‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
RCE Nieuwsbrief
RCE Nieuwsbrief Nr. 1, april 2020

Beste lezer,

Met deze nieuwsbrief en onze website bieden wij u een platform aan om tips, voorbeelden, zorgen, maatregelen en andere feiten en ideeën te delen. En we laten zien hoe wij als sector ons blijven inspannen om met elkaar de erfgoedzorg in Nederland in stand te blijven houden. De nieuwsbrief verschijnt 2 x per maand. Aanmelden kan via het aanmeldformulier. U vindt meer informatie op de pagina erfgoed en corona op onze website.

Het erfgoedveld wordt hard geraakt door de coronacrisis. Musea hebben hun deuren moeten sluiten. Studiedagen en cursussen zijn geannuleerd, net als excursies in het landschap. Onderhoud van groen erfgoed kan niet op alle plaatsen meer uitgevoerd worden. Archeologisch onderzoek komt in de knel, omdat opgravingen zijn uitgesteld.

Het kabinet biedt steunmaatregelen. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed probeert het erfgoedveld met coulancemaatregelen, kennis, advies en een luisterend oor bij te staan. Wij blijven subsidies en opdrachten verstrekken, zodat het werk waar mogelijk door kan gaan.

Protocol 'Samen veilig doorwerken'
Veilig werken op de restauratiewerf

Op de meeste plekken kunnen restauraties van monumenten doorgaan. Het is in deze tijd een uitdaging om dat veilig te doen. Bouwend Nederland en Techniek Nederland hebben een protocol opgesteld over veilig werken tijdens de coronacrisis. Het biedt duidelijkheid aan werknemers, bedrijven, klanten, bewoners en opdrachtgevers. Het protocol is in overleg met de rijksoverheid, diverse bouwbranches en vakbonden aangevuld en vastgesteld.



Protocol 'Samen veilig doorwerken'
Meer weten over opleidingen maritieme archeologie?
Maritieme veldwerkscholen afgelast

Elk jaar krijgen studenten (maritieme) archeologie de kans deel te nemen aan praktijktrainingen om  duik- of opgravingservaring op te doen. Dit jaar zouden vanuit het programma Maritiem Erfgoed Nederland drie opgravingen worden georganiseerd: een maritieme scheepsopgraving op de Waddenzee,  een onderwateropgraving nabij Stavoren en een opgraving op het land bij Zeewolde. De periode waarin de opgravingen gepland stonden was juni – augustus. Omdat de verwachting is dat de 1,5 meter-maatschappij voorlopig zal voortduren en deze afstand met veel leerlingen bij de opgravingen zowel aan boord als op het land niet gegarandeerd kan worden, zijn de geplande veldwerkscholen geannuleerd.

De veldwerkscholen zullen - indien mogelijk - volgend jaar opnieuw georganiseerd worden.



Meer weten over opleidingen maritieme archeologie?
Ondersteun uw favoriete museum

Wilt u cultuurinstellingen een financieel handje helpen in deze moeilijke tijden? We zetten voor u een aantal mogelijkheden op een rij:

a) Musea in Nederland zijn nu gesloten en hebben daardoor geen inkomsten vanuit kaartverkoop en andere activiteiten. U kunt ze helpen. Via de museumkaart kunt u een donatie doen.

b) Ook kunt u rechtstreeks uw favoriete museum helpen door een schenking te doen. Vaak kunt u uw schenking aftrekken via de belastingdienst. Veel musea zijn een culturele ANBI (algemeen nut beoogde instelling) waardoor u uw gift met 125% mag aftrekken. Van veel musea kunt u ook vriend worden. U schenkt dan jaarlijks een bedrag aan het museum en u steunt het dan duurzaam. Meer informatie: Ik geef aan een goed doel - mag ik mijn gift aftrekken? 

c) Geeft u uw bijdrage liever via een fonds, dan kan dat ook. Bijvoorbeeld via het PrinsBernard Cultuurfonds.

Hoe gaan we verder? - programmaleider Marjorie Verhoek
Erfgoed Deal en corona: hoe gaan we verder?

Hierboven ziet u de infographic van de aanvraagroute 2020.
Voor meer informatie zie onderstaande bericht en vlog.



Hoe gaan we verder? - programmaleider Marjorie Verhoek
Van Zonnestraal tot Pesthuis
Van Zonnestraal tot pesthuis: erfgoed van de zorg in beeld

We krijgen een goed beeld van de zorgsector en de hulp die nu, tijdens de coronacrisis, geboden wordt aan onze zieke medemens. In de strijd tegen het virus staat de zorgsector immers vooraan. Maar hoe ging dat vroeger? Ons erfgoed laat daar veel van zien. Uit de rijke collectie van historische gebouwen die gebouwd zijn voor de zorg kozen de architectuurhistorici van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed een aantal markante exemplaren. Als ons applaus voor de zorg.



Van Zonnestraal tot Pesthuis
Erfgoed en de coronacrisis
Maatregelen voor eigenaren van rijksmonumenten

Om eigenaren van rijksmonumenten in deze periode te helpen, heeft de Rijksdienst een aantal maatregelen getroffen. Hierover vindt u meer informatie op onze website.



Erfgoed en de coronacrisis
Museumweek 2020 blogreeks
Museumweek en 75 jaar bevrijding

In de Museumweek (20-27-4) plaatsten we iedere dag een blog met als thema 75 jaar bevrijding, geschreven door onze specialisten. Alle blogs zijn op onze webstei terug te lezen.



Museumweek 2020 blogreeks
Lees verder
Inwerkingtreding Omgevingswet uitgesteld

De inwerkingtredingsdatum va de Omgevingswet wordt uitgesteld. Dat schrijft minister Stientje van Veldhoven voor Milieu en Wonen aan de Eerste en Tweede Kamer. De combinatie van een stevige implementatieopgave en de maatregelen rond het coronavirus heeft grote impact op alle partijen die werken aan de Omgevingswet. Het streven is om in mei met een nieuwe datum te komen.



Lees verder
Meer info?
Organisaties en zzp‘ers in de cultuursector kunnen gebruik maken van het kabinetsbrede pakket voor bedrijven en ondernemers. Ook zijn er specifieke maatregelen voor de cultuursector. Deze aanpak moet ervoor zorgen dat banen behouden blijven, instellingen niet omvallen en er hulp geboden kan worden bij acute problemen.

Lees verder op rijksoverheid.nl
Met deze nieuwsbrief en onze website bieden wij u een platform aan om tips, voorbeelden, zorgen, maatregelen en andere feiten en ideeën te delen. En we laten zien hoe wij als sector ons blijven inspannen om met elkaar de erfgoedzorg in Nederland in stand te blijven houden. De nieuwsbrief verschijnt 2 x per maand. U kunt zich via de link hieronder aanmelden.
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Smallepad 5 | 3811 MG Amersfoort
Postbus 1600 | 3800 BP Amersfoort
033 – 421 7 421
info@cultureelerfgoed.nl
www.cultureelerfgoed.nl
Linkedin  Facebook  Twitter

Stuur deze mailing naar een relatie

Heeft u deze update doorgestuurd gekregen en wilt u de e-mails ook zelf ontvangen? Schrijf u dan hier in.
Gegevens wijzigen of afmelden
Verzorgd door MailingLijst