 1600 | 3800 BP Amersfoort
033 – 421 7 421 
info@cultureelerfgoed.nl
www.cultureelerfgoed.nl
    

Stuur deze mailing naar een relatie

Heeft u deze uitnodiging doorgestuurd gekregen en wilt u de mailings van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed ook zelf ontvangen? Schrijf u dan hier in.
Gegevens wijzigen of afmelden
Verzorgd door MailingLijst