De nieuwsbrief van Stichting Lezen -
Stichting lezen logo
Lezen voor het leven
 Lezen 3, 2019
In dit nummer:
Literatuur op YouTube: een interview met de bedenker van Vlogboek: Jörgen Apperloo.
Tweetalig lezen: de nieuwe generatie spreekt, door het gebruik van onder andere games en YouTube, niet alleen veel en graag Engels, ze lezen daardoor ook steeds meer in het Engels.
Volgens radiomaker en presentator van De Taalstaat Frits Spits zijn lezers geluksvogels . Door te lezen ontdek je dat de wereld groter is dan jouw wereld.
Lees verder
 Actieboekje Woezel & Pip in de Week van de Alfabetisering
Tijdens de Week van de Alfabetisering delen BoekStartcoaches in het hele land het Woezel & Pip-boekje Een nieuwe dag uit. Het boekje dat Dromenjager exclusief voor BoekStart maakte, is in tien talen beschikbaar. Daarmee stimuleert de BoekStartcoach ouders voor te lezen in de taal die ze het beste beheersen.
Lees verder
 Lokaal Besteden
In september gaat de jaarlijkse Kinderpostzegelactie weer van start. Ook dit jaar kunnen scholen kiezen voor Lokaal Besteden/Boeken voor de schoolbibliotheek. Bij de eerste editie hebben ruim 200 deelnemende scholen gekozen voor deze optie.
Lees verder
 Boekenweek voor jongeren
Op 20 september barst de Boekenweek voor Jongeren weer los. Middelbare scholieren kunnen kennismaken met de drie auteurs via 3PAK, het geschenk dat op scholen, in de boekhandel en in bibliotheken wordt uitgedeeld. Of misschien komt een van de 21 Literatour-auteurs op bezoek. En het Beste Boek voor Jongeren wordt bekend gemaakt tijdens de Lit Night Show  in VondelCS, waar ook de 3PAK-auteurs zullen optreden. Daarnaast zijn er diverse lokale activiteiten in boekhandel en bibliotheek.
Benieuwd? Bezoek boekenweekvoorjongeren.nl, daar zijn ook kaarten te koop voor de Lit Night Show. (Kijk onder ‘prijs’)
Lees verder
 Lessuggesties bij de Kinderboekenweek
Over een paar weken start het grootste kinderboekenfeest van het jaar weer: de Kinderboekenweek. Wil je graag aan de slag met boeken? Op leesplan.nl staan lessuggesties bij boeken die bekroond zijn met een Zilveren Griffel of Vlag & Wimpel en bij voorleesboeken met het Kinderboekenweekthema. De lessuggesties zijn geschreven voor een specifieke doelgroep; voor elke groep in het basisonderwijs zijn er boeken geselecteerd. Er zijn lessuggesties over onder andere Vos is een boef van Daan Remmerts de Vries, Droomopa van Dolf Verroen, Laat een boodschap achter in het zand van Bibi Dumon Tak, en De ontdekkingsreiziger van Katherine Rudell. Je vindt alle lessuggesties op Leesplan.nl.
Naar de lessuggesties
 Sterk actieplan Taalunie voor begrijpend lezen en leesmotivatie
Stichting Lezen schaart zich achter het actieplan van de Taalunie om het leesbegrip en de leesmotivatie van basisschoolleerlingen te vergroten. We herkennen de knelpunten die de Taalunie benoemt en zien veel heil in de aanbevelingen rond vijf kernthema’s. We geven graag gehoor aan de oproep van de Taalunie om samen met andere leesbevorderingsorganisaties het onderwijs nog beter te ondersteunen. En zo voor een optimaal klimaat voor leesonderwijs te zorgen.
Lees verder
 Doe mee aan De Inktaap 2020
De Inktaap is hét project waarmee je als docent je literatuuronderwijs inhoudelijk verdiept. Ga aan de slag met leerlingen die geïnteresseerd zijn in literatuur, en laat ze dit najaar met elkaar in discussie gaan over drie bijzondere boeken. Het lesmateriaal van LitLab (https://litlab.nl/leesclubs/) zal daarbij goed van pas komen. De Inktaap richt zich niet per se op volledige klassen, een kleine groep geïnteresseerde veellezers kan al een jury vormen.

Dit jaar gaan de juryleden van De Inktaap (uw leerlingen dus!) aan de slag met de drie genomineerde titels:
- De goede zoon van Rob van Essen – Atlas Contact (Libris Literatuur Prijs 2019)
- Gebrek is een groot woord van Nina Polak – Prometheus (BNG Bank Literatuurprijs 2019)
- De heilige Rita van Tommy Wieringa – De Bezige Bij (BookSpot Literatuurprijs 2018)

De Inktaap 2020 is afgelopen week van start gegaan, maar inschrijven kan nog steeds! Alle deelnemers ontvangen de drie genomineerde e-books en gaan vervolgens aan de slag met het lesmateriaal van LitLab.

Kosten zijn €12,50 per leerling. Inschrijven kan nog de hele maand september.
Inschrijven
 De Nationale Voorleeswedstrijd 2020
Vanaf vandaag kunt u zich weer aanmelden voor De Nationale Voorleeswedstrijd. Dit leesbevorderingsproject voor groep 7 en 8 waaraan jaarlijks duizenden scholen meedoen beleeft dit jaar zijn 27e editie. Wilt u meedoen aan De Nationale Voorleeswedstrijd, vraag dan een deelnamepakket aan via denationalevoorleeswedstrijd.nl en wie weet staat een van uw leerlingen volgend jaar in de finale die op 27 mei plaatsvindt in TivoliVredenburg in Utrecht.
vraag een deelnamepakket aan
 Net uit: Jeugdliteratuur en didactiek. Handboek voor vo en mbo
Eind augustus verscheen Jeugdliteratuur en didactiek. Handboek voor vo en mbo. Dit mooie en toegankelijke studieboek voor de lerarenopleiding maakt toekomstige docenten Nederlands literair competent en ontwikkelt ze tot enthousiaste leesbevorderaars. Het boek biedt vanuit een pedagogische invalshoek kennis over het belang van lezen, leesbevordering en literaire competentie. Het is het enige handboek over jeugdliteratuuronderwijs dat is toegespitst op het hele tweedegraadsgebied: het vmbo en mbo, en de onderbouw van havo en vwo.
9789046906859 r

Jeugdliteratuur en didactiek is een initiatief van Stichting Lezen, is uitgegeven door Uitgeverij Coutinho en geschreven door een team van deskundige lerarenopleiders. Zij kennen de doelgroep als geen ander en weten welk studiemateriaal geschikt en inspirerend is voor docenten Nederlands in spe. Het handboek is overigens ook geschikt als naslagwerk en bronnenboek voor docenten Nederlands die al werkzaam zijn in het onderwijs.
bekijk het boek
 Save the date: Lezen Centraal over de nieuwe Doorgaande Leeslijn
Op 1 april 2020 organiseert Stichting Lezen in de Verkadefabriek in ’s-Hertogenbosch het congres Lezen Centraal over de Doorgaande Leeslijn. 
Lees verder
Facebook sl  Twitter sl

Deze nieuwsbrief is verstuurd naar . Klik om uw voorkeuren te beheren of om uzelf uit te schrijven.

© 2019 Stichting Lezen - www.lezen.nl - Tel 020 6230566
Verzorgd door MailingLijst