Header corners
Like glyph Tweet glyph Forward glyph
Sieboldhuis PERSBERICHT
'De bom. 75 jaar na Hiroshima en Nagasaki' in Japanmuseum SieboldHuis
25 september 2020 - 17 januari 2021
Van 25 september 2020 t/m 17 januari 2021 toont Japanmuseum SieboldHuis de tentoonstelling ‘De bom. 75 jaar na Hiroshima en Nagasaki’. Wat zijn de gevolgen van de atoombom op de mensen en de omgeving? Zijn die effecten na 75 jaar nog te zien? Inwoners uit Nagasaki en Hiroshima vertellen over de impact van de bom op hun omgeving. Door bijzondere bruiklenen van Nagasaki City en the Hiroshima Peace Memorial Museum is het mogelijk om, voor het eerst in Europa, objecten uit de getroffen gebieden te tonen.

Op 6 augustus 1945 werd Hiroshima getroffen door een atoombom die door de Amerikaanse luchtmacht boven de stad werd gedropt. Op 9 augustus was Nagasaki het doelwit van een tweede atoombom. Kort hierna capituleerde Japan, waarmee de Tweede Wereldoorlog ook in Azië tot een einde kwam. In totaal overleden in 1945 meer dan 200.000 mensen aan de gevolgen van de aanvallen. In latere jaren overleden nog eens duizenden Japanners aan stralingsziekte en kanker als gevolg van de atoombommen.

Naast het historische verhaal over de militaire en politieke achtergronden, legt de tentoonstelling de nadruk op persoonlijke verhalen. Voorwerpen zoals een horloge dat stil is blijven staan op het tijdstip van de explosie, verbrande kleding en versmolten muntjes, tonen het effect van de bom. Indrukwekkende foto’s, films, kindertekeningen en interviews vertellen de verhalen van slachtoffers en nabestaanden. Zo vormt het bekende verhaal van de 12-jarige Sasaki Sadako, die duizend kraanvogels vouwde in de hoop op beterschap, een symbool voor de overlevenden van de explosie. Een hedendaagse kijk op deze historische gebeurtenis wordt gegeven door kunstenaars door middel van foto’s, sculpturen, schilderijen en stripboeken. Er wordt ook stilgestaan bij Nederlanders die de bommen hebben meegemaakt. Dit aan de hand van het verhaal van Johan Schram, die als krijgsgevangene in Nagasaki heeft vastgezeten. In deze tentoonstelling zie je, na 75 jaar, de impact en gevolgen van de bom. 
 
- einde persbericht -
Noot voor de redactie:
Voor meer informatie en/of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Marjolijn Goos;
goos@sieboldhuis.org of  071-5125539
 
Samenwerkingspartners
Voor deze tentoonstelling werkt Japanmuseum SieboldHuis samen met Stad Nagasaki  en de stad Hiroshima. Ook met museale samenwerkingspartners en instellingen zoals Nagasaki Atomic Bomb Museum, Hiroshima Peace Memorial Museum, Universiteit Leiden, Stichting Leidse Vrienden van Nagasaki, Hans Blom (oud-directeur NIOD), universitair hoofddocent moderne Japanse geschiedenis Ethan Mark (Universiteit Leiden), André W. Schram (zoon ex-krijgsgevangene Fukuoka-2 bij Nagasaki) en diverse hedendaagse kunstenaars en fotografen zoals Krystyna Ziach, Taniguchi Ken'ichiro en Tsuchida Hiromi.
 
Over Japanmuseum SieboldHuis
Japanmuseum SieboldHuis biedt in een historisch Hollands huis aan het Rapenburg in Leiden het mooiste uit het oude Japan: prenten, lakwerk, keramiek, fossielen, herbaria, geprepareerde dieren, munten, kleding, oude landkaarten en honderden andere schatten. Alle objecten zijn tussen 1823 en 1829 verzameld door Philipp Franz von Siebold, een Beierse arts in Nederlandse dienst.

Bezoekersinformatie

Japanmuseum SieboldHuis, Rapenburg 19, 2311 GE Leiden
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00 - 17.00 uur
Entree: €8,50/ MK geldig / kinderen t/m 12 jaar gratis
www.sieboldhuis.org
info@sieboldhuis.org
Wijzig uw gegevens of meld u af voor persberichten van Japanmuseum SieboldHuis
Footer corners

Verzorgd door MailingLijst