Header corners
Like glyph Tweet glyph Forward glyph
Sieboldhuis PERSBERICHT
'Verstilde schoonheid. Japanse etsen van Tanaka Ryōhei' in Japanmuseum SieboldHuis
20 september 2019 - 19 januari 2020
Ontdek de Japanse binnenlanden met nostalgische boerderijen, indrukwekkende tempels en verfijnde landschappen in de tentoonstelling ‘Verstilde schoonheid. Japanse etsen van Tanaka Ryōhei’. Voor het eerst is er in Europa een overzichtstentoonstelling met bruiklenen, uit Japanse en Europese privécollecties, te zien. Van 20 september 2019 t/m 19 januari 2020 toont Japanmuseum SieboldHuis ruim honderd etsen die doen denken aan de zeldzame landschapsetsen van Rembrandt van Rijn.  

Streven naar perfectie
Tanaka Ryōhei (1933) werkt volgens het Japanse motto ‘Streef naar perfectie in alles wat je doet’. De graficus heeft zijn leven gewijd aan de verbeelding van het landelijke Japan. De gedetailleerde etsen in zwart-wit en kleur tonen het Japan met boerenhoeves, tempels en landschappen. Daarbij brengt hij niet alleen de schoonheid, maar ook het verval zorgvuldig in beeld. Tanaka haalt zijn inspiratie uit de omgeving van Kyoto. In zijn atelier zet hij zijn schetsen om naar duizenden fijne lijnen als basis voor een nieuwe prent. De texturen van riet, hout en natuurlijke elementen maakt hij door zijn etstechniek bijna tastbaar.

Rembrandt-jaar
De tentoonstelling ‘Verstilde schoonheid’ is geprogrammeerd in het kader van het Rembrandt-jaar. In 2019 staat Nederland in het teken van Rembrandt vanwege de 350ste sterfdag van de beroemde Hollandse Meester. Het hele jaar zijn er tal van tentoonstellingen en activiteiten in het hele land.
Rond 1640 trok Rembrandt er op uit om te tekenen in de landelijke omgeving van Amsterdam. 350 jaar later zocht Tanaka Ryōhei ook de inspiratie in zijn streek en tekende in de natuur. Beide kunstenaars werken anders maar in dezelfde techniek en delen tevens hun liefde voor texturen en de rustieke hoeves op het platteland. Het is dan ook toepasselijk dat de Japanse etsen van Tanaka voor het eerst in Leiden, de geboortestad van de grote etskunstenaar Rembrandt van Rijn, te zien zijn.

Catalogus en activiteiten
Bij deze tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus. Deze is te koop in de museumwinkel. Daarnaast worden er in het kader van de tentoonstelling verschillende activiteiten, lezingen en rondleidingen georganiseerd. Bekijk het actuele programma op www.sieboldhuis.org.
 
Rode acer
Tanaka Ryohei, 1989. 30 x 30 cm, privécollectie.
 
Gansen-tempel
Tanaka Ryohei, 1980.  24,5 x 21,5 cm, privécollectie.
 
Sneeuw in Sekigahara
Tanaka Ryohei, 1976. 36,5 x 36,5 cm, privécollectie.
 
Over Japanmuseum SieboldHuis
Japanmuseum SieboldHuis biedt in een historisch Hollands huis aan het Rapenburg in Leiden het mooiste uit het oude Japan: prenten, lakwerk, keramiek, fossielen, herbaria, geprepareerde dieren, munten, kleding, oude landkaarten en honderden andere schatten. Alle objecten zijn tussen 1823 en 1829 verzameld door de Beierse arts in Nederlandse dienst Philipp Franz von Siebold.

Bezoekersinformatie

Japanmuseum SieboldHuis, Rapenburg 19, 2311 GE Leiden
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00 - 17.00 uur
Entree: €8,50/ MK geldig / kinderen t/m 12 jaar gratis
www.sieboldhuis.org
info@sieboldhuis.org

 
- einde persbericht -
Noot voor de redactie:
Voor meer informatie en/of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Marjolijn Goos;
goos@sieboldhuis.org of  071-5125539
Wijzig uw gegevens of meld u af voor persberichten van Japanmuseum SieboldHuis
Footer corners

Verzorgd door MailingLijst