De nieuwsbrief van Stichting Lezen -
Stichting lezen logo
Lezen voor het leven
 Lezen 2, 2019
In de nieuwe Lezen aandacht voor diversiteit in de jeugdliteratuur. Veel mensen willen meer boeken die onze veelkleurige samenleving weerspiegelen. Maar wat voor soort boeken zijn dat eigenlijk? Sara Van den Bossche van Tilburg University deed er onderzoek naar.
Het kan niemand zijn ontgaan dat 2019 een Rembrandtjaar is. Dat Rembrandt nog steeds tot de verbeelding spreekt, bewijst een flink aantal op de grote meester geïnspireerde boeken.
Ook een interview met de winnaar van de Woutertje Pieterse Prijs, Kathleen Vereecken, een bezoek aan de Amsterdamse Alan Turingschool om kennis te maken met hun aanpak van leesmotivatie, een bezoekje aan het atelier van Joren Joshua en nog veel meer!

Lees verder
 Lezen in de klas 2019-2020
Op zoek naar inspiratie voor betekenisvolle vakinhoud voor jouw lessen Nederlands? Bekijk dan de brochure Lezen in de klas: leesbevordering van vmbo tot gymnasium 2019-2020! Boordevol leesbevorderende projecten, campagnes, websites en studiedagen om te laten zien hoe mooi het vak Nederlands kan zijn.
Lees verder
 Inschrijvingen voor De Inktaap 2020 geopend
Inktaap
Nu alle nominaties voor De Inktaap 2020 bekend zijn gemaakt, zijn de inschrijvingen voor aankomende editie geopend! Scholen kunnen vanaf nu jury’s aanmelden voor het leesbevorderingsproject. Komend jaar gaan de juryleden van De Inktaap aan de slag met de drie genomineerde titels: 
· De goede zoon van Rob van Essen – Atlas Contact (Libris Literatuur Prijs 2019)
· Gebrek is een groot woord van Nina Polak – Prometheus (BNG Bank Literatuurprijs 2019)
· De heilige Rita van Tommy Wieringa – De Bezige Bij (BookSpot Literatuurprijs 2018)
De nieuwe editie van De Inktaap gaat van start op 2 september 2019. Alle deelnemers lezen vanaf dat moment de drie genomineerde e-books en gaan vervolgens aan de slag met het lesmateriaal van LitLab. 
Aanmelden
 Trofee De Weddenschap gewonnen door Hervormd Lyceum West in Amsterdam
Leerlingen en docenten van het Hervormd Lyceum West in Amsterdam hebben de Trofee van de leescampagne De Weddenschap gewonnen. Driekwart van de leerlingen van deze school, die deelnamen aan deze campagne, lazen drie boeken in zes maanden. Naast de trofee krijgt de school een tegoedbon voor een schrijversbezoek vanuit de Schrijverscentrale. Op 11 juni is de trofee aan deze school uitgereikt.
Naast deze trofee en het schrijversbezoek konden docenten en leerlingen ook een e-reader, kaartjes voor Drievliet, bioscoopbonnen en een boekenpakket winnen. 
Lees verder
 Winnaars voorleeswedstrijden
Op woensdag 22 mei is de 26e landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd gewonnen door Yosan Wegihu Teame (11) uit Sleen. Yosan mag zich nu een jaar lang De Nationale Voorleeskampioen 2019 noemen. Naast Yosan wisten ook Maysam Schoenmakers (12) uit Nuenen (Noord-Brabant) en Mees Willemsen (11) uit Maastricht (Limburg) een podiumplaats te veroveren.
In totaal deden er dit jaar 3100 schoolkampioenen uit heel Nederland mee aan De Nationale Voorleeswedstrijd. 
Yosan

Op zaterdag 25 mei werd Pieter van Aalst van het Christelijk Gymnasium Beijers Naudé in Leeuwarden (Friesland) in Podium Hoge Woerd in De Meern door de vakjury uitgekozen tot winnaar van de landelijke finale Read2Me!. Pieter van Aalst heeft daarmee de scholieren van in totaal 1.351 brugklassen van verschillende scholen achter zich gelaten. Ook de publieksprijs ging naar Pieter van Aalst. Hij ging dus met maar liefst twee titels naar huis! 
Readme


 Tweede editie Lokaal Besteden Kinderpostzegelactie
Kinderpostzegels corporate logo px
In september gaat de jaarlijkse Kinderpostzegelactie weer van start. Ook dit jaar kunnen scholen kiezen voor Lokaal Besteden/Boekenpakketten. Bij de eerste editie hebben ruim 200 deelnemende scholen gekozen voor deze optie. Zo zijn begin dit jaar op de scholen ongeveer 10.000 nieuwe, ingewerkte boeken en voor 5.000 euro aan Boekenbonnen afgeleverd. Kinderpostzegels wil komend schooljaar graag nog meer scholen ondersteunen bij hun leesbevorderingsactiviteiten. Wil je ook meedoen met Lokaal Besteden? 
Lees verder
 Vol van Lezen: opleiding tot specialist jeugdliteratuur po
De succesvolle opleiding Vol van Lezen wordt studiejaar 2019-2020 weer aangeboden als post-hbo-scholing op verschillende hogescholen en bij Vol van Leren. Lezen wordt in deze opleiding gezien als een totaalbeleving die meer is en meer vraagt dan een technische benadering. Zowel vanuit het taalonderwijs als de zaakvakken en beeldende vakken wordt geleerd hoe lezen voor een belangrijke aanvullende of zelfs alternatieve invulling kan zorgen. Ook is er uitgebreide aandacht voor het inzetten van jeugdliteratuur bij het helpen vormen van een nieuwsgierige, open en kritische blik op de wereld en haar bewoners.
Lees verder
 Samen gaan we voor een geletterd Nederland!
Tijdens de Week van de Alfabetisering (9 t/m 15 september) roept Stichting Lezen & Schrijven scholen en leerkrachten op aandacht te geven aan het herkennen van laaggeletterde ouders en hoe je hen kunt doorverwijzen. Scholen kunnen tijdens de campagneweek in actie komen door bijvoorbeeld leraren te trainen hoe ze laaggeletterdheid bij ouders kunnen herkennen. Meld de activiteiten aan op www.weekvandealfabetisering.nl en ontvang van Stichting Lezen & Schrijven nog voor de zomer een gratis actiepakket met campagne-materialen, zoals posters, flyers en herkenningswijzers. 
Lees verder
 De VakantieBieb-app
Met de VakantieBieb-app neem je 50 e-books overal met je mee. Er is van alles wat: spanning, chicklit, literatuur en informatief.
De VakantieBieb is nu open met 30 e-books voor kinderen en jongeren. Op 1 juli komen de e-books voor volwassenen erbij.
Lees verder
Facebook sl  Twitter sl

Deze nieuwsbrief is verstuurd naar . Klik om uw voorkeuren te beheren of om uzelf uit te schrijven.

© 2019 Stichting Lezen - www.lezen.nl - Tel 020 6230566
Verzorgd door MailingLijst