Sieboldhuis Nieuwsbrief december 2018
Nu te zien: 'Kachō-ga. De poëzie van de Japanse natuur'
7 december 2018 - 3 maart 2019
Voor het eerst is er in Nederland een tentoonstelling over kachō-ga, een van de belangrijkste genres in de Japanse prent- en schilderkunst. Kleurrijke planten en dieren sieren in deze tentoonstelling kamerschermen, rolschilderingen, albums, geïllustreerde boekjes, prenten in de vorm van waaiers en grafieken uit de late 18de tot de 20ste eeuw.
In de tentoonstelling zijn gedetailleerde, geënsceneerde, natuurgetrouwe, maar ook stilistische werken van beroemde Japanse kunstenaars zoals onder andere Hiroshige, Hokusai, Koson, Seitei en Hasui.
Lees verder
 
Activiteiten
 
Origami
16 december 2018
Ga aan de slag met de Japanse papiervouwkunst, leuk voor beginnende en gevorderde vouwers. In deze workshop leer je onder andere vogels en bloemen vouwen. Er zijn vormen voor alle niveaus; voor kinderen vanaf 8 jaar, maar ook voor de meer ervaren vouwers!

Datum: Zondag 16 december 2018, 14.00 – 15.00 uur 
Kosten: €10,- (excl. museumentree. inclusief materiaalkosten) 
Maximumcapaciteit: 10 personen 
Reserveren: Klik hier.
Lees verder
 
Kerst Ikebana
23 december 2018
Maak in deze workshop een kerststukje in Japanse stijl. Onder begeleiding maakt u stap voor stap een fleurige creatie van bloemen en groen uit het seizoen. Doe mee met deze Ikebana-workshop en maak kennis met deze veelzijdige bloemsierkunst.

Datum: 23 december 2018, 14.00 – 15.00 uur
Kosten: €30,- (excl. museumentree. inclusief materiaalkosten)
Reserveren: Klik hier
Lees verder
 
De flora van Siebold
6 januari 2019
Wist je dat ongeveer 70% van de planten in onze achtertuinen oorspronkelijk van Aziatische oorsprong zijn? Tegenwoordig genieten we van talrijke Oost-Aziatische planten en bomen; veel daarvan danken we aan Siebold. Titia van der Eb-Brongersma geeft in deze lezing uitleg over de Japanse flora in Europa en met name Nederland.

Datum: 6 januari 2019, 14.00 – 15.00 uur
Kosten: € 5,- (excl. museumentree)
Aanmelden: klik hier

Bekijk het actuele activiteitenprogramma op de website
Lees verder
 
Nieuws en externe activiteiten
 
Feestelijke opening Kachō-ga
Vorige week was de feestelijke opening van 'Kachō-ga. De poëzie van de Japanse natuur’. De tentoonstelling werd officieel geopend door gastconservator Chris Uhlenbeck en directeur Kris Schiermeier.

Het eerste exemplaar van de catalogus werd overhandigd aan Yvonne van Delft, wethouder Werk, Inkomen, Economie & Cultuur (rechts op de foto). De gasten genoten van de Japanse kijk op de natuur. Benieuwd naar deze nieuwe tentoonstelling? Hij is nog t/m 3 maart in Japanmuseum SieboldHuis te zien.
 
Museum Jeugd Universiteit
Begin december was het laatste college dit jaar van de MuseumJeugdUniversiteit in Japanmuseum SieboldHuis. De afgelopen vier maanden hebben de kinderen (van 8 tot 12 jaar) veel geleerd over Philipp Franz von Siebold, de Japanse prentkunst, flora, fauna, anime en manga. Dat is een diploma waard! Gefeliciteerd studenten!
Benieuwd naar meer colleges van de MuseumJeugdUniverstiteit? Klik hier.
 
Liefdesbrief voor Siebold ontdekt
Lees het verhaal over de ontdekking van de liefdesbrief aan Siebold van Sonogi, de geliefde van Siebold en moeder van zijn dochter O-Ine. Deze ontdekking van promovendus Aafke van Ewijk en professor dr. Ivo Smits is ook in Japan groot nieuws. Volgend jaar is de brief te zien in Japanmuseum SieboldHuis! 

Lees hier meer over de brief. 

 
Met korting naar het Weinachtoratorium
15 december 2018
Ga met korting naar het Weihnachtsoratorium in Het Concertgebouw. Met de bekende Japanse barokviolist Makoto Akatsu in de gelederen brengt het wereldberoemde barokensemble La Petite Bande, o.l.v. Sigiswald Kuijken een uitvoering van Bach’s Weihnachtsoratorium ten gehore op zaterdag 15 december a.s. in de Grote Zaal van het Koninklijk Concertgebouw.
Lees verder
 
Japanse tekeningen van Otto Dicke in Dordrechts Museum
9 december 2018 - 26 mei 2019
In 2018 is het de 100ste geboortedag van Otto Dicke. Hij maakt als bekende Dordtse tekenaar deel uit van de geschiedenis van de stad. Het Dordrechts Museum organiseert daarom een overzichtstentoonstelling met circa 75 tekeningen waaronder een serie met tekeningen over Japan. Directeur Japanmuseum SieboldHuis schreef mee aan de rijk geïllustreerde publicatie die bij deze tentoonstelling is verschenen.

Klik hier voor meer informatie
Wijzig uw gegevens of meld u af

Verzorgd door MailingLijst